Numele de familie după divorț! Pot păstra numele din timpul căsătoriei?

Doamnelor, vă rog din suflet, atunci când discutați despre a lua numele soțului în urma căsătoriei, nu mai folosiți expresii precum „sunt pe numele lui”, „nu sunt pe numele lui” sau „am fost trecută pe numele lui”.

Autoturismele sunt trecute pe numele proprietarilor, voi preluați numele soțului. La fel și copiii.

Schimbarea numelui

Ce se întâmplă cu numele în urma divorțului?

Regula este aceea că persoana care a preluat numele soțului în timpul căsătoriei, la desfacerea acesteia va deveni la numele purtat înaintea căsătoriei.

Totuși există mai multe posibilități prin care în urma divorțului să poți păstra numele preluat în timpul căsătoriei.

Cele mai frecvente motive prin care poți păstra numele preluat în urma căsătoriei sunt:

 1. În cazul unui acord – dacă fostul soț/soție sunt de acord să îți păstrezi numele preluat în timpul căsătoriei atunci îl poți păstra, fără alte explicații. Tocmai de aceea recomandăm divorțul prin acord;
 2. Interesul superior al minorului – deși nu este o regulă, uneori instanțele admit faptul că este în interesul minorului să poarte același nume cu persoana cu care locuiește în mod statornic. Deci, dacă minorul va locui alături de tine îți poți păstra numele dobândit în timpul căsătoriei. Cu atât mai mult dacă ai autoritate exclusivă.
 3. Recunoașterea socială/profesională – dacă ți-ai format un ‚renume” in domeniul în care activezi cu numele purtat în timpul căsătoriei (cum sunt avocații, medicii, persoanele din media, autorii de cărți ș.a.), sunt șanse mari să îți poți păstra acest nume.

Încă mai ai întrebări?

2 thoughts on “Numele de familie după divorț! Pot păstra numele din timpul căsătoriei?”

 1. Unde sesizez faptul că părintele nerezident nu își face datoria față de fiii lui, necontribuind la creșterea acestora?

  Reply
  • Dacă aveți o hotărâre judecătorească prin care să îl obligați la plata întreținerii, îl puteți pun în executare.

   Dacă nu aveți, îl puteți da în judecată să obțineți.

   Reply

Leave a Comment