FĂPTUITOR, SUSPECT ȘI INCULPAT

Calitatea procesuală

Făptuitorul este persoana împotriva căreia s-a formulat o plângere penală sau s-a început urmărirea penală in rem. Din punct de vedere procesual, aceasta are calitatea de „martor”, denumirea de făptuitor fiind una specifică dreptului substanțial.

Suspectul este persoana bănuită de săvârșirea unei infracțiuni, împotriva căreia se desfășoară urmărirea penală in personam, dar față de care organele de cercetare penală nu au suficiente probe din care să rezulte săvârșirea unei infracțiuni.

Inculpatul este persoana împotriva căreia se exercită acțiunea penală, organele de cercetare penală găsind suficiente probe din care să rezulte vinovăția acestuia, dar fără a demonstra dincolo de orice dubiu această vinovăție, astfel încât să întocmească rechizitoriul și să îl trimită în judecată.

suspect1

Ce se întâmplă în procesul penal?

Ca făptuitor, cel mult, vei fi citat în calitate de martor. Asta înseamnă că, deși s-a formulat o plângere penală împotriva ta, respectând prezumția de nevinovăție, organele de cercetare penală nu cred (încă) faptul că ești vinovat. Din această postură poți da declarații pentru a lămuri situația cercetată sau poți să nu dai declarații, context în care nu vei păți nimic. Sfat: NU da declarații.

Din postura de suspect poți consulta dosarul. Vei fi chemat pentru a ți se aduce la cunoștință acuzația și poți da declarații (NU da declarații singur!), astfel încât să lămurești aspectele cercetate. Suspect fiind, față de tine, nu se poate lua decât măsura reținerii pentru 24 de ore (de multe ori nelegală, pentru intimidare).

Ca inculpat, împotriva ta se desfășoară acțiunea penală. Poți propune probe (și ca suspect poți propune), avocatul tău poate participa la actele de urmărire penală, poate consulta dosarul și face, de principiu, orice alt act procesual în favoarea ta. Tot din postura de inculpat, dacă este benefic pentru tine, poți încheia un acord de recunoaștere a vinovăției (DOAR dacă este în avantajul tău, unele propuneri sunt foarte dezavantajoase). Inculpat fiind, poți fi reținut, pus sub control judiciar (simplu sau pe cauțiune) sau poți fi arestat pentru 30 de zile (prevenitv – în detenție – sau la domiciliu).

În ce dosare oferim asistență?

Majoritatea infracțiunilor sunt prevăzute în Codul penal, iar cele prevăzute în legile conexe și întâlnite uzual în practică, sunt în număr limitat (trafic de droguri, evaziune fiscală, spălare de bani, infracțiuni vamale și deturnarea de fonduri). Fără a limita, în mod uzual, tratăm următoarele  tipuri de infracțiuni:

 • Infracțiuni împotriva vieții (omor, omor calificat, loviri sau alte violențe, vatămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte, ucidere din culpă, vatămare corporală din culpă etc.)
 • Infracțiuni împotriva libertății persoanei (infracțiuni împotriva libertății sexuale, trafic de persoane, proxenetism etc.)
 • Infracțiuni împotriva patrimoniului (furtul, tâlhăria, violarea de domiciliu/sediu profesional, distrugerea etc.)
 • Infracțiuni împotriva patrimoniului prin nesocotirea încrederii (înșelăciune, abuzul de încredere, bancruta etc.)
 • Infracțiuni de corupție și de serviciu (dare de mită, luare de mită, cumpărare de influență, trafic de influență, abuz in serviciu etc.)
 • Infracțiuni de fals (fals intelectual, falz în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals etc.)
 • Infracțiuni împotriva liniștii publice, a bunelor moravuri și a sănătății publice
 • Infracțiuni economice (evaziune fiscală, spălare de bani, deturnare de fonduri)
 • Infracțiuni privind instituirea unui grup infracțional organizat;
 • Infracțiuni privind drogurile (trafic de droguri, deținere în vederea consumului)
 • Infracțiuni la regimul vamal (contrabanda)

Ești complet nevinovat și ai nevoie să demonstrezi asta?

Te putem învața cum să o faci!