Zilele de îngrijiri medicale

Chiar și in rândul practicienilor, procedeul de apreciere al numărului zilelor de îngrijiri medicale este necunoscut, în tot sau în parte, în jurul acestuia gravitând o multitudine de idei greșite.

Zile ingrijiri medicale foto

Ce NU sunt zilele de îngrijiri medicale

Înainte de a explica ce sunt zilele de îngrijiri medicale, cum se calculează și la ce sunt utile, sunt necesare explicații cu privire la ce NU sunt zilele de îngrijiri medicale, astfel încât să eliminăm din start orice preconcepție.

Zilele de îngrijiri medicale NU echivalează cu:

 • Numărul zilelor de spitalizare;
 • Numărul zilelor de tratamente recuperatorii;
 • Numărul zilelor de incapacitate temporară de muncă (concediu medical);
 • Numărul zilelor necesare vindecării, în percepția victimei, a aparținătorilor, a agresorilor sau a societății.

De asemenea, numărul de zile de îngrijiri medicale NU reprezintă o adunare aritmetică a factorilor expuși mai sus, fiind determinate printr-un procedeu complex, pe care îl voi explica ulterior.

Zilele de îngrijiri medicale NU sunt, și nu trebuie să fie, un criteriu de acordare a daunelor morale acordate victimelor, câtă vreme prin acordarea zilelor de îngrijire medicală NU pot fi apreciate suferințele victimei sub aspect fizic și psihologic.

Un criteriu de acordare a daunelor morale conform unui punctaj raportat la zilele de îngrijire medicale, astfel cum este propus de multe societăți de asigurări, dar și conceptul unor sume fixe, de tipul X lei/zi de îngrijire medicală, nu  sunt doar greșite din punct de  vedere juridic, legislația civilă (în baza căreia se acordă daunele morale) necuprinzând un termen precum „zile de îngrijire medicale” dar și extrem de nocivă, excluzând în totalitate prejudiciul de natură psihologica suferit de victimă.

Ce sunt zilele de îngrijiri medicale

Din punct de vedere juridic, zilele de îngrijire medicală sunt un instrument existent în dreptul substanțial penal ce ajută la individualizarea pedepsei penale, sub aspectul încadrării juridice a infracțiunii, sub aspectul existenței si gravității acesteia.

Sub aspectul încadrării juridice, distingem între dispozițiile art. 193 alin. (1) din Codul penal conform cărora lovirea sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda și dispozițiile art. 193 alin. (2) din Codul penal conform cărora lovirile sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice care produc leziuni traumatice sau prin care este afectată sănătatea unei persoane, în contextul în care vătămarea este evaluată prin cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale, se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.

Totodată, conform art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul penal, lovirea sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice, care produc leziuni traumatice sau prin care este afectată sănătatea unei persoane, în contextul în care vătămarea este evaluată prin mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Observăm, așadar, faptul că zilele de îngrijiri medicale sunt un indicator pe care legiuitorul l-a avut în vedere la momentul sancționării anumitor fapte penale, acesta fiind un criteriu obiectiv de stabilire a încadrării juridice,  încadrare ce atrage după sine și limitele de pedeapsă dar și posibilitatea acordării amenzii.

Sub aspectul existenței infracțiunii este relevantă sancționarea infracțiuni de „vătămare corporală din culpă” în funcție de existența și numărul zilelor de îngrijire medicală.

Astfel, pentru a exista infracțiunea prevăzută de art. 196 alin. (1) din Codul penal, vătămarea produsă din culpă trebuie să necesite cel puțin o zi de îngrijire medicală, dar nu mai mult de 90, iar făptuitorul să se afle sub influența băuturilor alcoolice, substanțelor psihoactive sau a unei activități ce reprezintă prin ea însăși infracțiune, pedeapsa fiind închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amenda.

Pentru a exista infracțiunea prevăzută de art. 196 alin. (2) din Codul penal, vătămarea produsă din culpă trebuie să necesite mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, fiind irelevant dacă autorul se afla sau nu sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive sau în desfășurarea unei alte infracțiuni.

Observam, așadar, faptul că producerea unor suferințe fizice unei persoane din culpă nu este incriminată de legea penală câtă vreme aceasta nu sunt cuantificate prin zile de îngrijire medicală.

Chiar și în condițiile existenței zilelor de îngrijire medicală, dată fiind forma vinovăției (culpă) legiuitorul  apreciază că suferințele fizice cuantificate prin mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale sau mai puțin nu vor sancționate dacă autorul infracțiunii nu îndeplinește anumite condiții suplimentare, respectiv să fie sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive sau să fie într-o activitate ce reprezintă ea însăși o infracțiune.

N.B. Analiza de mai sus a exclus în mod voit celelalte ipoteze prevăzute de art. 194 alin. (1) din Codul penal pentru a simplifica înțelegerea acesteia.

Cum se calculează zilele de îngrijiri medicale

Din punct de vedere medico-legal zilele de îngrijire medico-legală reprezintă un indicator al gravitații leziunilor traumatice suferite de victimă, determinat print-un mecanism complex.

Un prim criteriu de determinare al zilelor de îngrijiri medicale este acela al simptomatologiei pacientului provocată în urma leziunilor, prin evaluarea stării actuale a victimei dar și a unor posibile complicații viitoare.

Un al doilea criteriu este determinat de perioada de tratament necesară și suficientă procesului de recuperare a funcționalității în urma afectării integrității fizice, pentru determinarea cărora se are în vedere o serie de bareme statistice cu valoarea orientativă.

Un al treilea criteriu de determinare este cel legat de conduita medicală în vederea acordării tratamentului și eventualele erori ce pot duce la mărirea numărului de zile de tratament necesare, dar și tendința de exagerare terapeutică a victimei in vederea  obținerii anumitor avantaje.

Raportându-se la aceste criterii, în vederea individualizării numărului zilelor de îngrijire medicala, medicul legist are în vedere și criterii subiective, respectiv: comorbiditățile, vârsta, reactivitatea individuală, modalitatea terapeutică aleasă, modalitatea de respectare  a tratamentului de către pacient, disimularea ș.a.

Astfel, zilele de îngrijiri medicale cuantifică gravitatea leziunilor ci nu în mod efectiv perioada necesară tratamentului sau recuperării, acestea din urmă fiind doar criterii  în determinarea gravității leziunilor.

De asemenea, în vederea unei determinări obiective a zilelor de îngrijire medicală, au fost elaborate în cadrul INML bareme cu zilele de îngrijiri medicale necesare, acestea fiind orientative.

Este important de precizat faptul că zilele de îngrijiri medicale necesare fiecărei leziuni sunt adunate aritmetic. Spre exemplu, în condițiile în care o persoană are o leziune la nivelul piciorului stâng ce necesită 30 de zile de îngrijiri medicale și o leziune la mâna dreaptă ce necesită 10 zile de îngrijiri medicale, rezultatul certificatului medico-legal va fi acela că leziunile necesită 40  de zile de îngrijiri medicale.

Astfel, spre deosebire de zilele de vindecare, care curg în mod identic pentru fiecare leziune, în cazul zilelor de îngrijire medicală calculul este unul aritmetic.

În condițiile în care am avea în vedere zilele necesare vindecării sau necesare tratamentului, în exemplul de mai sus, rezultatul ar fi 30 de zile, deoarece în primele zece zile necesare vindecării piciorului stâng, ar fi vindecata în paralel și mâna dreaptă.

Considerentele de mai sus sunt motivul pentru care, uneori, zilele de îngrijire medicală sunt similare pentru leziuni multiple de o gravitate redusă, față de o singură leziune de gravitate ridicată.

6 thoughts on “Zilele de îngrijiri medicale”

 1. in cazul unei internari de 7 zile ca urmare a unei agresiuni, pacientul se prezinta la cabinetul de expertiza medico-legala. Am inteles ca zilele de spitalizare nu se pun ca numar de ingrijiri medicale, dar cat de mult cantareste spitalizarea pentru un certificat medico-legal ? Multumesc !

  Reply
 2. Bună ziua!
  Am un frate care a fost victima unui accident rutier…a fost destul de grav…
  Mă interesează din punct de vedere legal,în cat timp se eliberează certificatul medico-legal?
  Au trecut 3 săptămâni de când a fost la IML și i se spune că nu este încă gata, deoarece nu avut cine să trimită nu știu ce documente!!!
  Asta nu cred că ar trebui sa ne intereseze pe noi,nu?
  Inițial i s-a spus că se poate duce să ridice certificatul după 2 săptămâni…

  Reply
  • Buna seara,

   Certificatul medico-legal se eliberează persoanei examinate în termen de maximum 7 zile de la examinare sau de la depunerea rezultatelor examenelor clinice și paraclinice indicate de medicul examinator.

   Reply
 3. Bună ziua! Fetița mea cînd avea 7 ani a fost agresata de un coleg la școală sub privirile satisfăcătoare ale învățătoarei i sa învinețit ochiul și pometele am scos certificat medico leval doua zile dar greu deoarece învățătoarea avea relații mari mai peste rot în orașul Focșani.Am transferat fetița la altă școală dar a fost preluată k o ștafetăde niște colege invățatoare cu prima de unde venise transferată.Acum fetița la vîrstă de 9 ani i sa înscenat pe data de 04.10.2022 o agresiune a fost împinsă pe scari de la etajul 3 sa lovit cu burtica în balustradă si a recoșat rostogolinduse pe scări iau fost puse ambele gambe în ghips pînă pe data de 13.10 2022 i sa dat medico legal 10.12 zile sa intocmit un dosar penal dar cu intenția de a se mușamaliza între timp că cineva a intervenit telefonic mai mult ca sigur.Fetița a mers cîteva zile la școală dar acuza dureri mari medicul spunea sa forțeze și sa calce și să suprte așa cu durerile foarte mari pînă cînd pe data de 27.10.2022 fetitei i sa unflat piciorul si am văzut un os o unflatura pe picior imediat iau pus iar o arteră de ghips au internato pînă pe data de 30.10.2022 și a externato în ghips acasa spunîndune sa ne prezentăm pe data de 10 la un control și am o mare temere ca osul unflătura va rămîne acolo deoarece nu a fost pus piciorul în ghips corespunzător de prima data și nu trebuia scos așa repede dar pnt mușamalizare au dat zor traumatizînd o fetița de 9 ani, medicul legist ma anunțat ca nu crede că-i va mai da zile certificat medicol legale cu toate că au traumatizato cu un ghips pusnecorespunzător și scos inainte de vreme nu conteaza pnt ei că după data de 13 de cînd iau scos ghipsul fetița a suportat dureri foarte mari calcînd cu un picior fisurat si ia ieșit osul in afara pnt ei contează doar pilele relațiile și sa evite culpa medicală tel 0752868546

  Reply
  • Bună ziua,

   În cadrul unui dosar penal puteți solicita efectuarea unei expertize medico-legale pentru a determina numărul de zile de îngrijiri medicale. Dacă nu mă înșel v-a răspuns colega mea pe e-mail, detaliat.

   Reply

Leave a Comment