PERSOANA VĂTĂMATĂ ȘI PARTEA CIVILĂ

Poziția procesuală

Persoana care a fost vătămată prin săvârșirea unei infracțiuni, în dreptul procesual penal, poartă denumirea de „persoană vătămată”. Aceasta poate solicita în cadrul dosarului penal tragerea la răspundere a făptuitorului, putând formula cereri, propune probe și participa la administrarea acestora.

Persoana vătămată care exercită acțiunea civilă, solicitând daune materiale sau daune morale dobândește calitatea de „parte civilă” în procesul penal.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH2RwU7DMAyG70i8Q5XzKjXNilregAOC+8TBTbzNLEumJB2apr07SbNCDohb/f31H//29fGhqtgIniR7rq6pijVpPfngIJA1EfPVnaOiYB2BjrBZ4AhB7g0cMUIzaZ3wbRaZDxAmjz5Z35GEgLvokeGPRX5/k+tqEWYxdkSJvaM9aWSrQvHTmJRX8hK1BoN28mzRb6t/zN7GT5TB/+X24q2OM6pfo/zxseSFHRp5mSMVUR1qhBx1k39lh6+A7liGP5NCW9QwKbLFHs5Wgk4NonA+OZJkdkWbDXt05U7jseyxAMaGeRKWAzIVA6WSCz6sh67lXS+GtuGNYMuhrDyQKmfNt9tTlNyl4KSSU6NAwFbwmq/7p3q9xa4eOuD10HZ92ynsB8HjBm/fBx1bFWACAAA=

Ce poate face o persoană vătămată?

Primul pas pe care persoana vătămată trebuie să îl facă este să depună o plângere penală (poți vedea aici cum se formulează o plângere penală) prin care reclamă organelor de poliție sau Parchetului fapta ce a fost săvârșită împotriva sa.

Deși competența de soluționare a plângerii aparține, în principal, Parchetului de pe lângă judecătoria în circumscripția căreia s-a săvârșit infracțiunea, plângerea penală poate fi depusă la orice secție de poliție, aceștia având obligația să o primească și, ulterior, să o trimită către Parchetul competent spre soluționare.

Cum te putem ajuta noi?

Ca persoană vătămată, în majoritatea cazurilor, nu ai nevoie de avocat, deoarece organele de urmărire penală vor face treaba pentru tine. Cu toate acestea, sunt situații în care prezența unui avocat îți este utilă, printre care:

  • Urmărirea penală durează prea mult. Uneori, organele de cercetare penală „uită dosarele sub birouri” și urmărirea penală nu avansează deloc. Poți face câteva demersuri pentru a grăbi lucrurile. Dacă vrei să vezi ce, poți consulta acest articol!
  • Te institui parte civilă. Atunci când te institui parte civilă și soliciți o sumă de bani, de multe ori nu poți determina și dovedi valoarea prejudiciului. Am scris două articole care să te ajute, unul despre prejudiciul material (click) și unul despre prejudiciul moral (click) și modul în care se pot determina!
  • Ești confuz și nu știi în ce direcție se îndreaptă procesul. Unii clienți au nevoie de consultanță permanentă pe parcursul dosarului. Vor să știe ce se întâmplă, care e următorul pas, care sunt următoarele probe administrate.  Ca persoană vatămată nu poți participa la actele de urmărire penală dar avocatul tău poate, deci, dacă vrei să știi la fiecare pas ce se întâmplă, e o idee bună să închei contract.

Ești victima unei infracțiuni?

Spune-ne ce s-a întâmplat și află răspunsuri!