MALPRAXIS MEDICAL

Ce este malpraxisul?

Malpraxisul reprezintă eroarea profesională săvârșită în exercitarea unui act specific profesiei. Deoarece serviciile noastre se axează cu precădere asupra malpraxisului medical, respectiv eroarea săvârșită de personalul medical în exercitarea profesiei, de natură să provoace prejudicii pacientului, în prezenta secțiune ne vom referi cu precădere la acesta.

Complexitatea dosarelor de malpraxis este descurajantă pentru majoritatea pacienților care trec printr-o experiență neplăcută, având în vedere poziția de inferioritatea pe care aceștia o au față de spital, cu precădere poziția financiară.

mal2

Introducere în malpraxis

Pentru a te decide dacă vrei să continui să citești articolul, vom demonta câteva mituri legate de dosarele de malpraxis:

 1. Plângerile la Colegiul Medicilor pentru sesizarea unui act de malpraxis NU te ajută să obții despăgubiri, antrenând doar răspunderea disciplinară a medicului. Deseori Colegiul Medicilor este confundat cu „Comisia de malpraxis” din cadrul DSP.
 2. Avocații pot constata acte de malpraxis pe baza biletului de externare. Nimic mai greșit. Pentru a îți putea aprecia șansele este necesar studiul întregii documentații medicale și, de multe ori, solicitarea unor opinii avizate din partea profesioniștilor în domeniul medical.
 3. Dacă operația a ieșit prost înseamnă că medicul e de vină. Uneori este, alteori nu. E bine să te asiguri că într-adevăr există un potențial caz de malpraxis, respectând punctul anterior.
 4. În cazul dosarelor de malpraxis se pot obține despăgubiri de milioane de euro. În realitate, rareori despăgubirile sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Dacă ai văzut reclamele cu „sute de dosare câștigate” și „milioane de euro despăgubiri” fă bine și cere și câteva decizii definitive la care se face referire. Vei rămâne surprins.
 5. Avocatul poate pune presiune pe asigurător. Este parțial fals. Adevărul poate pune presiune pe asigurător, avocatul poate ajuta la descoperirea adevărului.

Acum că ai scăpat de câteva preconcepții îți putem spune cum poți acționa dacă ai fost, sau cunoști pe cineva care a fost, vătămat în cadrul unui act medical.

Ce e de făcut?

Cui ne adresăm?

Răspunsul scurt ar fi acela că  te poți adresa nouă astfel încât să îți explicăm procedurile și sa îți manageriem dosarul, dar dacă vrei să acționezi singur, poti avea următoarele variante:

 

 1. Comisia de malpraxis din cadrul DSP

Comisia de malpraxis din cadrul DSP functionează în baza Ordinului 1343/2006 și are, în principiu, rolul de a verifica existența unor cazuri de malpraxis medical, în urma sesizării pacienților. Procedura este asemănătoare unei proceduri administrative: pacientul poate fi sau nu audiat cu privire la sesizare; nu poți participa la ședințele comisiei; nu poți influența raportul de expertiză;

Costurile sunt medii – va trebui să achiți valoarea expertizei care se stabilește între 1000-4000 lei (nu sunt indicate criterii obiective pentru stabilirea onorariului expertului), în rest nu sunt alte costuri legate de taxe.

Mai multe detalii despre cum să formulezi cererea le gășești în ghidul de aici.

Sesizarea se soluționează de către Comisie printr-o Decizie în termen de 3 luni de la sesizare (în fapt, termenul uzual de așteptare este de 6-9 luni de la sesizare deoarece depășirea termenului legal nu atrage nicio sancțiune pentru membrii Comisiei).

Decizia poate fi contestată la Judecătorie de către partea nemulțumită (pacient sau medic) și parcurge cel puțin două faze procesuale (primă instanță și apel) în mod similar cu un dosar de malpraxis întemeiat pe răspundere civilă delictuală. În cadrul dosarului de instanță se poate cere și administra o nouă expertiză.

Câștigarea contestației nu presupune în mod necesar și acordarea despăgubirii. Instanța de judecată, dacă îți va da câștig de cauză, va stabili doar existența erorii medicale, fără a stabili și cuantumul la care medicul  și spitalul (sau asigurătorul) vor fi obligați să achite despăgubirile. Pentru a obține despăgubirile, va fi nevoie de un alt proces civil.

În acest caz poate te întrebi „De ce să fac o sesizare la Comisia de Malpraxis în loc să pornesc direct o acțiune civilă?”.

Până la implementarea art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013, ți-aș fi explicat că taxa de timbru pentru contestarea Deciziei este de 50 de lei, iar la final vei ști dacă există sau nu un caz de malpraxis medical și vei ști dacă merită efortul financiar de a achita taxa de timbru pentru despăgubiri (taxă care se achita în trecut la valoarea solicitată).

Cu toate acestea, conform art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013 taxa de timbru pentru acțiunile privind despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale și fizice decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice, se taxează cu 100 de lei.

Astfel, nu există nicio rațiune pentru care am recomanda cuvia să facă la acest moment o sesizare la Comisia de Malpraxis din cadrul DSP.

 

 1. Colegiul medicilor

Dacă dorești să obții despăgubiri NU ar trebui să faci plângere la Colegiul medicilor. Dacă doar te simți ofensat de atitudinea unui medic și vrei să te asiguri că este cercetat disciplinar, îți recomandăm sesizarea Colegiului.

 

 1. Parchetul, printr-o plângere penală

În unele cazuri, poliția se autosesizează atunci când decesul unui pacient este suspicios – foarte rare cazuri. În rest, va trebui să îți formulezi propria plângere penală.

Dacă vrei să înveți cum să formulezi o plângere penală, poți intra aici. Am postat un ghid detaliat, pe înțelesul oricui.

Plângerea penală poate fi formulată de pacient, în cazul vătămării corporale din culpă, sau de către familia pacientului în cazul infracțiunii de ucidere din culpă.

Vătămarea corporală din culpă nu reprezintă orice vătămare produsă de un medic ci aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții, respectiv:

 • Fie condițiile art. 196 alin. (1) din Codul penal, respectiv pacientul are între 1 și 90 de zile de îngrijiri medicale ca urmare a vătămării, iar medicul era în una din următoarele ipostaze: sub influența alcoolului, sub influența substanțelor psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constuie prin ea însăși infracțiune.
 • Fie condițiile art. 196 alin. (2) – raportat la alin (3) al aceluiași articol - din Codul penal, respectiv dacă medicul a produs prin eroarea medicală una dintre următoarele consecințe: o infirmitate, peste 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav și permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieții persoanei.

În condițiile în care prin eroarea medicală nu s-a produs una dintre situațiile anterior expuse, nu ar trebui să faci plângere penală deoarece vei pierde timp în mod inutil. Spre exemplu, este posibil ca în urma unei urmăriri penale de 2 ani să se claseze cauza deoarece, desi există o vătămare evidentă prin eroarea medicală, aceasta a cauzat doar 12 zile de îngrijiri medicale, fapt pe care l-ai fi putut cunoaște prin simpla solicitare a unui certificat medico-legal de la INML.

Astfel, este posibil ca o plângere penală, în unele cazuri de pretinsă „vătămare corporală” mai mult să dăuneze intereselor tale decât să te ajute să le aperi.

Dacă se încadrează în condițiile constitutive ale unei infracțiuni (vătămare corporală din culpă sau ucidere din culpă), încă va trebui să decizi dacă vrei să îți aperi drepturile în fața instanței penale sau în fața instanței civile.

Majoritatea oamenilor aleg să facă demersuri în fața organelor de urmărire penală pentru următoarele motive:

 • Emoțional. În cazurile cu impact emoțional puternic precum pierderea unei persoane dragi sau crearea unei infirmități sau deformări (lezarea estetică în urma unei operații de augumentare, amputarea unui membru, disfuncțiunile cauzate unor organe, extirparea uterului aspect ce duce la imposibilitatea de a concepe etc.), multe persoane aleg calea unui proces penal deoarece, pe lângă daunele materiale (care de multe ori nu sunt prioritare) doresc ca agresorul lor să fie tras la răspundere. În opinia noastră, este singura situație justificată pentru a alege procedura penală.
 • În cadrul dosarelor penale, cu excepția onorariilor avocațiale sau pentru experții parte (acestea nefiind obligatorii deoarece nu este absolut necesar nici un avocat, nici un expert parte, dar pot fi de ajutor), toate cheltuielile sunt avansate de către stat. Mai mult, în cazul unui eșec nu se achită cheltuieli de judecată (precum în cazul dosarelor civile).
 • Nivelul de implicare. În cadrul unui dosar penal, teoretic urmărirea penală este desfășurata de organele de cercetare penală, astfel că nu este necesară implicarea activă a pacientului pentru desfășurarea procedurii și nici efortul financiar de a angaja un avocat. Am folosit exprimarea „teoretic” deoarece în practică, în lipsa unei presiuni constante din partea persoanei vătămate (sau a avocatului), organele de cercetare penală lasă dosarele nelucrate pe perioade foarte lungi de timp (dacă vrei să vezi ce poți face pentru a grăbi un proces penal, poți citi artocolul de aici)

 

 1. Instanța civilă

Formularea unei acțiuni civile în răspundere delictuală fața de medicul vinovat pentru săvârșirea unui caz de malpraxis este cea mai bună variantă pe care un pacient o are la dispoziție.

Spre deosebire de o plângere la Colegiul medicilor, în cadrul procedurii civile se pot recupera despăgubiri.

Spre deosebire de sesizarea Comisiei de Malpraxis, în cadrul procedurii civile expertiza efectuată de INML valorează 63 de lei, procedura este publică, poți propune obiective și face obiecțiuni la raportul de expertiză, poți administra probe conexe precum interogatoriul, martori, mesaje telefonice și înregistrări audio  pentru dovedirea pretențiilor.

Spre deosebire de formularea unei plângeri penale, într-un proces civil, în calitate de reclamant, ai posibilitatea de a controla celeritatea procesului civil, poți anticipa etapele acestuia și întreaga procedură este contradictorie.

Ce poți face ca un proces civil să dureze cât mai puțin timp?

 1. Poți redacta cerera de chemare în judecată completă astfel încât să nu fie nevoie de regularizarea acesteia. Astfel poți să:
 • Precizezi datele părților în mod complet și corect astfel încât să nu fie probleme privind procedura de citare;
 • Depui toate documentele (cel puțin cele medicale) de la începutul procesului (în copii suficiente, lizibile și conforme cu originalul) astfel încât să eviți amânările pentru completarea probatoriului (oricum ai nevoie de documente înainte de a începe un proces civil pentru a îți aprecia șansele);
 • Expui faptele în mod corect si cât mai detaliat, precizând aspectele temporale și spațiale (când și cum s-au petrecut evenimentele), să precizezi prejudiciul pe care îl soliciți, pe ce îl întemeiezi și la cât îl evaluezi (detalii despre prejudiciu aici).
 • Depui taxa de timbru (de 100 de lei conform art. 7 alin. (2) din O.U.G. 80/2013) la momentul depunerii cererii de chemare în judecată. Foarte important este să menționezi la începutul cererii de chemare în judecată faptul că taxa de timbru este anexată (pentru că uneori se trece cu vederea) și să rogi la registratură să menționeze asta pe formularul anexat dosarului;
 • Depui cererea (dacă este posibil) direct la registratură, astfel de asiguri că sunt suficiente exemplare din cerere și că se menționează despre taxa de timbru;
 • Poți reveni cu cereri constante privind procedura, te poți interesa care a fost ultimul act în dosar vizitând arhiva sau consultând dosarul electronic.

2. Poți redacta sau completa înainte de termen ceea ce ți se solicită. Mai exact, poți verifica dosarul electronic al instanței pentru a vedea când partea adversă  (spre exemplu) face întâmpinare și să redactezi răspunsul la întâmpinare fără a aștepta perioada de timp necesară comunicării întâmpinării și cele 10 zile pe care le ai la dispoziție pentru formularea răspunsului la întâmpinare.

3. Poți să te opui cererilor nejustificate de amânare, îți poți îndeplini obligațiile la timp (achitarea expertizei, programările pentru examinarea fizică medicală etc.)

 

Pe scurt, în cadrul procesului civil ești în control. Singurul risc față de procesul penal este acela al achitării cheltuielilor de judecată în cazul unui eșec.

Ai nevoie de informații despre malpraxisul medical?

O poți obține ușor contactându-ne!