Perioada de probă înainte de angajare?

Perioada de probă înainte de angajare este ceva posibil România? Dacă vrei să te angajezi, însă angajatorul vrea să se asigure că ești potrivit pentru postul pentru care ai aplicat, atunci îți poate fi propusă încheierea unui contract individual de muncă în care să se stabilească aceasta perioadă. 

Perioada de probă este reglementată în Codul Muncii (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003), în principal la art. 31-33 și 85.

Ai încheiat un contract individual de muncă pe durată nedeterminată?

atunci perioada de probă se poate stabili pentru cel mult:

  • 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție;
  • 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere;

Ai încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată?

atunci perioada de probă poate să fie de maximum:

  • 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
  • 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
  • 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
  • 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

În perioada de probă, beneficiezi de toate drepturile conferite de legislația muncii, de contractul colectiv, dacă există etc. Atunci, ce diferă față de un contract în care nu e prevăzută perioada de probă?

Diferența esențială este că, având în vedere că această perioadă este stabilită strict pentru a verifica aptitudinile salariatului, atunci se presupune că ambele părți – și angajatorul, și angajatul – au dreptul „să rupă” mai ușor relația contractuală decât s-ar putea face în mod normal. De aceea, oricând în timpul perioadei de probă, oricare dintre părți poate renunța la contract. Deși s-ar putea considera fie o concediere, fie o demisie, e important de reținut că în timpul perioadei de probă contractul poate înceta fără preaviz și fără motivare, ceea ce simplică procedura de încetare a contractului de muncă. În orice caz, intenția de a înceta contractul trebuie notificată în scris.

Câte perioade de probă pot fi stabilite?

De regulă, angajatorul nu poate stabili decât o singură perioadă de probă pe durata executării unui contract de muncă. Această limitare la o singură perioadă a fost impusă prin lege. Motivul este tocmai pentru a evita abuzurile din partea angajatorilor, care ar fi putut stabili mai multe perioade de probă succesive. În acest fel ar putea „concedia” cu ușurință angajații, oricând, așa cum am explicat mai sus. De asemenea limitează și abuzurile din partea angajaților, care ar fi putut pleca tot oricând, fără ca angajatorul să aibă timp să își planifice activitatea în funcție de forța de muncă disponibilă.

Cu toate acestea, dacă vrei să te angajezi la același angajator la care îți desfășori deja activitatea, dar pe altă funcție/alt post, atunci se poate stabili o nouă perioadă de probă, chiar dacă și prima dată când te-ai angajat s-a stipulat o astfel de perioadă. Se presupune că deși angajatorul te cunoaște deja, totuși nu îți poate evalua competențele de economist (postul pe care urmează să-l ocupi), dacă în baza contractului inițial ai desfășurat o activitate specifică funcției de jurist, de exemplu.

Dar dacă ai revenit la același angajator, pe aceeași funcție și cu aceleași atribuții, în mai puțin de 12 luni de la încetarea contractului anterior (de exemplu, ai demisionat în luna martie, dar te-ai reangajat în decembrie), atunci nu mai poate fi stabilită o perioadă de probă, tocmai pentru raționamentul invers expus mai sus: angajatorul îți cunoaște competențele necesare funcției respective, presupunându-se că 12 luni reprezintă o perioadă de timp în care aceste competențe nu s-au.... „alterat”.

Concluzii

De asemenea, este important de reținut că perioada de probă constituie vechime în muncă.

Atenție! Dacă va exista o perioadă de probă în contractul tău, trebuie să fii de la început informat de către angajator despre durata și condițiile perioadei de probă, chiar de dinainte să fi semnat contractul de muncă (adică când încă se negociază). De asemenea, este obligatoriu ca aceasta să fie menționată și detaliată în mod expres în contract.

 

Dacă vrei să știi dacă poți avea mai multe joburi simultan, poți găsi articolul nostru aici!

Leave a Comment