Ce sunt infecțiile nosocomiale?

Vorbeam în articolul “Malpraxis medical – Cum identifici un caz de malpraxis medical” despre infecțiile nosocomiale și am promis atunci că voi face un articol separat pentru a trata această problemă.

????️ Ce sunt infecțiile nosocomiale?

Termenul de „infecție nosocomială” definește de obicei acea infecție ce este dobândită în cadrul spitalului. În termeni largi, infecția nosocomială se referă la orice fel de infecție dobândită într-un loc anume, fie că vorbim de o infecție dobândită în spital sau un alt loc definit.

Pentru a simplifica articolul, voi folosi termenul de „infecție nosocomială” sau „infecția intraspitalicească” doar pentru acele infecții dobândite în spital.

????️ Cum apar infecțiile nosocomiale?

Infecțiile nosocomiale pot avea la bază fie anumite infecții bacteriene contactate în spital, fie anumite infecții cu fungi contactate în spital, fie anumite infecții cu viruși contactate în spital.

Contactarea unei infecții este favorizată de obicei în urma unei intervenții chirurgicale deoarece sistemul imunitar al pacientului este slăbit și pe cale de consecință este susceptibil la dezvoltarea unor astfel de infecții.

Infecțiile nosocomiale apar de obicei ca urmare a deficiențelor de igienă ale spațiului în care pacientul este tratat sau ca urmare a deficiențelor de igienă ale personalului medical care interacționează cu pacientul.

În orice caz, este esențial în cazul infecției nosocomiale faptul că acestea nu sunt prezente la momentul internării pacientului.

????️ Infecțiile nosocomiale și malpraxisul medical

În cadrul articolului „Malpraxis medical – Cum identifici un caz de malpraxis medical” am vorbit despre obligațiile spitalului față de pacient și am explicat acolo că una dintre aceste obligații este „obligația de securitate”.

Din obligația de securitate face parte obligația spitalului de a păstra toate normele de igienă astfel încât să împiedice apariția unor infecții în cadrul spitalului.

Spre deosebire de majoritatea obligațiilor spitalului, obligația de a proteja pacientul împotriva infecțiilor este o obligație de rezultat.

????️ Ce înseamnă asta?

Dacă în cadrul unei intervenții chirurgicale (spre exemplu) medicul își asumă o obligație de mijloace, astfel că medicul este obligat să depună toate eforturile necesare pentru salvarea vieții pacientului, în cazul obligației de rezultat, spitalul este obligat să protejeze pacientul împotriva apariției infecțiilor nosocomiale.

Altfel spus, spitalul nu trebuie doar să „depună eforturi” în vederea protejării pacientului ci are o obligație concretă de a asigura normele de igienă necesare astfel încât să împiedice apariția și răspândirea infecțiilor nosocomiale.

Așadar, în cazul apariției unei infecții nosocomiale, culpa spitalului se prezumă, apreciindu-se că acesta nu a îndeplinit obligația de securitate pe care o are în temeiul legii.

Concluzionând, la apariția unei infecții nosocomiale, în cele mai multe cazuri ne aflăm în prezența unui malpraxis medical.

????️ Cum știu dacă infecția este contactată în spital?

În funcție de tipul de infecție (bacteriană, fungică, virus) aceasta are o perioadă concretă de incubație, de obicei între 12 ore și 72 de ore.

În funcție de perioada de incubație a fiecărui tip de infecție, poți afla dacă aceasta a fost contactată în perioada în care ai fost în spital sau în afara spitalului.

Un aspect ce se discută frecvent în cadrul dosarelor de malpraxis medical în cazul unor infecții nosocomiale este posibilitatea ca pacientul să fi contactat infecția de la un vizitator.

În opinia noastră, cade în sarcina spitalului să dovedească faptul că infecția a fost purtată de o terță persoană care a venit în vizită la pacient.

????️ Ce pot face în cazul unei infecții nosocomiale contactate în spital?

În primul rând ar trebui să anunți DSP (Direcția de Sănătate Publică) astfel încât existența infecției să fie înregistrată în mod oficial și să nu poată fi ascunsă ulterior de spital. Desigur, va trebui să ți se facă analizele biologice specifice pentru detectarea infecțiilor.

Din punct de vedere juridic vei putea antama răspunderea civilă delictuală a spitalului pentru a-ți repara prejudiciul suferit în urma contactării infecției nosocomiale.

Dacă vrei să știi cum se poate estima prejudiciul, poți citi articolul „Malpraxis medical - Cum stabilești prejudiciul moral și material în cauzele de malpraxis medical, iar dacă ai nevoie de orice fel de îndrumare juridică în acest sens, ne poți contacta. Stay safe!

Leave a Comment