Cum poți obține daune materiale și morale?

Am scris în articolul Daune morale de un milion de euro de ce poți fi ușor încântat de ideea de a câștiga o mulțime de bani dintr-un dosar de malpraxis medical, iar în mare parte scriam acolo că unul dintre motive este reclama făcută de anumiți colegi avocați. Tot acolo te învățam cum să eviți o țeapă de proporții.

Acum vreau să îți explic cum se stabilește prejudiciul în cauzele de malpraxis, cu precădere cel moral, ca tu să îți faci o idee despre cum se abordează o astfel de cauză.

De ce este important să știi cum se calculează prejudiciul într-un dosar de malpraxis medical?

Sunt mai multe argumente pentru care trebuie să știi cum se calculează prejudiciul într-un caz de malpraxis medical, iar eu am să ți le spun pe cele mai importante.

Primul argument, și cel mai frustrant pentru mine, este acela că o parte din avocații care lucrează în acest domeniu habar nu am cum se calculează prejudiciul moral și ar fi bine să știi tu, astfel încât să eviți o tragedie judiciară, după cea medicală prin care ai trecut.

Mi-a fost dat să văd, prin intermediul unei colaborări de scurtă durată, câteva zeci de dosare de malpraxis în care daunele morale erau cerute complet  aleatoriu, nu erau argumentate de nicio natură și, cel mai important, nu erau dovedite prin niciun mijloc de probă.

Al doilea argument este legat de strategia pe care trebuie să o stabilești încă de la începutul dosarului sub aspect probator. Daunele morale, cu excepția prejudiciului cauzat de durerile fizice, nu se acordă de instanță decât în baza materialului probator.

Mai exact, dacă susții că ai suferit un prejudiciu moral va trebui să propui în cauză probe prin care să îl și dovedești. Pare logic, nu e așa?

Dar cum ai putea la începutul dosarului să propui probe dacă tu nu știi în ce constă prejudiciul moral?

Am să îți explic puțin mai jos care sunt probele uzuale cu care poți dovedi prejudiciul moral suferit în diverse cauze de malpraxis.

Al treilea argument pentru care trebuie să știi cum se calculează prejudiciul moral este legat de posibilitatea de a aprecia în mod obiectiv ce poți câștiga și ce nu, astfel încât să știi dacă vrei să îți asumi un astfel de dosar.

Prejudiciul material în cauzele de malpraxis medical

Am să încep cu prejudiciul material deoarece este mult mai simplu de înțeles (și de calculat) decât prejudiciul moral. Sunt două aspecte de care trebuie să ții cont atunci când stabilești prejudiciul material.

 

  • Cheltuielile necesare efectuării actului medical vătămător și cheltuielile necesare pentru diminuarea sau repararea prejudiciului.

Acest prejudiciu este, cum spuneam, simplu de înțeles și destul de simplu de dovedit. Prejudiciul constă în cheltuielile pe care le-ai făcut pentru actul medical ce s-a dovedit ulterior a fi viciat de malpraxis medical.

La acest prejudiciu se adaugă și cheltuielile pe care le-ai făcut pentru a încerca să diminuezi efectele negative ale faptei de malpraxis medical dar și cheltuielile făcute pentru a remedia efectele negative ale acestei fapte.

Spre exemplu, dacă pentru o operație estetică de augumentare mamară ai plătit suma de 5000 Euro, iar aceasta a eșuat, ai dreptul de a-ți recupera suma de 5000 Euro. Dacă ulterior, pentru a repara prejudiciul cauzat de fapta de malpraxis ai nevoie de o nouă  operație estetică care, la rândul ei, costă 5000 Euro, prejudiciul material total va fi de 10.000 Euro.

Totodată, vor fi avute în vedere și cheltuielile efectuate cu tratamentul (medicamentația) dar și cu recuperarea necesară (spre exemplu, ședințe de kinetoterapie).

Acest prejudiciu poate fi dovedit și calculat pe baza facturilor și chitanțelor aferente   intervențiilor medicale și tratamentului.

 

  • Prejudiciul cauzat prin pierderea capacității de muncă

În cazul în care, ulterior săvârșirii faptei de malpraxis medical, îți pierzi sau ți se diminuează capacitatea de muncă, ești îndreptățit la  repararea prejudiciului.

Calculul este unul simplu:  se calculează venitul mediu lunar net pe ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacității de muncă și se stabilește  o sumă. Să presupunem, de dragul explicației, că tu înainte de operație câștigai 3000 lei/lună.

Ulterior, se stabilește perioada în care nu ai putut lucra. Să presupunem că, din cauza unei intervenții ortopedice greșite îți pierzi capacitatea de muncă timp de 10 luni.  Prejudiciul material cauzat, în exemplul dat, va fi de 30.000 lei.

În acest caz, prejudiciul poate fi calculat la fel de simplu, pe baza fluturașilor de salariu/adeverință de la locul de muncă și documentele medicale care atestă pierderea capacității de muncă.

 

Prejudiciul moral în cauzele de malpraxis medical

Te anunț de la început că am să intru în detalii cu privire la fiecare tip de prejudiciu și am să îți explic cum poți dovedi prejudiciul suferit, deci te poți aștepta la o lectură de lungă durată. Cel puțin la finalul ei vei avea toate informațiile necesare.

N.B. Sunt mai multe  moduri de clasificare a daunelor morale. Eu am să ți-o prezint pe cea pe care o folosim noi în dosarele cabinetului.

 

  • Prejudiciul cauzat de suferințele fizice – pretium doloris în cazurile de malpraxis medical

În cazul vătămării integrității fizice în urma unui caz de malpraxis medical vei avea parte de suferințe fizice, mai mici sau mai mari. Poți avea suferințe fizice extreme care să nu te lase să te ridici din pat sau suferințe minore, precum un ușor disconfort nespecific.

Este suficient să dovedești existența faptei de malpraxis medical pentru a ți se acorda prejudiciul constând în suferințele fizice, dar pentru întinderea acestuia, ar trebui să administrezi probe iar, cea mai relevantă, este proba cu martori sau, de ce nu, o expertiză psihologică.

O altă probă utilă pentru dovedirea întinderii prejudiciului este să prezinți medicamentația ce ți-a fost recomandată pentru alinarea durerilor fizice, sub formă de rețete medicale.

Prejudiciul cauzat de durerile fizice poate varia de la un caz la altul, de la o persoană la alta (raportat la toleranța la durere a acesteia, starea generală de sănătate și vârsta persoanei) astfel că instanțele vor aprecia de la caz la caz întinderea acestui prejudiciu.

Cu toate acestea este datoria ta (sau a avocatului tau) să descrii prejudiciul cât mai exact, să exprimi în cererea de chemare în judecată care sunt durerile și problemele cu care te confrunți.

 

  • Prejudiciul de agrement în cazurile de malpraxis medical

Prejudiciul de agrement răspunde la întrebarea „Cum a fost afectată viața ta de fapta de malpraxis medical?”. Iar răspunsurile variază, de asemenea, de la o persoană la alta.

Prejudiciul de agrement se referă la restrângerea posibilităților unei persoane, din cauza vătămării suferite, să se bucure de plăcerile vieții pe care le avea la dispoziție înainte de vătămare.

Este important să descrii si să dovedești acest prejudiciu și, ți-o spun cât se poate de sincer, sunt uimit și totodată dezamăgit de cât de puține persoane o fac în dosarele de malpraxis.

Iată un exemplu…

Să spunem că erai pasionat de fotbal, ieșeai în fiecare weekend cu prietenii pe terenul sintetic din parcul de lângă și jucați fotbal sau tenis de picior. La un moment dat ajungi la medic pentru că ți-ai luxat șoldul iar acesta, fără a fi necesar, te operează și, mai mult, operația eșuează și începi să șchiopătezi. Abia mai mergi, cu atât mai mult să joci fotbal.

Din cauza faptei ilicite, ajungi să îți pierzi hobby-ul principal și asta, în mod evident, te depărtează și de prietenii cu care ieșeai.

Într-o asemenea situație, ai putea să aduci fotografii de grup cu tine și cu prietenii tăi sau, dacă ați jucat în vreo ligă de amatori ai putea aduce diplomele de acolo. Ar fi bine și ca unul din prietenii tăi să vină și să declare cum vă distrați și cât de trist ai fost ulterior, cum te-ai simțit exclus și prin ce ai trecut.

Exemplul anterior se aplică și în cazul în care, să spunem, erai pasionat de drumeții pe munte sau poate erai un biciclist înrăit sau participai la maratoane sau, poate, doar te bucurai să alergi cu copilul în parc și ieșeai cu el în fiecare sâmbăta după-amiaza.

Sau poate acum nu mai poți  merge la concertele la care erai nelipsit sau nu îți mai poți să te bucuri de chitara pe care o zdrăngăneai zilnic. Sau, poate, nu te mai poți bucura de gătit sau de citit.

De asemenea, exemplele pot fi nenumărate: numește ce te făcea fericit iar acum nu mai poți practica, iar eu am să îți descriu prejudiciul de agrement suferit.

 

  • Prejudiciul estetic în cazurile de malpraxis medical

Prejudiciul estetic reprezintă, în linii mari, alterarea aspectului fizic prin fapta de malpraxis medical, însă întinderea prejudiciului depinde de la persoană la persoană.

Mai exact, o cicatrice pe piciorul bunicii mele nu va fi considerat un prejudiciu estetic la fel de grav precum aceeași cicatrice pe piciorul unui model sau al unei actrițe.

Prejudiciul estetic este ușor de dovedit prin expertiza medicală și prin fotografii, însă suferințele cauzate de acest prejudiciu vor trebui să fie dovedite prin martori sau prin înscrisuri provenite în urma terapiei psihologice.

Să spunem că îți doreai buze mai voluminoase și ai apelat la câteva injecții cu botox însă medicul, din eroare, ți-a injectat prea mult, iar acum buzele tale sunt deformate. Nu îți place imaginea pe care o vezi în oglindă și nici celelalte persoane nu sunt în mod necesar încântate de ea și, deși nu ți-o spun, o simți.

Este evident că acest lucru îți produce suferință de natură socială, te face să te izolezi, îți pierzi încrederea în tine și în frumusețea ta.

Un astfel de  prejudiciu va fi dovedit prin martori și printr-o expertiză psihologică și, în funcție de modul în care ești afectată, ți se vor acorda despăgubiri.

 

  • Prejudiciul sexual în cazurile de malpraxis medical

Prin definiție, prejudiciul sexual este imposibilitatea totală sau parţială în care se găseşte victima, din cauza sechelelor traumatice pe care le prezintă, fie de a îndeplini actul sexual, fie de a procrea sau de a se reproduce într-o manieră normală.

Prejudiciul este de la sine explicat și este dovedit prin intermediul unui raport de expertiză medico-legală.

În mod uzual acest prejudiciu apare în urma intervențiilor urologice eșuate sau în cazul unor complicații de natură ginecologică.

 

  • Prejudiciul familial în cazurile de malpraxis medical

Prejudiciul familial în cazurile de malpraxis medical constă în orice diminuare adusă vieții de familie. Similar cu prejudiciul de agrement, prejudiciul familial este reprezentat de modul în care viața ta de familie este afectat de fapta de malpraxis medical.

Este posibil să nu te mai poți juca cu nepoții ca înainte sau din cauza durerilor suferite să cazi într-o depresie severă, iar asta să te îndepărteze de soția ta sau poate doar nu mai poți să gătești și să pregătești copiii pentru școală cum o făceai înainte, acum neglijând problemele acestora.

Toate cele de mai sus se încadrează în noțiunea de prejudiciu familial, iar acesta poate fi de asemenea dovedit cu martori și printr-o expertiză psihologică.

 

  • Prejudiciul juvenil în cazurile de malpraxis medical

Prejudiciul juvenil nu are o valență de sine stătătoare ci se raportează la prejudiciile despre care ți-am scris anterior, fiind mai degrabă o cauză de agravare a întinderii prejudiciului.

Îți spuneam mai devreme faptul că bunica mea nu ar primi același daune morale pentru rămânerea unei cicatrici pe picior precum un model care ar avea aceeași cicatrice în cazul unui caz de malpraxis medical.

În mod similar, o persoană de 70 de ani care își va pierde capacitatea locomotorie în urma unei fapte de malpraxis medical nu va primi aceleași daune morale ca o persoană de 20 de ani care va suferi exact aceeași vătămare.

Rațiunea acestui prejudiciu constă în aceea că unei persoane tinere, spre exemplu unui adolescent, i se vor răpi mai multe oportunități prin săvârșirea faptei de malpraxis medical și astfel este necesară o compensație mai mare.

 

 

  • Prejudiciul moral în urma decesului unei persoane în cazurile de malpraxis medical

Promit că voi scrie un articol separat pe această temă în viitor, așa că am să îți prezint foarte succint acest tip de prejudiciu.

După cum probabil bănuiești, în cazul în care în urma unei fapte de malpraxis medical o persoană decedează, rudele și apropiații acesteia (practic, oricine poate dovedi o relație afectivă cu persoana decedată) sunt îndreptățiți la repararea prejudiciului cauzat de  suferințele morale provocate de pierderea celui drag.

În acest caz, întinderea prejudiciului se dovedește cu martori care trebuie să ateste relația de apropiere între persoana decedată și cel care solicită prejudiciul, dar si prin fotografii sau video-uri care să exprime această apropiere.

Suferințele psihologice pot fi dovedite, desigur, și prin intermediul unei expertize psihologice.

Cum îți poți recupera prejudiciul suferit?

Am explicat pașii pe care îi poți urma aici: malpraxis medical.

De principiu, ai posibilitatea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală sau a unei plângeri penale, dar și acțiuni administrative la colegiul medicilor și comisia de malpraxis însă, acestea din urmă, mi se par o pierdere de vreme și nu le-aș recomanda.

Nu ești sigur dacă ești în situația unui caz de malpraxis medical? Poți citi articolul „Când este săvârșit și cum recunoști malpraxisul medical?”.

Iar dacă ai întrebări îmi poți scrie pe pagina e-mailul din pagina de contact sau pe whatsapp pentru a îți discuta dosarul.

S-ar putea să te intereseze și aceste articole:

Despre malpraxisul medical 

Malpraxis Medical – Daune morale de un milion de euro!

Malpraxis Medical – Când este săvârșit și cum recunoști un caz de malpraxis?

Malpraxis Medical – Cum poți obține daune materiale și moale?

Merită să încerci?

Contactează-ne!

Leave a Comment