Legalizarea hotărârilor judecătorești – Ghid și model cerere!

O procedură simpla, precum legalizarea unei hotărâri, ridică pentru justițiabili o mulțime de semne de întrebare, creând o reticență greu de explicat în desfășurarea unei asemenea proceduri pe cont propriu.

În realitate, legalizarea unei hotărâri este un proces simplu, pur administrativ și poate fi realizat de orice persoană.

chad-greiter-_bX0DRqZgBY-unsplash

De ce se legalizează o hotărâre?

Contrar așteptărilor, hotărârea primită de către justițiabil acasă NU este originală, ci o copie. Conform art. 426 alin. (6) din Codul de procedură civilă „Hotărârea se va întocmi în două exemplare originale, dintre care unul se atașează la dosarul cauzei, iar celălalt se va depune spre conservare la dosarul de hotărâri al instanței.”.

Astfel, ca hotărârea judecătorească să producă efecte în fața autorităților publice sau pentru a putea fi pusă în executare silită, aceasta trebuie să fie legalizată, în lipsa acestei proceduri neputând fi verificată valabilitatea hotărârii si, dacă aceasta a rămas definitivă.

Odată cu legalizarea hotărârii, asupra acesteia, se inserează și mențiunea „definitivă”  dar și modul și data la care aceasta a rămas definitivă, astfel încât autoritățile publice cărora le este opusă hotărârea să cunoască faptul că aceasta nu a fost schimbată printr-o cale de atac.

Unde se legalizează o hotărâre?

De principiu, cererea de legalizare se depune la instanța pe rolul căreia se află dosarul, fie prima instanță, fie cea de apel.

Cum se legalizează o hotărâre judecătorească?

Procedura de legalizare a unei hotărâri judecătorești este cât se poate de simplă, dar, în prealabil trebuie să lămurim ce hotărâre se legalizează, astfel:

 • Dacă sentința primei instanțe rămâne definitivă prin neapelare, se va solicita legalizarea sentinței primei instanțe;
 • Dacă sentința primei instanțe rămâne definitivă prin respingerea apelului, se va solicita legalizarea sentinței primei instanțe;
 • Dacă sentința primei instanțe este modificată prin decizia instanței de apel, se va solicita legalizarea deciziei instanței de apel.

Documentele necesare pentru legalizare sunt:

 • Cerere de legalizare;
 • Copie a hotărârii a cărei legalizare se solicită;
 • Taxă de timbru în cuantum de 5 lei pentru fiecare exemplar al hotărârii a cărei legalizare se solicită;

Cererea de legalizare

Cererea de legalizare poate fi redactată la calculator sau scrisă olograf, fiind necesara indicarea elementelor de identificare ale solicitantului și ale hotărârii a cărei legalizare se solicită. Descarcă Model cerere legalizare

Copia hotărârii

Copia hotărârii judecătorești poate fi efectuată acasă de pe exemplarul pe care solicitantul îl primește la finalizarea procesului. În condițiile în care a fost pierdut acest exemplar, solicitantul poate solicita eliberarea de copii de la arhiva instanței unde se află dosarul.

Taxa de timbru

Taxa de timbru este în cuantum de 5 lei/exemplar și se achită în contul Direcției de Taxe și Impozite Locale de la domiciliul solicitantului, cu eventuala mențiune a numărului de dosar în care urmează să se facă legalizarea.

Taxa de timbru se poate achita și electronic pe site-ul ghiseul.ro, la CEC Bank, dar și la poștă, prin mandat poștal.

Cum se depune cererea de legalizare?

În mod uzual cererea poate fi depusă in mod personal la registratura instanței, alături de taxa de timbru și exemplarele necesare pentru comunicare. La unele instanțe, în timpul stării de alertă, este necesară programarea prealabilă.

După depunerea cererii la instanța de judecată se fixează un termen în care solicitantul urmează să o ridice. Se întâmplă, de multe ori, ca grefierul sa sune în momentul în care legalizarea hotărârii este gata.

În unele cazuri ce necesită urgență, legalizarea se poate face pe loc însă, este necesar, ca solicitantul să dovedească urgența.

O metodă alternativă, pentru a evita deplasarea la instanță, este aceea de a depune cererea de legalizare, alături de exemplarele necesare și taxa de timbru prin intermediul poștei.

În această situație, solicitantul va adăuga în plicul destinat instanței, un plic autoadresat (la expeditor va fi trecută instanța, iar la destinatar solicitantul) pe care se aplică un timbru judiciar (cumpărat de la poștă, în cuantum de 2,3 sau 5 lei în funcție de mărimea plicului).

În această ultimă situație, după legalizarea hotărârii, instanța va introduce exemplarele legalizate în plicul autoadresat și le va expedia către solicitant.

20 thoughts on “Legalizarea hotărârilor judecătorești – Ghid și model cerere!”

 1. Daca hotărârea de divorț ramane definitivă odata cu pronuntarea, si este primita de cetățean simpla fără semnături și timbru, doar ștampila judecătoriei pe comunicare si pe ultima pagină, se mai legalizeaza? Va multumesc!

  Reply
  • Buna ziua,

   Dacă hotărârea de divorț rămâne definitivă de la pronunțare în prima instanță (divorț prin acord) sau prin respingerea apelului (divorț pe cale comună), pentru a o folosi în fața autorităților publice încă are nevoie de legalizare.

   Legalizare este necesară doar dacă: 1. Vreți să puneți hotărârea în executare sau 2. Aveți nevoie la starea civilă pentru a o înregistra (deși există obligația să o înregistreze în mod direct).

   Reply
 2. Buna ziua,
  Am hotarari definitive in doua dosare impotriva Directiei Finantelor Publice Timis.
  In ambele situatii mi-au fost blocate conturile si retinute sumele de bani care au facut obiectul contestatiilor mele.Cum procedez pentru recuperarea banilor.Mentionez ca nu sunt specialist si mi-am sustinut singur cauzele.
  Multumesc pentru ajutor.

  Reply
 3. Buna,
  Daca paratul a decedat, fica acestuia cum poate legaliza hotarearea judecatoresca ramasa definitiva in 2004. ( in ce calitate ?)Multumesc

  Reply
 4. Buna ziua! Am primit la servici o hotarare de executate silita dar nu este stampilata si nici semnata de nimeni.este valabilă hotărârea?pot fi executata ?

  Reply
 5. Buna ziua,

  Dacă sentința primei instanțe este modificata partial prin decizia instanței de apel ce hotarare se legalizeaza? Unele puncte s-au modificat in apel iar pentru restul scrie ca raman conform hotararii initiale.

  Multumesc!

  Reply
 6. Daca nu am primit decizia acasa privind un proces pe fond cu drept de apel,eu numai vreau sa fac apel si sa fac legalizarea fara sa mai astept acasa decizia de la prima infatisare,pot sa merg la judecatorie sa fac neapelare direct?Multumesc

  Reply
 7. Buna ziua !!!Am trimis la Bucurest o sentinta de divort din Spania pt a fi legalizata in luna iulie, Întrebarea mea e :Cat timp poate sa dureza procedura? Au trecut 3 luni si nu am nici un raspuns

  Reply

Leave a Comment