Dacă ai ajuns aici probabil știi deja că plângerea penală este actul de procedură pe care trebuie să îl faci dacă împotriva ta s-a săvârșit o infracțiune așa că nu o sa te plictisesc cu explicații complexe și am să trec direct la subiect.

Dacă nu ai răbdare să citești articolul (deși îți recomand), la finalul acestuia am conceput un model de plângere penală cu o situație ipotetică și nume fictive, care să te ajute. 

pen-notepad-2-advice-success-work-to-do-ideas

Cum să scrii o plângere penală?

Fie că vrei să o redactezi la calculator sau să o scrii pe hârtie procedura este aceeași, începi din colțul stanga al paginii unde scrii numele Parchetului la care urmează să trimiți plângerea (spre exemplu „Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 București”).

 

Nu știi la ce Parchet trebuie să o trimiți?

Regulile sunt simple: dacă știi unde s-a săvârșit infracțiunea o vei trimite la  Parchetul competent pentru acea rază teritorială (spre exemplu, dacă infracțiunea s-a săvârșit în Alexandria vei trimite la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria).

Poți găsi pe portal.just.ro lista completă de competențe a instanțelor de judecată – este identică cu cea a Parchetelor.

Dacă nu știi unde s-a săvârșit infracțiunea vei depune la Parchetul din raza teritorială unde își are domiciliul făptuitorul (persoana care a săvârșit infracțiunea) iar, dacă nu știi, în raza teritorială unde îți ai tu domiciliul.

Mai departe, vei scrie în mijlocul paginii „Domnule Procuror”.

Ulterior, începând de la capăt, vei scrie „Subsemnatul, (nume prenume), domiciliat în (adresa completă), având C.I. (Seria, Nr. și CNP), în calitate de persoană vătămată (sau reprezentant al persoanei vătămate, în cazul părinților care fac plângerea penală pentru un minor), în temeiul art. 289 din Codul de procedură penală, formulez prezenta:”

 

Apoi vei scrie mare, pe mijlocul paginii „PLÂNGERE PENALĂ”.

De la capătul rândului vei continua scriind „pentru săvârșirea infractiunii de (numele infracțiunii) prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. (numărul articolului) din Codul penal (sau legea specială, dacă este cazul) conform căruia (și scrii conținutul constitutiv al infracțiunii – adică, copiezi din Codul penal textul legal)”

Dacă nu știi ce infracțiune s-a săvârșit împotriva ta îmi poți scrie pe mail sau pe whatsapp (pe  care le găsești aici) situația de fapt și am să îți spun eu încadrarea juridică.

În orice caz, dacă nu știi încadrarea juridică sau dacă scrii încadrarea juridică nu este nicio problemă – nu este o condiție obligatorie. Dar ți-am promis că te învăț să faci o plângere penală ca un avocat așa că îți dau toate detaliile.

 

Mai departe scrii „împotriva făptuitorului (nume și prenume) cu domiciliul în (domiciliul complet)”.

Dacă nu știi cine a săvârșit infracțiunea vei scrie „împotriva persoanelor necunoscute autori ai infracțiunii” și încearcă să dai detalii necesare pentru identificarea acestora.

 

Am terminat partea incipientă, începem cu descrierea faptei.

Vei scrie „În fapt” iar apoi fie vei lăsa un rând liber, fie vei pune virgulă și vei începe descrierea situației de fapt.

 

Încearcă să dai cât mai multe detalii.

Dacă vrei o sugestie, scrie cronologic cum s-a petrecut fapta.

Exemplu: „La data de 07.11.2021, în jurul orei 18:30, aflându-mă în parcarea complexului comercial Cora Pantelimon, am fost abordat de o persoană necunoscuta care m-a întrebat dacă doresc să cumpăr produse de curățat.

Am refuzat în repetate rânduri însă acesta a devenit tot mai insistent începând să îmi adreseze injurii. Deși am încercat să intru în autoturismul proprietate personală pentru a aplana situația, făptuitorul m-a prins de mână, m-a bruscat împingându-mă la pământ și mi-a sustras  portofelul.

Menționez că acesta avea o structură solidă și astfel nu am putut opune rezistență temându-mă pentru integritatea mea fizică.

Menționez totodată faptul că făptuitorul avea aproximativ 180 cm și purta o geacă de culoare verde.”

O astfel de descriere, deși succintă, este clară și oferă organelor de cercetare penală suficiente informații pentru a înțelege ce infracțiune s-a săvârșit (tâlhărie) dar și date de identificare a făptuitorului (eventual îl poate identifica prin audierea unor martori prezenți în zonă, pe baza camerelor de supraveghere sau în timp ce încearcă să valorifice bunurile).

Mai apoi vei scrie probele pe care înțelegi să te bazezi. În exemplul anterior, cu excepția unor martori (dacă cineva era în zonă) și a camerelor de supraveghere nu ai foarte multe opțiuni, însă in alte situații probele depuse de tine îți pot mări șansele de succes.

Spre exemplu, în cazul unei infracțiuni de înșelăciune poți depune mesajele text, convorbiri telefonice înregistrate, poți propune martori, poți depune înscrisurile cu care ai fost înșelat și alte asemenea.

În încheiere vei scrie data în colțul din stânga al paginii iar în colțul din dreapta îți vei scrie numele și prenumele în clar și vei semna.

Plângerea o poți scana și depune pe e-mail sau o poți trimite prin poștă. În mod normal o poți depune la o secție de poliție sau la Parchet însă în funcție de momentul în care citești articolul este posibil ca regulile sanitare să nu îți permită depunerea fizică a plângerii.

Perfect! Acum poți scrie propria plângere penala ca un avocat.

Urmează să iți arăt cum trebuie să iasă la final (fapta și personajele sunt fictive).

Model de plângere penală

Către,

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București

 

DOMNULE PROCUROR,

              Subsemnatul, Popescu Popescu, domiciliat în Str. Lăcrămioara nr. 21, Bl. 6, Sc. B, Et. 2, ap. 21,  București, Sector 2, având C.I. Seria RX Nr. 313480 și CNP 1781010430026, având nr. de telefon 0728930123 și adresa de e-mail [email protected], în temeiul art. 289 din Codul de procedură penală, formulez prezenta

 

PLÂNGERE PENALĂ

 

pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe, faptă prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. 193 alin. (2) conform cărora „Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.”

împotriva făptuitorului Daniel Dănuț, cu domiciliul în Str. Lăcrămioara nr. 21, Bl 6, Sc. C, nefiindu-mi cunoscute alte date despre domiciliul acestuia.

 

În fapt,

La data de 07.11.2021, în jurul orei 19:20, am coborât la magazinul din fața blocului, situat la parterul scării C, pentru a îmi cumpăra un pachet de țigări.

Făptuitorul era, alături de mai multe persoane, printre care numiții Radu Rădulescu și Ion Ionescu, în parcarea din fața blocului unde jucau tenis de picior.

Cu această ocazie, pe fondul unor discuții anterioare legate de numita Laura Ionescu, sora martorului Ion Ionescu, făptuitorul Daniel Dănuț mi-a adresat mai multe injurii însă subsemnatul l-am ignorat și am intrat în magazin.

Ulterior, după ce am ieșit din magazin, trecând pe trotuarul de lângă parcare, numitul Daniel Dănuț m-a lovit cu mingea în cap în mod intenționat. La acel moment, m-am oprit și i-am solicitat ferm să înceteze.

În urma acestui demers, s-a iscat un conflict verbal, adresându-ne reciproc injurii, făptuitorul apropiindu-se de mine.

Pentru a evita un conflict fizic am încercat să plec însă, după ce m-am întors cu spatele, făptuitorul m-a lovit cu pumnul în zona capului, context în care mi-am pierdut echilibrul și am căzut la pământ.

Ulterior căderii am fost lovit în repetate rânduri cu picioarele de către făptuitor, acesta fiind oprit de martorul Ion Ionescu.

După conflict m-am deplasat la INML unde mi-a fost eliberat certificatul medico-legal Seria XX nr. 729123 conform căruia am suferit leziuni traumatice ce necesită aproximativ 10 zile de îngrijiri medicale.

 

Solicit tragerea la răspundere penala a făptuitorului.

În probațiune, solicit audierea subsemnatului, audierea martorilor Ion Ionescu și Radu Rădulescu dar și identificarea și audierea celorlalte persoane prezente la săvârșirea infracțiunii.

Anexez certificatul medico-legal.

 

07.11.2021

Popescu Popescu

(semnătura)