Este legală demisia în alb?

Dacă ai semnat demisia în alb,  ești de acord ca angajatorul tău să eludeze legea în momentul în care vrea să te concedieze.

????Ce este o demisia în alb? 

Demisia este actul pe care unii angajatori ți-l oferă să îl semnezi încă de la angajare sau pe parcursul executării contractului individual de muncă. Practic, îți semnezi o veritabilă demisie, care nu este datată, iar, ulterior, angajatorul o datează când vrea ca tu să eliberezi acel loc de muncă. (despre cum se scrie o demisie normală poți să citești aici)

????Este legală demisia în alb?

Demisia în alb este în sine o practică nelegală, nerecunoscută de Codul Muncii și care este larg utilizată de către angajatori pentru eludarea procedurii și motivelor legale de concediere, în defavoarea și cu nerespectarea drepturilor angajatului.

???? În ce situații se poate folosi angajatorul de demisia în alb?

De principiu, angajatorul se poate folosi în avantajul său oricând de demisia în alb, prin simpla datare acesteia cu data începând cu care intenționează să elibereze postul angajatului care a semnat în prealabil demisia în alb. 

Riscul la care se expun cel mai tare angajații care au semnat un asemenea document este acela de a fi privați de beneficiile pe care legislația muncii le asigură în situații de vulnerabilitate financiară și/sau familială și de-a lungul cărora, ca regulă, angajatul nu poate fi concediat. 

Luăm ca exemplu situația unei angajate care se pregătește să dea naștere unui copil și care urmează să petreacă următorii doi ani în concediu de creștere copil, perioadă în care angajatorului îi este interzis să o concedieze. Dacă aceasta a semnat o demisie în alb, angajatorul poate doar data demisia în alb, angajata fiind astfel, în fapt, concediată pentru alte motive decât cele permise de lege. 

Exemplul de mai sus reprezintă doar una dintre situațiile în care angajatorii de rea-credință se pot folosi de aceasta metodă de eludare a legii și a procedurii de concediere. Alte exemple la fel de nefericite pot fi întâlnite în cazul angajaților aflați în incapacitate temporară de muncă, al angajaților care îndeplinesc toate condițiile de studii și competență să ocupe un anumit post, însă angajatorul dorește ca acel post să fie ocupat de către o altă persoană aleasă după alte criterii decât cele stabilite prin Regulamentele interne sau fișă a postului. 

???? Ce este procedura de concediere și de ce sunt interesați angajatorii să o eludeze?

Concedierea poate avea la bază motive care țin, fie de persoana angajatului, fie de considerente economice. În oricare dintre situații, angajatorul este ținut la parcurgerea unor proceduri premergătoare actului de concediere, fie că este vorba despre luarea unor decizii comerciale de redimensionare a activității și de selecție a angajaților concediați pentru astfel de considerente, fie că este vorba despre parcurgerea procedurilor de anchetă disciplinară sau de evaluare a nepotrivirii profesionale. 

Prin punerea la dispoziția angajatorului a unei demisii în alb, acesta din urmă se va folosi de ea ori de câte ori intenționează fraudulos să eludeze procedurile anterior menționate.

Mai mult, cum demisia nu trebuie să fie motivată, demisia în alb va putea fi folosită la discreția și la mâna liberă a angajatorului.

???? Ai semnat demisia în alb, iar angajatorul a folosit-o pentru a te concedia. Ce rămâne de făcut? 

În situația mai puțin plăcută în care ți-ai pierdut astfel locul de muncă, una dintre variante este aceea de obține anularea demisiei în instanță, pentru lipsa consimțământului. Având în vedere că momentul demisiei este ales de către angajator și, mai mult decât atât, documentul este datat chiar de către acesta din urmă, nu se poate considera legal că actul unilateral al angajatorului provine de la angajat, deși documentul îi poartă semnătura. 

???? Concluzii

  • Demisia în alb reprezintă o practică nelegală și abuzivă din partea angajatorilor;
  • Practica demisiei în alb este periculoasă pentru angajat. Acesta este pus în pericolul de nu-i fi respectate drepturile asigurate de lege în situații vulnerabile.
  • Procedurile premergătoare concedierii au menirea de a asigura o dispoziție de concediere întemeiată și obiectiv justificată. Eludarea acestora prin folosirea demisiilor în alb are loc cu precădere în situații neîntemeiate și nejustificate obiectiv.

Leave a Comment