Cum rămâi fără moștenire – decăderea din termenul succesoral

Succesibilii pot pierde dreptul de a moștenii dacă în termen de un an de la decesul defunctului nu își exercită dreptul de opțiune succesorală, în sensul acceptării acesteia.

Accept moștenirea

Deschiderea succesiunii

Pentru a lămurii termenii încă de la început:

 • Deschiderea succesiunii reprezintă momentul decesului defunctului aspect ce rezultă din economia dispozițiilor art. 954 alin. (1) din Codul Civil conform cărora „Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia”.
 • Dezbaterea succesiunii pe de altă parte reprezintă procedura notarială sau judecătorească prin care moștenitorii împart succesiunea conform cotelor părți ale acestora sau conform testamentului.
 • Succesibil este persoana care are vocație succesorală (poate veni la moștenire în nume propriu).
 • Moștenitor este persoana care acceptă prin acte exprese sau tacite moștenirea și vine la dezbaterea acesteia.

Termenul de acceptare al succesiunii

Conform art. 1103 alin. (1) din Codul civil Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii”. Altfel spus, un succesibil, pentru a deveni moștenitor, trebuie să accepte expres sau tacit moștenirea în termen de un an de la data decesului defunctului.

Desigur, nicio regulă fără excepție. În unele cazuri, termenul de 1 an curge de la alte date, respectiv:

 • De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii. Spre exemplu, situația în care un bărbat moare în timp ce soția este gravidă cu copilul lor. Copilul, prin reprezentant legal (mama) își va exercita dreptul de opțiune succesorală în termen de un an de la momentul nașterii, anterior neavând capacitate de folosință.
 • De la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, când aceasta se face în temeiul unei hotărâri judecătorești. Spre exemplu, situația persoanei care, plecată pe un vas de croazieră pierde orice contact cu familia și prietenii pentru o perioadă îndelungată de timp. Vasul de croazieră, se află ulterior, s-a scufundat. Or, deși moartea nu este certă, acesta poate fi declarat decedat pe cale judecătorească.
 • De la data la care legatarul (moștenitor testamentar) a cunoscut existența testamentului, dacă acesta se descoperă după deschiderea moștenirii.
 • De la data la care succesibilul a cunoscut (sau trebuia să cunoască) relația de rudenie între sine și defunct, dacă data este ulterioară deschiderii succesiunii.

De asemenea, termenul de un an poate fi întrerupt sau suspendat, iar persoanele aflate în imposibilitate de a își exercita opțiunea succesorală pot solicita repunerea în termen.

Felurile acceptării moștenirii

Moștenirea poate fi acceptată expres sau tacit.

Acceptarea expresă este destul de simplă: în termen de maxim un an de la deschiderea succesiunii, succesibilul merge la notar și dă o declarați expresă de acceptare a succesiunii. Declarația se înregistrează în registrele de publicitate notarială și, astfel, succesibilul devine moștenitor urmând ca la dezbaterea moștenirii să își ia partea cuvenită.

Acceptarea tacită pe de altă parte implică mai multe discuții deoarece este definită în mod vag de art. 1110 din Codul civil. Astfel, reprezintă acte de acceptare tacită următoarele:

 • Înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moștenirii. Da, drepturile succesorale pot fi vândute unei terțe persoane după deschiderea moștenirii, în cazul în care nu vrei sau nu ai bani să dezbați moștenirea personal.
 • Renunțarea, gratuită sau cu titlu oneros, la moștenire în folosul unuia sau mai multor moștenitori determinați. Pentru a renunța la moștenire este, evident, faptul că trebuie să o accepți întâi.
 • Renunțarea, doar cu titlu oneros, la moștenire în favoarea tuturor comoștenitorilor sau moștenitorilor subsecvenți.
 • Actele de dispoziție asupra moștenirii. Spre exemplu, instituirea unui drept real (precum uzufructul) asupra bunului imobil, reprezintă un act de dispoziție și, pe cale de consecință, de acceptare a moștenirii.
 • Actele de administrare definitivă ale moștenirii. Actele de administrare definitive sunt acele acte care nu sunt urgente și din care rezultă voința succesibilului de a accepta moștenirea. Spre exemplu, sunt acte de administrare definitivă: demolarea unei parți din construcții în vederea reamenajării, închirierea pe o perioadă mai lungă a imobilului, plata impozitelor aferente succesiunii ș.a.
 • Actele de folosință a unor bunuri din moștenire. Aceste acte trebuie să arate în mod neechivoc dorința succesibilului de a accepta moștenirea. Spre exemplu, poate fi considerat un astfel de act, însușirea și purtarea bijuteriilor aparținând defunctului.

Pe de altă parte, NU reprezintă acte de acceptare tacită a moșteniri următoarele:

 • Actele de conservare. Spre exemplu, întreruperea unei prescripții ce curge împotriva succesiunii NU poate fi considerat un act de acceptare tacită. De asemenea, nu poate fi considerat un act de acceptare tacită repararea unei țevi din imobilul ce face obiectul moștenirii, în vederea evitării unei inundații care ar distruge bunul.
 • Actele de administrare provizorie. Acestea sunt acte necesare pentru punerea în valoare a moșteniri, sunt pe termen scurt și folosesc tuturor moștenitorilor. Spre exemplu, poate reprezenta un astfel de act locațiunea pe un termen scurt a unui bun din cadrul moștenirii, până la dezbaterea succesorală.
 • Actele de supraveghere. De la sine înțeles termenul, paza moștenirii, spre exemplu luarea în curtea imobilului propriu al autoturismului defunctului pentru a nu fi furat, nu reprezintă un act de acceptare tacită a succesiunii.

Care este concluzia?

Dacă nu accepți succesiunea, expres sau tacit, în termen de un an de la deschiderea acesteia și alți succesibili au acceptat-o, poți fi înlăturat de la moștenire și să nu mai primești nimic!

Care e remediul?

Mergi și acceptă succesiunea în mod expres printr-o declarație notarială. Așa te asiguri că nu poți fi îndepărtat de la dezbaterea succesiunii, indiferent că aceasta se va face în o lună, un an, 10 sau 20 de ani.

Dacă vrei să aflii mai multe despre cum poți dezbate succesiunea și ce cote ți se cuvin, poți citii articolul dedicat de pe site, apăsând aici.

184 thoughts on “Cum rămâi fără moștenire – decăderea din termenul succesoral”

 1. Bună seara. Unchi (fără copii, toți frații decedați, 10 nepoți) decedat în anul 2012. Soția supraviețuitoare (2 copii din altă căsătorie) a decedat în anul 2021. Masă succesorală 1 ap. cu 2 camere. Cine are dreptul la moștenire și cum se împarte, mulțumesc.

  Reply
  • Bună ziua,

   Dacă s-a făcut un act de adopție pentru copiii soției din altă căsătorie, aceștia vor moșteni integral.

   Dacă apartamentul este pe numele unchiului,moștenirea revine nepoților.
   Dacă apartamentul este pe numele unchiului și a soției, 50% va reveni nepoților și 50% copiilor din cealaltă căsătorie ai soției unchiului.

   Reply
  • SECRETARA COM BUDA BUZĂU REFUZĂ SĂ ÎMI ELIBEREZE ANECXA 24 PENTRU A DEZBATE MOȘTENIREA LA PĂRINȚII MEI DECEDAȚI ÎN ANUL 2004.

   Reply
   • În condițiile refuzului nejustificat vă putem ajuta cu formularea unei plângeri prealabile și în cazul neconformării unui proces în contencios administrativ.

    Reply
 2. Buna ziua !
  Suntem 5 frati si a trecut un an si 5 luni de la decesul ultimului parinte, actele necesare pentru deschiderea succesiuni la notar le detin doi frati care si-au impartit si folosesc bunurile mobiliare si imobiliare ramase de la parinti si nu vor sa se faca dezbaterea mostenirii .
  Va rog frumos sa-mi screti cum pot intra in posesia bunurilor ce mi se cuvin ,eu locuiesc in jud Bihor iar bunurile ramase sunt in jud. Alba.
  Va multumesc !

  Reply
 3. Buna seara, pot sa vand partea mea de moștenire sau sa o donez copiilului meu fara ca acceasta sa fie atacata eu având o datorie neachitata la banca .Mulțumesc.

  Reply
 4. Buna seara! Bunicii mei au murit, bunica a murit in 2021, bunicul acum o luna.Ei i au facut act de vanzare-cumparare cu intretinere fratelui meu, chiar daca fiul lor traieste, a fost de acordDAR mentionez ca bunica mea avea la momentul respectivDEMENTA PE FOND VASCULAR eu ca si nepoata pot ataca actul? Sa cer succesiune dupa bunica fiindca avea dementa? E valabil actul ala?

  Reply
  • Bună ziua,

   Actul poate fi atacat pe două consideretnte: 1. Contractul de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere către un descendent este prezumat ca fiind donație. 2. In cazul în care discernământul bunicii lipsea, poate fi invocată nulitatea contractului.

   Totuși, cel direct interesat să atace ar fi tatăl dvs., el viind moștenitor direct.

   Ați putea cumpăra drepturile succesorale ale tatăul și mai apoi să mergem în instanță.
   Un proces cu dvs. în calitate de reclamant ar fi puțin mai dificil.

   [email protected]
   0726279716

   Reply
   • Buna ziua si multumesc ptr raspuns! Dar daca tatal nu doreste eacest lucru , ce ramane de facut? Dupa ce nu va mai fi tatal mai pot face ceva?

    Reply
    • Puteți ataca și dvs. direct având în vedere că vă prejudiciază actul (micșorând posibilitatea de a îl moșteni pe tatăl dvs.) dar rămâne de discutat. Este puțin mai complicat de a justifica un interes direct.

     Reply
     • Va multumesc din suflet ptr timpul acordat! Si daca vreau sa atac actul respectiv in cat timp o pot face de la moartea bunicului?am un termen limita?

 5. Va multumesc din suflet ptr timpul acordat! Si daca vreau sa atac actul respectiv in cat timp o pot face de la moartea bunicului?am un termen limita?

  Reply
 6. In urma decesului mamei suntem mostenitori apartament lui eu, sora si tatal. Eu o sa deschid succesiunea la notar prin imputernicit. Tatal meu doreste cedarea in favoarea unicei nepoate fiica mea urmand sa se prezinti la notar. Sora este in strainatate si total dezinteresata sa faca o imputernicire la Consulat numai ca sa ne ingreuneze. Daca nu se prezinta la notar ce se intampla?

  Reply
  • Bună ziua,

   Din păcate nu se poate dezbate succesiunea amiabil în lipsa tuturor moștenitorilor.

   Dacă sora nu dorește dezbaterea succesiunii, singura posibilitate este aceea de a dezbate succesiunea în instanță.

   La ce dată a decedat mama dvs.?
   Ați făcut acceptarea succesiunii în mod expres?

   Reply
   • A decedat anul aceasta in luna mai. Inca nu am depus la notar. O sa incep procedura in curand. Eu am curentul pe numele meu. Inseamna acceptare tacita.nu-i asa? Tatal meu poate sa faca declaratie notariala de renuntare la mostenire in favoarea nepoatei?

    Reply
    • Bună ziua,

     Curentul pe numele dvs. poate însemna, coroborat cu alte aspecte, acceptare tacită dar nu în mod necesar.

     Tatăl dvs. poate face declarație de renunțare la moștenire în favoarea oricărei persoane.

     Pentru mai mutle detalii ne puteți scrie pe e-mail sau telefon.

     Reply
   • Buna ziua.

    Nu se poate dezbate in lipsa tuturor mostenitorilor, dar in articol ati spus ca se pierde mostenirea daca nu e acceptata. Pare contradictoriu.

    “Dacă nu accepți succesiunea, expres sau tacit, în termen de un an de la deschiderea acesteia și alți succesibili au acceptat-o, poți fi înlăturat de la moștenire și să nu mai primești nimic!”

    Reply
    • Bună ziua,

     La notar, nu se poate dezbate succesiunea în lipsa tuturor moștenitorilor.
     În instanță, prezența celorlalți moștenitori este una opțională, câtă vreme sunt citați corect.

     Reply
 7. Bună seara! Aș avea o întrebare, dacă m-ați putea ajuta. Mama soțului a murit în 2011, acum unchiul soțului (fratele decedatei) a început succesiunea din partea străbunicii soțului și a zis că soțul meu nu are nici un drept la moștenire pentru că mama lui deja a murit de mulți ani și a pierdut dreptul lui de moștenitor. Există așa ceva? Mulțumesc mult dacă mă puteți ajuta.

  Reply
 8. Bună ziua! După decesul bunicii mele, în 1998, tatăl meu și sora lui, au făcut succesiune pentru moștenire, împărțindu-se totul… Acum câțiva ani, sora tatălui meu a decedat, moștenitoare pe partea ei (parte din casă și teren în curte), fiind de drept, cele două fiice ale ei (verisoarele mele), care nu si-au manifestat interesul pentru nimic, lăsând totul în paragină, astfel încât, tatăl meu și mama mea (care locuiesc în acea casă), au trebuit să întrețină atât partea lor de casă, cât și cea din curte, suportând inclusiv plata impozitelor aferente părții lor de moștenire! La acel domiciliu, tot ce înseamnă utilități ( vorbim de curent electric, cablu tv și gunoi), sunt încheiate contracte , pe numele tatălui meu! Acum aceștia doresc să facem la un fel, în ceea ce privește actele pe acea proprietate, cu toate că verisoarele mele au susținut în repetate rânduri, că nu le interesează…cu siguranță că în cazul în care nu vom soluționa problema, după decesul părinților mei, dacă se v-a ajunge la vânzare, acestea nu vor renunța însă, la partea financiară, obținută în urma vânzării proprietății ( vânzare pentru care și ele vor trebui să își dea acordul și la care să participe, conform legii) Vă rog respectuos, să mă îndrumați , cu ce demersuri trebuie să încep, pentru lămurirea acestei probleme….eu mai am o soră,cu care sunt dispusă să împart conform legii, tot ceea ce înseamnă bunurile de la părinți , la momentul în care, ei nu vor mai fi…sper ca asta să nu se întâmple prea curând! Vă mulțumesc din suflet, pentru timpul acordat citirii acestor rânduri! Sănătate multă vă doresc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Părinții dvs. trebuie să dezbată succesiunea în instanță în contradictoriu cu cele două verișoare. Verișoarele pot da declarație de renunțare (dacă doresc într-adevăr să renunțe).

   Dacă nu, ele sunt decăzute din dreptul de a moșteni oricum dacă nu au acceptat moștenirea, iar tatăl dvs. (în calitate de frate) va moșteni partea surorii sale.

   Reply
 9. Bunaseara tatal meu a decedat an ul acesta (ianuarie) ieu Locuiesc in Spania in luna august am fost in tara si am facut declarativa la notar ca im recunosc dreptul de mostenitor. Sintem 4frati
  Mama a deschisa sucesiune a la un notar corupt in sebes alba dar ia vroia sa semnam toti frati in favuarea iei ! Ieu am spus ca nu sint deacort doar cu sucesiune correcta ca vreau sa mi se acorde ce im aparcime
  Intrebare a mea ieste pote face sucesiune a fara mine?

  Reply
 10. Bună seara! În urma cu 30 respectiv 20 de ani au murit bunicii din partea tatălui. Tata mai are 3 surori care la momentul respectiv au zis ca îl lasă pe tata sa folosească aceasta casa. În tot acest timp tata a fost și cel care a plătit impozitul (dovada fiind și faptul ca la un moment dat i a fost făcută poprire din pensie pentru plata impozitului pe casa deoarece nu fusese plătit de foarte mult timp- este singurul dintre moștenitori care figurează ca și acceptator al succesiunii în urma cu câțiva ani, făcând la notar o declarație de acceptare tacita a succesiunii) În urma cu doi ani a decedat și tata iar acum surorile lui vor sa facem succesiune după bunici si sa vindem casa. Mai au vreun drept asupra acestei case sau nu?

  Reply
 11. Mama a decedat in 2000. Ea a mostenit impreuna cu 3 surori, de la parintii ei o casa. Eu si sora mea am deschis si finalizat succesiunea in 2022 dupa mama. Concomitent surorile mamei au deschis un process sa ne excluda pe mine si pe sora de la mostenirea mamei. Poate fi lovit de nulitate actul nostru notarial. Putem ramane fara mostenire?
  Multumesc frumos.

  Reply
 12. Bună ziua! Socrul meu a decedat la sfârșitul luni Septembrie 2022. La momentul decesului era divorțat și are 2 fete, soția mea și cumnata plecata în Italia de 16 ani, și care nu a venit în România. El a suferit un atac cerebral la sfârșitul luni Iulie, a stat o luna în spital și o luna la un azil pana a decedat. Eu și soția mea ne-am ocupat de el în tot acest timp, medicamente pampers mancare plata azilului inmormantare, pomeni, cumnata spunând ca nu o interesează nimic. După deces nu dorește sa trimită nici un act ca renunță la mostenire spunând ca își vrea și ea partea ei. Precizez ca în urma socrului a rămas o garsoniera fără curent fără gaze și fără apa și o mașină din 2002. Întrebare mea este unde ma pot adresa sa deschid succesiunea sau dezbaterea de mostenire la notar sau la judecatorie. Iar alta întrebare este dacă îmi pot recupera după vânzarea bunurilor socrului a cheltuielilor cu azilul cu spitalizarea respectiv cu înmormântarea?
  Mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Din păcate cumnata nu poate fi exclusă de la succesiune, chiar dacă nu a avut grijă de socru.
   E greu de spus dacă v-ați putea recupera din cheltuielile efectuate cât a fost în viață deoarece au fost benevole.
   Cheltuielile cu înmormântarea și pomenile pot fi recuperate în funcție de întinderea care poate fi dovedită.

   Reply
 13. Buna ziua! In urma decesului tatalui meu, ne-am prezentat la succesiune, sotia si 2 copii. Sotia supravietuitore primeste 2/8 din masa succesorala, si copii 3/8 din masa succesorala, fiecare. Mentionez ca fratele meu a incercat sa-i convinga pe parinti sa-i faca acte pe apartament, fara ca eu sa stiu. Din fericire pentru mine acest lucru nu s-a intamplat. Acum fiind doar mama in viata, fratele meu incearca sa o convinga sa ma excluda din mostenire si aceasi dorinta o are si mama deoarece nu ma prea au la suflet. Precizez ca eu locuiesc in alt oras. Am 3 intrebari. 1. Daca succesiunea a fost facuta si detin actul de mostenitor in care se precizeaza ca partea mea succesorala este de 3/8, mama si fratele meu, mai pot schimba ceva? gen, sa ma excluda din mostenire? 2. In lipsa mea, mama si fratele meu pot vinde apartamentul fara acordul meu? 3. Cum pot sa verific daca certificatul meu de mostenitor este inregistrat in evidentele fiscale? ( intreb, deoarece pe certificatul de mostenitor se precizeaza ” Mostenitorilor li s-a adus la cunostinta, obligatia de a inregistra in evidentele fiscale prezentul certificat de mostenitor in termen de 30 de zile de la data pronuntarii lui ” Va multumesc anticipat, pentru raspunsuri!

  Reply
  • Bună ziua:

   1. Nu.
   2. Din punct de vedere legal, nu. Orice act poate fi contestat în calitate de coproprietar.
   3. La ANAF, printr-o cerere.

   Ideal ar fi să partajați bunul, să vă luați partea și să mergeți mai departe.

   Reply
   • Va multumesc! Prin partajare va referiti la faptul ca sa vindem apartamentul? In apartament locuieste mama. Ca sa il vindem, in acest moment, nu accepta nici mama si nici fratele. Am avut o simpla discutie cu fratele meu, gen sa-mi dea o suma de bani, 20% din valoarea apartamentului, si eu nu mai am pretentie la nimic din apartamentul respectiv. Nu a acceptat. Sunt constient ca in cazul in care vom vinde acest apartament, iar mama isi va achizitiona un alt apartament doar pe numele ei, eu sunt iesit complet din schema si nu voi mai primi nimic, totul ii va lasa fratelui meu. Asadar, ce credeti ca ar fi mai bine pentru mine? Ce as putea face ca sa-mi primesc partea mea? Ce variante am?

    Reply
    • Partajul poate reprezenta:
     – Atribuirea bunului unuia dintre moștenitori și despăgubirea celuilalt cu o sumă direct proporțională cu cota sa parte;
     – Vânzarea bunului și împărțirea banilor.

     Sincer vorbind, dacă urmăresc să vă excludă de la moștenirea mamei o vor face oricum.
     Cu toate acestea încă veți avea dreptul la rezerva succesorală.

     Reply
 14. Buna seara,pot deschide succesiune fara sa am carte funciara?Mama a murit si tata are probleme psihice.Am doua surori care nu vor nimic din ceea ce li se cuvine.Ce trebuie sa fac?

  Reply
  • Bună ziua,

   Puteți dezbate succesiunea în instanță fără să aveți carte funciară.

   Dacă aveți nevoie de reprezentare în proces ne puteți contacta (0726279716 – Av. Toader Georgian)

   Reply
 15. Rog un raspuns avizat!

  Mama a decedat in 6.04.2022
  Suntem 3 surori, niciuna n-a depus inca cerere de dezbaterea succesiunii.
  Astazi am primit citatie de la un notariat pt chemare la dezbaterea mostenirii mentionand ca cererea/ dosarul a fost deschis de catre primaria de pe raza careia a avut ultimul domiciliul defuncta.
  Mentionez ca defuncta nu avea datorii catre administratia locala.
  Este normal asa ceva? Care sa fie motivatia primariei?
  In cat timp se poate deschide succesiunea?
  Ce se intampla daca nu ma prezint?

  Reply
  • Bună ziua,
   Toate răspunsurile de pe site sunt avizate deoarece comentariile sunt aprobate în prealabil de mine.

   Dacă nimeni nu acceptă succesiunea într-un an aceasta devine vacantă;
   Nu văd de ce la 6 luni de la deces Primăria ar face o astfel de acțiune.

   Primul pas ar fi să sunați la notar să va transmită documentele.

   Reply
   • Multumesc frumos pt raspuns!
    Am gasit pe net, tot cautand, minunea asta de : OUG 57/2019 :
    Articolul 243
    Atribuțiile secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale
    3) Secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului comunică o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale camerei notarilor publici, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu.
    în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
    b) la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
    c) la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în cărți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.(4) Sesizarea prevăzută la alin. (3) cuprinde:a) numele, prenumele și codul numeric personal ale defunctului;b) data decesului, în format zi, lună, an;
    c) data nașterii, în format zi, lună, an;
    d) ultimul domiciliu al defunctului;
    e) bunurile mobile sau imobile ale defunctului înregistrate în evidențele fiscale sau, după caz, în registrul agricol;
    f) date despre eventualii succesibili, în format nume, prenume și adresa la care se face citarea.

    In concluzie, cam trebuie sa ma prezint! 🙁

    Reply
 16. Buna ziua Avem un apartament in coproprietate cu mama si sora mea prin mostenire de la o alta sora
  Sora a decedat iar mostenitorii .copii si sotul nu vor sa faca succesiunea
  Eu fratele coproprietar ,pot sa vind apartamentul daca dau unuia dintre succesibili partea lor stabilita de un notar ,bineinteles
  Sau eu pot sa deschid o succesiune partiala ,numai pe apartament ?
  Multumesc

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu puteți vinde apartmanetul fără acordul tuturor moștenitorilor.

   Puteți însă să dezbateți succesiuena în instanță, fără acordul celorlalți.

   Reply
 17. Bună ziua,
  Tatăl meu a decedat în 2016,
  1.în contractul casei doar el era trecut proprietar, acum mamei nu ii revine acest drept de proprietate din oficiu?? Va întreb asta deoarece sorei mele ii expirase buletinul și nu a mai putut face altul pe domiciliul mamei deoarece tata era decedat
  2. Mama nu a făcut dezbaterea moștenirii sau cel puțin asa știu eu. La cât timp după decesul tatălui trebuie făcută dezbaterea moștenirii?? E obligatoriu?? Pot afla dacă a făcut-o fără să știu eu? Menționez ca am o sora și un frate
  Mulțumesc frumos pentru răspuns!

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu îi revine “din oficiu” dreptul de propreitate, trebuie dezbătută succesiunea.

   Termenul (teortic) este de un an dar la notar, dacă vă înțelegeți, se poate oricând.

   Reply
 18. Bună ziua! Îl pot trece și pe soțul meu pe actul de moștenitor obținut în urma dezbaterii succesorale? Mulțumesc!

  Reply
 19. Multumesc frumos pt raspuns!
  Am gasit pe net, tot cautand, minunea asta de : OUG 57/2019 :
  Articolul 243
  Atribuțiile secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale
  3) Secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului comunică o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale camerei notarilor publici, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu.
  în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
  b) la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
  c) la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în cărți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.(4) Sesizarea prevăzută la alin. (3) cuprinde:a) numele, prenumele și codul numeric personal ale defunctului;b) data decesului, în format zi, lună, an;
  c) data nașterii, în format zi, lună, an;
  d) ultimul domiciliu al defunctului;
  e) bunurile mobile sau imobile ale defunctului înregistrate în evidențele fiscale sau, după caz, în registrul agricol;
  f) date despre eventualii succesibili, în format nume, prenume și adresa la care se face citarea.

  In concluzie, cam trebuie sa ma prezint! 🙁

  Reply
 20. Bună ziua!
  În 2017 a decedat mama. În 2018 am făcut succesiunea și am devenit moștenitor pe casa împreună cu tatăl meu.
  Tata are 85 de ani, alcoolic și acum dorește sa ma dea în judecata pt a mi lua dreptul de moștenitor.
  Se poate întâmpla asa ?
  Mulțumesc

  Reply
 21. buna ziua,Care ar fi procedura pentru succesiune in cazul in care am fost 3 copii fiecare parinte a avut cate un copil si unul este facut cu ambi parintii ,problema noastra este ca unul dintre copiial tatalui a decedat cu multi ani in urma si sau pierdut legaturile cu sotia si copii ne stind nimic despre dansi in prezent ,Bunurile sucesorale nar avea o valoare foarte mare find un loc de vecii si 2 hectare la tara ,am vrea mai mult pentru locul de vecii unde sunt ingropati parintii,preotul nu mai doreste sa ia impozitul pe locul de veci obligandune sa facem sucesiunea, Multumesc

  Reply
 22. Buna seara! Cu 4 ani in urma s.a dezbătut moștenirea bunicii mele in tribunal. Hotărârea a fost dată la acel moment, toata lumea fiind de acord cu împărțirea. Acum,unul din moștenitori consideră că nu a primit cat trebuia (deși fiind de acord la acel moment Si semnand ) si vrea sa redeschidă succesiunea. Poate face asa ceva? Ce as putea face eu in cazul in care intr-adevar ma da in judecata si redeschide cazul? Multumesc! O seara buna! Cu respect!

  Reply
 23. Bună ziua sunt în instanță de 2 ani pentru o succesiune la o casă mostenitorii nu au vrut să se prezinte am chemat părțile la interogatoriu nu ai venit la judecatorie. Se poate spune că au renunțat tacit la moștenire? Va mulțumesc.

  Reply
 24. Buna seara! Mama mea a murit in 2016 iar in 2017 , tatal meu. Eu mai am un frate dar anul acesta in septembrie a renuntat la mostenire in fata notarului. Intrebarile mele: fratele meu poate revoca renuntarea? Este un termen limita ca eu sa fac succesiunea? Care ar fi pasii urmatori pe care eu trebuie sa-i fac? Mii de multumiri anticipate!

  Reply
  • Dat fiind faptul că nu mai sunteți în termenul de dezbatere al succesiunii, renunțarea nu poate fi revocată.

   Termenul teoretic de dezbatere este de 1 an.

   Dacă nu faceți succesiunea Primăria poate fae un proces prin care să constate vacantă succesiunea și să intre în proprietatea statului.

   Reply
 25. Bună seara
  Mama a murit acum 4 luni si am primit citatie pentru succesiune.Suntem 4 frați.Un frate care a divorțat a locuit 10 ani cu ea dar nu are acte pe casă.
  Din toți 4 doar unul isi vrea partea lui .Cum putem prelungi (cât mai mult) succesiunea pentru a ne chema el in iinstanța ori sa dureze

  Multumesc

  Reply
 26. Buna ziua!
  Pot niste mesaje in care se vorbeste despre succesiune intre parti, mesaje care sunt la 2 ani de la moartea unui parinte sa insemne ca o parte “a fost amanata” sa accepte succesiunea la notar?
  In termenul legal nu au existat conversatii scrise sau la tlf, fata in fata nici de atat ca nu se pastra legatura intre cele 2 pers

  Reply
  • Bună ziua,

   Având în vedere faptul că “amânarea” nu s-a desfășurat în termenul legal, o astfel de apărare nu s-ar putea invoca în instanță drept un motiv pentru repunerea în termenul de acceptare a succesiunii.

   Desigur, decăderea din dreptul de a moșteni poate fi constatată doar de instanța de judecată.

   Av. Toader Georgian

   Reply
 27. Buna ziua, domnule Georgian! Apreciez celeritatea si promptitudinea cu care ne oferiti raspunsuri gratuit si sacrificandu-va timpul dvs. Poate ma ajutati si pe mine? V-as fi recunoscator. Situatia este: in urma decesului unchiului, acesta a lasat un testament, mie parvenindu-mi pe cale orala de la dansul ca mi-a lasat mie apartamentul dumnealui, deoarece copiii sunt plecati afara iar eu am avut grija de el atatia ani! Problema: a murit iar eu nu am cum sa aflu de existenta si continutul documentului deoarece copiii unchiului sunt nasii notarului din oras, si exista posibilitatea sa dezbata succesiunea lasand-o deschisa si fara a fi anuntat in prealabil de testament. Astfel se prescrie optiunea succesorala. Intrebarea mea este ce pot face in cazul in care exista un testament iar mostenitorii de drept intelesi cu notarul fac toate demersurile ca eu sa nu fiu anuntat? Intrebarea a doua: poate notarul sa distruga in ascuns testamentul unchiului (80 ani) adica, dupa ce acesta il trece la dosar, sa nu il mai autentifice si sa il arunce la gunoi ca si cand nimic nu s-ar fi petrecut? Astept cu nerabdare raspunsul dvs si va doresc multa sanatate!

  Reply
  • Bună ziua,

   Cu privire la prima întrebare, se pot face demersuri la Camera Notarilor Publici sau la orice notar pentru verificarea legatelor succesiunii, astfel, dacă există un testament notarial acesta va apărea în registru și, pe cale de consecință, dvs. veți afla.

   Cu privire la a doua întrebare, din punct de vedere legal nu poate notarul să arunce/distrugă testamentul. O astfel de faptă ar fi sancționabilă din punct de vedere disciplinar și penal, dacă ar putea fi demonstrată.

   Toate bune!

   Reply
 28. Bună ziua!Soțul are un copil din prima căsătorie.Noi suntem căsătoriți și avem doi copii minori impreună. Există vreun act notarial prin care le putem lăsa bunurile doar copiilor comuni?Mulțumesc mult!

  Reply
 29. Bună seara! Mătușa mamei mele vrea sa imi doneze mie tot ce i-a ramas după soț (ea neavând nimic pe numele ei ), dar soțul dânsei a decedat si nu a dezbatut masa succesorală cu fratii lui ( cativa fiind decedați) . Cum procedez să pot sa iau partea mătușii mamei mele. Ea avand doar un fiu care nu vrea nimic .

  Reply
 30. buna ziua ,,,o intrebare putin mai dificila
  mama mea are 80de ani s-a nascut intr o familie normala ,,tatal sau a murit in razboi…bunica a ramas vaduva cu un copil (copilul fiind mama mea )dupa moartea tatalui in razboi i s a dat bunicii vaduve un teren de 1ha pamant ….dupa care i a facut donatie pe jumatate d hectar lui mama si restul de jumatate de hectar l a trecut pe al 2 sot (s a casatorit )si i l- a vandut mamei mele cu bani …cu contract de vanzare cumparare.Din a 2 casatorie au rezultat 4 frati ..succesiunea nu este facuta inca …bunicii find morti de peste 20ani ,mentionez ca bunica pamantul care i l avea mostenire de la parinti si tot ce a cumparat in timpul celei de a 2 casatorie l a trecut pe sotul supravietuitor .
  intrebarea este :
  daca mama mai are parte la mostenirea din parte mamei ,,,pt ca ceilalti frati vor sa o scoata de la mostenire si vor sa o oblige sa semneze ca sa renunte la notar (este trecuta ca mostenitoare pe actele de la primarie )…si o ameninta ca o da in istanta multumesc

  Reply
 31. Buna seara. Detin cota de 7/12 dintr-o proprietate imobila (teren+casa). Restul de 5/12 ar trebui mostenita de 3 veri, dupa tatal lor care a decedat de mai mult de 10 de ani. In tot acest timp, cei 3 veri nu au dorit sa faca succesiunea, au fost dezinteresati total. Sint oameni simpli, fara prea multa scoala, posibil sa le lipseasca si din acte si e foarte greu de comunicat cu ei. Din discutiile greoaie de pana acum, rezulta ca ei nu sint impotriva ideii de a vinde proprietatea, pentru a imparti valoarea, doar ca le este greu sa faca succesiunea, probabil si dpdv. financiar. Cu toate astea, eu doresc sa intru in posesia cotei de 7/12 prin vanzarea proprietatii. Stiu ca nu se poate vinde fara acceptul lor, insa intrebarea este daca exista o procedura de renuntare din partea lor la mostenire, in favoarea mea, fara ca ei sa treaca prin procedura se succesiune, urmand ca, de comun acord (act notarial intre parti?) sa le dau cota le 5/12 in urma vanzarii. As dori sa le propun o astfel de varianta, pentru a iesi cumva din blocaj, fara a apela la instanta. Multumesc pentru raspuns!

  Reply
  • Bună ziua,

   În principiu se poate utiliza soluția dvs. dacă ați ajunge la un acord cu ei. Dar acceptarea succesiunii nu presupune un efort financiar atât de mare încât să fie nevoie de o asemenea procedură, daca ei sunt de bună credință.

   Pentru o soluție litigioasă v-am lăsat e-mail.

   Toate bune!

   Reply
 32. Buna ziua,
  Fratele meu a decedat cu putin timp in urma.
  Pe actul de concesiune a locului de veci eram: fratele meu, eu, sora mea si mama. Pentru a putea fi inmormantat eu si sora mea am dat declaratii la notariat. Mama mea are dementa senila ineversibila cu grad unu de handicap , are 88 de ani. Mama nu a fost decazuta din drepturi tanand cont ca nu poate lua decizii ( scuze daca nu m-am exprimat corect ). Tinand cont de starea si varsta mamei ne punem intrebarea daca trebuie sa intreprindem ceva, in privinta actului de concesiune, sa nu intampinam greutati daca va deceda. La locul de veci de care am pomenit va putea sa fie inmormantata si mama.
  Mentionez ca fratele meu are un fiu care, cred, este mostenitorul de drept al garsonierei fratelui meu.
  Va multumesc pentru pentru ajutor!

  Reply
  • Bună ziua,

   Într-adevăr fiul fratelui este moștenitorul de drept al fratelui, venind în concurs cu soția fratelui, dacă acesta era căsătorit.

   Cu privire la mama dvs. ar trebui să faceți un proces pentru curatelă dacă suferă de demență, pentru a întreprinde dvs. sau sora dvs. demersurile juridice în numele acesteia pe viitor. Se pot ivi multe situații în care să aveți nevoie sa faceți un act juridic pentru aceasta și să nu puteți și ar fi util să aveți deja stabilită o astfel de formă de protecție (pentru ea în special, dar și pentru dvs.)

   Dacă aveți nevoie de ajutor cu procedura ne puteți scrie pe e-mail [email protected]

   Reply
 33. Bună ziua!Este vorba de o speță puțin mai complicata tocmai de aceea m am gândit sa cer parerea dumneavoastră. Cu siguranță cunoașteți legea mult mai bine decât mine. În 1991 mama a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida fiind pensionata pe caz de boala grad de invaliditate 2. În 2018 a făcut un atac cerebral, a fost operata pe creier doar 50% din lobul frontal drept a rămas activ astfel fiind i afectata printre altele și gândirea. Deci, creierul ei deja bolnav a fost afectat a doua oara. Bunicul decedat în 1997, fratele mamei decedează si el în 2019 la 2 luni după AVC ul mamei, tot în 2019 moare și bunica. Anul acesta a decedat si mama. Sora mamei, singura rămasă în viata susține ca toată masa succesorala ii aparține ei. Având calitatea de moștenitoare a mamei pot folosi ca și motiv de neacceptare în termen istoricul medical al mamei? Doresc sa cer în instanta repunerea în termen de acceptare a succesiunii după bunicul, unchiul și bunica mea. Ce șanse de reușită as avea? Va mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Din cele relatate de dvs. nu ați putea solicita repunerea în termen deoarece, deși a avut grad de handicap și schizofrenie paranoidă nu a fost pusă sub interdicție (nu a fost lipsită de discernământ).

   Însă discuția este puțin mai complexă. V-am lăsat pe e-mail.

   Reply
 34. Am deschis un dosar de dezbatere a moștenirii după sora mea care nu a avut copii și la 3 luni a murit și cumnatul care are o nepoata ce nu vrea sa comunice
  Sentința s a dat
  Eu ca frate am primit 1/4 din locuință decedați lor și sa plătesc sulta pe 1/4
  Acu am eu 1/2 și nepoata de fata a cumnatului 1/2 masa succesorala
  Sulta am dat o prin executor judecătoresc (nu știu dacă a ridicat o)??!!!
  Care îs pașii de urmat ca să întru legal pentru toată locuință ???
  Nepoata nu vrea cale de comunicare nici sa i dau bani, nici acceptare în fata notarului pentru Ea subiectul e tabu nu o interesează
  Eu sunt în dilema ce se va intipla cu ceilalți perete a nepoatei?
  Pot iar s o chem în judecata clarificarea situației,, totul e coada de peste,,
  Nu mai zic ca la asociație se aduna datorii și impozit la primărie care le am plătit
  Va rog tare mult sa ma îndrumări ce pași sa fac în continuare ptr. Un asemenea Om care nu s a implicat în proces și acu eu ce sa fac cu 1/2 ce o a obținut o

  Reply
 35. Buna ziua! Persoana A vrea sa ii doneze persoanei B propriul imobil insa are handicap locomotor permanent si se afla domiciliata intr-o comuna la 20km distanta de orasul unde se afla notarul. Poate persoana A sa ii faca imputernicire persoanei B ca aceasta din urma sa doneze pentru sine imboilul persoanei A si sa realizeze toate demersurile necesare finalizarii actului de donatie?

  Reply
  • Bună ziua,

   Împuternicirea ar trebui făcută tot notarial, deci nu.

   Însă notarul se poate deplasa la domiciliul persoanei A, desigur cu o taxă suplimentară pentru drumul efectuat, astfel încât să încheie contractul de donație la domiciliu.

   Av. Toader Georgian

   Reply
 36. Buna seara! Tatal meu a murit in 2010 . Este o situatie mai complicata. A fost chemat de la oras ,el fiind cel mai mic dintre cei trei frati sa aibe grija de bunica mea care era bolnava pe atunci . Dupa ce s au mutat in casa bunicii au ingrijit o aceasta avand ciroza sau ocupat de toate cele crestinesti in urma decesului au fost dati afara din casa deoarece bunica cat timp a fost in putere a facut act de vanzare cumparare unei familii tinere din sat cu conditia ca acestia sa o ingrijasca si sa se ocupe de ea cat traieste. Daca a vazut ca nu mai poate si boala sa agravat i a dat afara din casa facand doar un act de mana pe care nu a mai apucat sa il duca la notar sa il legalizeze si ia chemat pe parintii mei. Dupa moartea bunicii parinti mei au fost dati afara din casa cu executorul si au ramas pe drumuri . Din munca lor de o viata sa ales praful ,tin sa mentionez ca au vandut la oras si au facut investitii acolo. Deci din munca lor a ramas doar o mana de acte si hotarari judecatoresti. Cum am spus la inceput tatal mai avand doi frati care nu au participat cu apsolut nimic la ingrijirea bunicii. Acum eu si sora mea am vrea sa dezbatem succesiunea de pe urma tatalui iar ceilalti nepoti isi vor partea. In mana de acte care a mai ramas de la parinti am gasit un testament olgraf prin care bunica dateaza si semneaza in prezenta a doi martori ca lasa casa si pamantul din sat tatalui si mamei mele. Stiu ca toti frati au dreptul la mostenire legal. Acum vin cu intrebarea pot prin instanta sa scad la minim cota de mostenire celorlalti mostenitori (pentru ca ei isi vor partea integrala din mostenire) aducand in fata instantei dovezile care le am,scrisoarea bunicii ( testamentul olograf) actele prin care atesta ca parintii mei au ingrijito si au ingropat o crestineste actele care arata ca au ramas pe drumuri? Va multumesc din suflet pentru timpol acordat. Stiu ca este destul de tarziu dar dupa toate cele intamplate tata sa imbolnavit rau a stat mai mult prin spitale. Iar acum luand la mana hartiile ramase de la el am descoperit aceste lucruri.Va multumesc!

  Reply
 37. Am o situatie foarte complicata, sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Parintii s-au despartit cand eram copil foarte mic si eu am plecat sa locuiesc cu familia de partea mamei. Tatal si familia sa nu s-au interesat de mine pe parcursul vietii, nu au mai comunicat cu mine.

  Odata ce am devenit adult am plecat in strainatate unde traiesc de multi ani. In 2019 am aflat ca tatal meu a decedat in 2015 (persoanele cu care am adresa in CI nu mi-au spus ca am primit citatie, daca am primit, eu fiind instrainata de mai multi membri din familia mea materna). Evident asta inseamna ca nu am acceptat succesiunea in termen de un an, eu afland ca a decedat abia la 4-5 ani dupa deces.

  Am sunat la biroul notarial relevant si am declarat verbal in acel moment ca nu doresc succesiunea si ca doresc sa ii revina bunicii paterne mostenirea (eu neavand frati de partea tatalui iar tatal avand doar o mama si un frate in viata). Eu neavand conexiuni in Romania in zona de unde era tatal, avand munca unde locuiesc in strainatate si neavand posibilitatea sa ma deplasez din tara unde traiesc pana in satul/regiunea unde era domiciliat tatal meu, mai ales pe timpul pandemiei. Dar dosarul succesoral a ramas suspendat la biroul notarial unde a fost initial deschis pentru ca nu am depus o declaratie oficiala (ceea ce nu am realizat in acel moment ca este nevoie).

  Dupa asta bunica paterna si unchiul patern au initiat iesirea din indiviziune prin horarare judecatoreasca dar instanta a precizat urmatoarele:

  În şedinţa de judecată din 08.07.2021 instanța, din oficiu a invocat excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților, având în vedere ca aceștia au calitatea de ascendent(BUNICA ), respectiv colateral privilegiat (UNCHIUL ) al defunctului (TATA).
  […]
  În cauza s-a constatat ca reclamanții sunt ascendenții privilegiați ai defunctului care fac parte din clasa a II-a de moștenitori, iar pârâta (EU) face parte din clasa I. de moștenitori.
  […]
  Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanților, invocată de instanță din oficiu.
  Respinge acţiunea formulată de reclamanții (BUNICA) şi (UNCHIUL) în contradictoriu cu pârâta (EU), ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.

  Am intrebat un avocat care mi-a sugerat ca daca sunt sigura ca vreau sa renunt la mostenire sa merg sa fac la consulat o declaratie de renuntare la succesiunea legala. Eu am fost de acord sa las totul bunicii paterne deoarece stiam ca ea are probabil nevoie de bani asa ca am mers si am facut o declaratie la consulat, insa in timpul in care am facut aceasta declaratie am aflat ca bunica a decedat de asemenea… Acum ca stiu ca unchiul ar fi singurul alt mostenitor, nu mai sunt sigura ca vreau sa renunt deoarece nu il cunosc iar din cate am auzit relatiile dintre el si tatal meu nu erau excelente cand tatal era inca in viata.

  Intrebarea mea este prin urmare: au trecut multi ani de la decesul tatalui iar eu nu am acceptat succesiunea in termenul precizat in lege nestiind ca tata a decedat, si de asemenea am precizat verbal si in scris mai mult decat odata ca doresc sa ii revina bunicii mostenirea (am facut in final si declaratia de renuntare la succesiune la consulat, dar nu am depus-o nicaieri odata ce am aflat ca bunica de asemenea a decedat). Mi-am pierdut total dreptul de mostenitor, or ma mai pot razgandi in acest moment? Si daca m-am razgandit, care ar fi procesul prin care pot accepta succesiunea?

  Realizez ca deciziile mele nu au fost ideale in aceasta situatie si ca e putin cam tarziu sa ma razgandesc la 7 ani dupa deces, dar odata ce am aflat ca bunica a decedat de asemenea, mi s-a schimbat cumva inima, dar daca nu se mai poate face nimic atunci asta este.

  Multumesc mult in avans pentru informatii.

  Reply
  • Bună ziua,

   În realitate situația dvs. este foarte simplă:
   1. Sunteți principalul moștenitor (clasa I) a tatălui dvs.;
   2. Nu ați renunțat expres la moștenire;
   3. Nu s-a solicitat decăderea din dreptul de a accepta moștenirea (de aceea a fost respinsă cererea de chemare în judecată) și sunteți singurul moștenitor în viață;

   Puteți merge la notar să dezbateți succesiunea tatălui oricând.

   Reply
   • Multumesc mult, deci ca sa clarific, ceea ce spuneti este ca desi am facut la consulat declaratie de renuntare la succesiunea legala, atata timp cat nu am utilizat declaratia (in instanta sau la notarul unde este dosarul succesoral), pot inca sa accept mostenirea din partea tatalui?

    O seara frumoasa

    Reply
 38. Tata a murit în 2003, eu sunt fiul din prima căsătorie și în 1978 am fost încredințat de instanță mamei. Tata sa recăsătorit și a mai avut un băiat care a murit în 2004 dar înainte înpreună cu mama sa ( soția supraviețuitoare) nu au declarat la notar că mai există un moștenitor (eu) eu am aflat de de acest lucru acum o lună pt că la data morți tatălui nu eram în țară… Masa succesorală sa înpărțit între soția supraviețuitoare și nora ei care are un fiu (nepot) eu nu am o declarație de acceptare a moșteniri, dar am avut o procură de la tata pt al reprezenta într-un proces semnată la notar cu un an înainte de a muri. Am continuat procesul încă 7,8 ani după ce a murit. Se poate numi acceptare tacită? Cum reușesc să fiu inclus mai repede și sigur în certificatul de moștenitor? Reclamație la parchet sau proces civil? Bunici mei decedați au un teren, soția supraviețuitoare sau fiul fratelui meu cu mama lui au dreptul la moștenirea bunicilor mei?

  Reply
  • Bună ziua,

   O speță foarte interesantă dar avem nevoie de mai multe detalii.
   Pentru început soluția este un proces civil, nu vă folosește la nimic o plângere penală.

   Puteți anula certificatul de moștenitor dat fiind faptul că a fost emis în urma unor declarații false.

   Cu privire la acceptarea succesiunii în mod tacit prin reprezentarea tatălui într-un proces aș tinde să spun că este un caz de acceptare tacităa succesiunii, dar depinde ce tip de proces.

   Dacă sunteți interesat în mod real de formularea unei acțiuni putem colabora.

   Reply
 39. Bună ziua,doresc să vă întreb despre un certificat de moștenitor dobândit de tatăl meu in urma succesiunii după decesul soției sale cu care nu au avut copii și nici părinți în viața soția lui a lăsat că legatar universal pe nepotu (,copilul fratelui ei care este în viața) . Notarul a dat cotă de 1/2 tatăl meu și lui tot 1/2.acum nepotul cere anularea certificatului de moștenitor zicând că are cota de 3/4.eu vorbind cu notara a spus că ea a dat cotele conform legii…eu nu mai înțeleg nimic,sper să mă puteți ajuta cu un răspuns…va multumesc

  Reply
 40. Bună seara am și eu o întrebare mama mea a decedat în luna Iunie tata e decedat de 23 de ani în urma lor rămânând o casă și mai multe pământuri țin să menționez că casă e pe numele tatălui și nu sa deschis succesiune niciodată pentru că noi eram copii la timpul acela iar mai târziu cind noi am plecat a rămas mama acolo acum că ia sa dus îmi puteți spune ce este de făcut

  Reply
  • Bună ziua,

   Puteți dezbate succesiune (copiii) dat fiind faptul că probabil fie niciunul fie toți ați acceptat succesiunea tacit (copii fiind nici nu ați fi putut să renunțați la ea).

   Dacă vă înțelegeți amiabil puteți merge la notra.

   Dacă nu vă înțelegeți ne puteți contacta pentru asistență și reprezentare în dosar.

   Reply
 41. Bună ziua. Tatăl nostru a decedat de curând, am rămas moștenitori mama, eu și o soră, am deschis succesiunea și avem certificat de moștenitori. Am următoarele întrebări:
  1. În masa succesorală intră și conturile bancare care erau pe numele mamei din timpul vieții tatălui, pe lângă bunurile imobile?
  2. Mama și sora doresc să renunțăm la dreptul de moștenire în favoarea mamei, cu clauza că la decesul mamei o să moștenim în părți egale ambii copii. Eu doresc să că fiecare să primească dreptul legal. Se poate schimba ulterior această clauză?
  3. Se poate face o clauză sau un testament după ce am renunțat la drepturile de succesiune în favoarea mamei?

  Reply
  • Bună ziua,
   1. Intră în masa succesorală și conturile bancare pe numele mamei (depozite bancare), dacă banii erau comuni (proveneau din salarii, vânzări deb unuri comune ș.a.).
   2. La decesul mamei veți primi ambii copii câte 1/2 din punct de vedere legal. Problema este că această “clauză” este din punct de vedere juridic un testament. Iar testamentul poate fi schimbat oricând pe timpul vieții mamei. Spre exemplu mama ar putea (după ce are toată moștenirea) să facă testament pentru sora dvs. sau daor să o vândă.
   3. Nu am înțeles concret întrebarea.

   Reply
 42. Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu opinia dvs pentru urmatoarea speta: bunicul meu a decedat acum 5 de ani si pana acum nu s-a facut succesiunea dupa dansul. Acum bunica mea vrea sa faca succesiunea dar mostenitori sunt si cei 2 copii ai lor (tata si matusa mea). Se poate face succesiunea daca matusa mea nu vrea sa se prezinte la notar pentru incheierea succesiunii? Ce variante avem?
  Va multumesc mult pentru ajutor.

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu se poate realiza succesiunea la notar dacă mătușa dvs. nu se prezintă.

   În condițiile în care nu se prezintă unul dintre moștenitori, singura variantă este aceea de a dezbate succesiunea în instanță.

   Reply
 43. Bună seara!
  Situația cu care ma confrunt ar fi urmatoarea: bunicii mei au decedat (impreuna au detinut casa) , prima bunica(nu s-a facut act de succesiune) , apoi dupa 9 ani bunicul (care prin testament imi lasa mie (nepoata) moștenire casa! Ei au un fiu (tatal meu) care nu este interesat de moștenire si ar vrea sa renunțe la tot in favoarea surorii mele! Poate face acest lucru? Sau ce varianta ati recomanda in acest caz, tinand cont ca au trecut deja 3 ani de la moartea bunicului si nu s-a ajuns la niciun consens! Ce pasi ar trebui urmati pentru a se face actele? Mulțumesc frumos!

  Reply
 44. Buna ziua,
  va prezint urmatoarea speta: sotul meu decedat in 2016 luna martie, tatal lui decedat in luna augsut 2016, mama lui decedata in 2020; au ramas fratele lui si fiica noastra-nepoata.
  Dupa bunic s-a dezbatut mostenirea unei sume de bani aflata in banca si a unei tranzactii imobiliare, au ramas terenuri si casa.
  Dupa bunica nu s-a dezbatut nimic.
  Nepoata trebuie sa mearga la notar pentru a da declaratie de acceptare a succesiunii pentru restul de mostenire din partera bunicului si pentru mostenirea din partea bunicii?
  Multumesc!

  Reply
 45. Buna ziua,
  Am urmatoarea situatie : Bunica a divortat de primul sot (decedat dupa divort) . L-au avut pe tatal meu ( decedat intre timp ) . Tatal meu s-a insurat si ne-a avut pe mine si sora mea . Deci din prima casatorie a bunicii , a rezultat un baiat care s-a insurat si a avut 2 x nepoti .
  Dupa divort , probabil si-au impartit cum au considerat, toata averea .

  Apoi , bunica s-a recasatorit . A avut un alt baiat (necasatorit) . Intre timp cel de-al doilea sot a murit , apoi a murit si bunica .
  Acum in viata sunt : Sotia fiului ei + Nepotii din prima casatorie si desemenea fiul ei din a doua casatorie .
  In timpul celei de-a doua casatorii , au achizitionat bunuri + un apartament .

  Exista acest apartament + bunuri acum dupa decesul ei . Bunurile au fost achizitionate in timpul celei de-a doua casatorii . Nu-mi dau seama daca ne revine ceva noua nepotilor si totodata si fiului ei . Momentan de bunuri+apartament , se bucura doar fiul ei din a doua casatorie .

  Multumesc pentru ajutor .

  Reply
 46. Buna seara.
  Sunt in urmatoarea situatie. In luna august al acetui an a decedat mama, in urma uor suferinte indelungate, pe parcursul mai multor ani. Eu impreuna cu una din surori avand grja de nevoile parintilor in acasta perioada. In ultima luna fiind internata la spital, dintre care o saptamana la terapie intensiva.
  Surpriza a fost sa aflam ca parintii au facut un contract de donatie cumnatei care locuieste impreuna cu fratele nostru in Italia.Contractul incluzand toata masa succesorala (casa + teren).
  Contractul de donatie a fost facut in luna aprilia a acestui an. Varsta si starea precara de sanatate a parintilor au fost speculate in luarea acestei decizii.
  Valoarea totala a contractului de donatie nu estte foarte mare, dar consideram excesiva aceasta decizie tinand cont ca suntem 5 frati dintre care unul infiat.
  Care sunt demersurile de urmat pentru a se ajunge legal la o normalitate, avad in vedere si atitudinea sfidatoare, a cumnatei si frateui, fata de cei 4 frati.
  Multumesc.din suflet, sa ma indrumati sa putem rezolva aceasta nedreptare.

  Reply
  • Bună dimineața,

   Contractul de donație poate fi:
   1. Anulat in condițiile lipsei discernământului mamei dvs. sau
   2. Poate opera reducțiunea donației aceasta încălcând rezerva succesorală, și astfel bunul să fie împărțit între toți moștenitorii.

   Cumnata este considerată o persoană interupusă.

   Dacă aveți nevoie de asistență juridică, ne puteți contacta pe [email protected] sau la 0726279716

   Reply
 47. Buna ziua,, daca pentru un imobil nu s-a deschis masa succesorala si a trecut mai mult de un an se pierde dreptul asupra mostenirii? Suntem 3 parti implicate, fosta sotie si doi copii

  Reply
  • Bună dimineața,

   Nu în mod necesar. Dacă s-au făcut acte de acceptare tacită se poate solicita atribuirea masei partajabile către partea care a efectuat astfel de acte.

   Pentru asistență și reprezentare în dosar, vă rog să ne contactați la [email protected] sau 0726279716

   Reply
 48. Buna ziua.
  V-as ruga sa ma sfatuiti in urmatorul caz.
  Tata decedat in urma cu mai bine de 1 an (nov 2021), mostenitori suntem mama, fratele, ambii cu domicliul in Ro, si cu mine, domiciliata in Canada.
  Cum se poate proceda astfel ca eu sa renunt la dreptul meu de succesiune in favoarea celorlalti mostenitori si sa nu fiu nevoita sa ma deplasez in Ro si nici la Consulat. Locuiesc la o distanta mare de Consulat.
  Nu posed pasaport romanesc, nici buletin, dar am certificat de nastere si casatorie (format actualizat en / fr), un pasaport canadian.
  Va multumesc mult!
  Sylvia

  Reply
  • Bună ziua,

   Este posibil ca fratele și mama dvs. să dezbată succesiunea în instanță iar dvs., în fața instanței, fără a vă prezenta la notar sau consulat, să achiesați la pretențiile lor și, astfel, să renunțați la moștenirea în favoarea acestora.

   Pentru asistență și reprezentare în dosar, vă rog să ne contactați la [email protected] sau 0726279716

   Reply
 49. Buna ziua,suntem 2 frati, parintii au decedat in 2017. Inca nu s-a facut succesiunea iar anul acesta in septiembre, fratele meu a renuntat in fata notarului, la mostenire. Ar putea sa anuleze renuntarea lui, care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac eu de acum incolo? Mii de multumiri anticipate pt ajutor!

  Reply
 50. Buna ziua !
  Suntem doi frati.
  Tata a murit primul, apoi si mama.
  Tatal a lasat prin testament olograf jumatatea lui din apartament fratelui.
  S-a facut succesiunea in termen de amandoi insa nu s-a prezentat si testamentul olograf, convenind sa-l respectam dprinta tatalui la vanzarea casei ..
  Ce parte-mi revine mie din mostenire si ce parte fratelui ?
  Pot apare surprize nedorite din partea copiilor, fratele avand doi copii iar eu doar pe cel din partea sotiei pe care l-am facut mostenitor legal prin intermediul unui testament legatar universal

  Reply
  • Bună ziua,

   Dacă s-a dezbătut succesiunea, ar trebui să partajați bunul conform cotelor stabilite în cadrul succesiunii și, pe cale de consecință, să deveniți fiecare proprietar pe cota parte atribuită, exclusiv.

   Astfel și dvs. și fratele dvs. veți putea dispune după bunul plac de bunurile dvs.

   Reply
 51. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. A murit un parinte si a ramas un alt parinte impreuna cu fiul. Celaltalt parinte poate deschide succesiunea in lipsa fiului? Fiul a facut declaratia de acceptare la notar in termen. In plus si-au impartit si o asigurare de viata la care s-a facut un fel de succesiune doar pt acel bun. Deci ma intereseaza sa stiu daca celalalt parinte poate face succesiunea pt restul bunurilor fara prezenta fiului? Exista cazuri ca dupa acceptarea expresa la notar sa se deschida succesiunea fara el? Multumesc!

  Reply
 52. Bună ziua. Socrul meu a decedat in august 2022. Are 1 băiat din prima căsătorie și 1 băiat din a 2-a căsătorie ( soțul meu). Casa în care a locuit a fost achiziționată prin contract de vânzare cumpărare de la părinții socrului, inainte de casatorie. Însă, acesta împreună cu a 2 a soție, au cedat-o, prin contract de întreținere, soțului meu. Mai poate face aceasta obiectul succesiunii? A doua sotie are 2 copii din alta casatorie. Au si acestia dreptul la mostenire? Va mulțumesc anticipat!

  Reply
 53. Bună ziua!Suntem 4 frați, pătinții au decedat tatăl în aprilie 2020 și mama decembrie 2021.Încă nu am deschis succesiunea.La începutul lunii decembrie am fost la notar să o deschidem ia notarul ne-a informat că nu putem să deschidem ,că deja este deschisă la un alt notar.Am întrebat cine a făcut și ne-a spus că nu știe ,dar poate a deschis primăria..In acest caz putem să fim decăzuti din drepturi ?Nu am primit nici o citație,nici un telefon să ne prezentăm la succesiune Vă mulțumesc !

  Reply
  • Bună ziua,

   Puteți fi decăzuți din drepturi în condițiile în care nu ați dezbătut succesiunea. Ar fi necesar să sunați notarul la care este deschisă succesiunea actual pentru mai multe detalii.

   Pentru asistență și reprezentare ne puteți scrie la [email protected] sau 0726279716

   Reply
 54. Buna ziua!
  Tatal meu a avut o sora care a decedat anul acesta. Am aflat de curand despre decesul ei , nu a tinut legatura cu ea deorece locuieste in alt oras. Va rog sa ma indrumati care sunt pasii pentru deschiderea succesiunii(mentionez ca este singurul in viata 78 ani). Nu stie care este averea ramasa in urma ei.

  Reply
 55. Buna ziua,

  Dupa cat timp un teren caruia nu i s-a facut succesiunea poate devenii al primariei / statului?
  Mentionez ca s-au platit impozitele anual si a trecut mai bine de 10 ani de la decesul proprietalui.

  Multumesc

  Reply
 56. BUNĂ ZIUA…AS DORI MAI ÎNTÂI SFATUL DVS,SI MAI APOI AJUTORUL DACĂ VA FI NECESAR. TATĂL MEU A DECEDAT ANUL 2017, EU SUNT PLECAT ÎN STRĂINĂTATE DE FOARTE MULȚI ANI, AM AFLAT DE CURÂND CĂ AU UN CERTIFICAT DE MOȘTENITOR IN CARE MAMA ȘI FRATELE. PUTEAU SA FACĂ MOȘTENIREA FĂRĂ MINE? MULȚUMESC ANTICIPAT.

  Reply
  • Bună ziua,

   Din punct de vedere legal mama și fratele dvs. NU pot face succesiunea fără dvs.

   Singura modalitate în care o pot face este în urma unui fals în declarații și astfel certificatul de moștenitor poate fi anulat.

   Dacă doriți începerea unei proceduri judiciare vă rog să ne contactați e-mail [email protected] sau telefon 0726279716

   Reply
 57. Bună ziua
  Am și eu o întrebare dacă se poate.Am o mătușă care a decedat care are o fată cu probleme psihice acte doveditoare , dacă eu ca nepot am grija de ea sau ma ocup sa o duc la un azil ,ceilalți verișori au dreptul la moștenire?
  Va mulțumesc

  Reply
 58. Bună seara.
  Va rog să mă sfătuiți în următorul caz.
  Tatăl meu a încetat din viață în luna octombrie, anul acesta. Eu locuiesc în Spania de mulți ani. Mama este în viață și mai am 2 frați. Care sunt demersurile pentru deschiderea succesiunii și dacă eu trebuie să fiu prezentă la depunerea actelor la notar sau doar când trebuie semnat, dat fiind faptul că eu locuiesc în Spania.
  Mulțumesc mult.

  Reply
 59. Buna ziua as avea si eu o intrebare?…sotul meu a cumparat un teren si el este propietar si eu fiind casatorita cu el ma rog,…eu am o fetita din prima relatie si 2 copii cu el, acum aflu ca si el are o fetita din alta relatie,….as vrea sa stiu fetita lui din alta relatie va avea dreptul la mostenire daca nu este cu noi in romania?…si daca da are dreptul as putea sa fac un testament sa ramana doar celor 3 copii ai mei?…sau cum se procedeaza ca fetita lui sa nu aiva parte la aceasta casuta de 60 de metrii care nici nu ai ce lua,…nu suport gandul ca va veni o fata dupa 20 de ani sa se certe cu, toti 3 copii ai mei pe o amarata de casa, care ce sa ia ca asa se va intampla si daca ei cresteau impreuna nu aveam nimic de zis de nu se poate face nimic ca ea sa le ia dreptu ca si eu muncesc sa o ridic jur ca voi divorta si ii voi lasa lui toata casa sa stea el cu fata lui jur ca renunt numai sa nu vad cearta intre copii mei 🥺😢 cand voi muri sa mor linistita ca nu ii deranjeaza niciun strain, sa isi scoata ei intre ei ochii cum vine vorba ptr o amarata de casa ca asa de tare ne luotam de parca zici ca o luam cu noi lume rea suntem cu totii va multumesc anticipat 😊

  Reply
 60. buna ziua,
  mama a murit acum 20 de ani, iar in casa a ramas sotul supravietuitor care a decedat si el in 2022, dar care nu a facut succesiune dupa moartea mamei. Eu ca fiu am acceptat succesiunea, dar tatal are trei frati si unul mort care are copii. Cum se procedeaza? Faptul ca nu a deschis succesiune dupa mama il scoate din masa succesorala? Notarii mi-au spus ca am 75% din proprietate, iar frati sotului mamei au 25%.
  multumesc!

  Reply
 61. Buna ziua, am avut unchi dec in 2021 si matusa dec in iunie 2022, nu au avut copii.Au ramasa casa si terenuri.Unchiul mai are 3 frati in viata si 3 decedati dar cei decedati au copii un viata(si cazul meu ).Eu am aceleasi drepturi ca si unchii care mai traiesc eu fiind nepoata din partea unei surori decedate?Pt a pune casa la vanzare( toti ar fi de acord in afara de o sora)exista vreo posibilitate sa se vanda fara acordul ei sau ce s-ar putea face?Va multumesc foarte frumos !

  Reply
  • Bună ziua,
   Da. Vă subrogați în drepturi surorii decedate.

   Poate fi suplinit acordul surorii prin instanță, în procedura de dezbatere a succesiunii.

   Av. Toader Georgian
   0726279716

   Reply
 62. Buna seara, as dori sa va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns, multumindu-va anticipat pentru timpul si efortul dumneavoastra.
  Suntem 2 frati.Parintii mei au construit o casa in anul 2008 pe un teren mostenit de mama mea de la parintii sai.
  In 2017 tata a murit, mama mea a vrut sa faca succesiunea dupa el, insa fratele meu a refuzat sa se prezinte la notar declarand ca o sa ne intelegem noi doi (eu cu el) dupa ce va muri si mama.
  Mentionez ca in ultimii 25 de ani adica pe toata durata vietii lui mature, fratele meu a avut o relatie proasta atat cu mine cat si cu parintii nostri (dupa ce s-a casatorit).Eu am fost tot timpul alaturi de parintii mei, ajutandu-ne reciproc intotdeauna oricand a fost nevoie, eu chiar trecandu-i pe ei cu uzufruct viager pe cele 2 apartamente pe care le-am cumparat singura cu credit bancar.
  Anul acesta (Septembrie 2022) a murit si mama si din nou fratele meu refuza sa dezbatem succesiunea din care face parte doar acest imobil mentionat mai sus, pretinzand ca stie el ca mama mi-a dat mie niste bani in timpul vietii ei si ca el vrea partea lui din acei bani.De asemenea sustine sa ii dau masina pe care mama mi-a vandut-o mie cu contract de vanzare cumparare pe timpul vietii.Mama a murit de cancer si a fost lucida pana in ultima zi a vietii ei, deci nu poate fi acuzata vreo clipa ca era in lipsa facultatilor mentale.Fratele meu nu se ocupa de casa parintilor, eu am preluat toate cheltuielile intretinerii casei dupa decesul mamei.El sustine de asemenea ca nu vrea casa, dar nu vrea nici sa se prezinte sa facem succesiunea, si imi conditioneaza participarea la dezbaterea succesiunii cerandu-mi mie o suma exorbitanta de peste 65000eur in schimbul casei.
  Eu doresc sa ma adresez unui avocat pentru a reusi sa dezbat succesiunea si vreau sa stiu ce sanse am sa obtin acest lucru si sa il oblig pe fratele meu la plata cheltuielilor de judecata pe care eu le voi achita in prima faza.Va multumesc si va doresc un an 2023 cu sanatate si mult bine.Izabela

  Reply
  • Bună ziua,

   Din moment ce este o speță destul de specifică, am să vă răspund pe e-mail.

   Totodată, pentru a ne auzi mai repede mă puteți contacta telefonic la numărul de pe site.

   Reply
   • Buna seara, eu locuiesc in Canada , am cetățenie romană și sunt singura moștenitoare a tatălui meu care a decedat in Canada in 2019. Tatăl meu a avut un lot de pămînt agricol in Oltenia, fiind deținător de acte / titluri de proprietate pentru acest pămînt . In 2022 am reușit sa ma deplasez in România și sa fac succesiunea și sa obțin certificatul de mostenitor. Eu as dori in viitorul apropiat sa vând acest pămînt. Întrebarea mea este care sunt pașii următori pe care trebuie sa ii fac eu ca sa pot vinde? Trebuie trecut cadastrul pe numele meu? Trebuie trecut Titlul de proprietate pe numele meu? Sau pot vinde doar pe baza certificatului de mostenitor ? Va mulțumesc anticipat

    Reply
    • Bună ziua,

     Dacă ați dezbătut succesiunea și aveți un certificat de moștenitor, sunteți de drept proprietar al imobilului.

     Ar trebui să va înscrieți în Cartea Funciară (dacă e deschisă), la DITL și eventual la registrul agricol, pentru opozabilitate.

     Ulterior puteți doar să vindeți, notarial, imobilul.

     Reply
 63. Buna ziua ! Doresc sa adresez cateva intrebari cu privire la o casa unde locuieste nepoata bunicilor,ambii decedati in urma cu mai bine de 8 ani.Casa nu are succesiunea facuta,impozitul platindu-se in continuare de catre nepoata, pe numele defunctiilor.Mama nepoatei (fiica defunctiilor),decedata si ea in urma cu 3 ani.Bunicul decedat este trecut in registrul agricol ca titular al casei.Casa fiind foarte veche nu are C.F. Mai exista 2 unchi,fratii mamei,implicit copii bunicilor care de cand au decedat parintii lor (bunicii nepoatei),nu s-au mai interesat de absolut nimic.Casa,Impozit,curent,apa etc.Totul fiind platit in toti acesti ani de catre nepoata care s-a mutat efectiv in urma cu 8 ani in acea casa unde are si domiciliul de resedinta. si a adus diverse modificari casei inclusiv constructii noi in curte,comportandu-se ca un adevarat proprietar. Intrebari :
  1. Nepoata fiind trecuta in registrul agricol si avand adeverinta eliberata de primarie in care se specifica ( caitate de titular a acelei case de locuit) ,poate platii impozitul direct pe numele ei?
  2 .Daca si cum ar putea intra in legalitate ca si proprietar,fara a mai face succesiunea ?

  Reply
  • Bună ziua,

   Pentru a intra în legalitate cu casa moștenită și terenul trebuie făcută succesiunea.
   Pentru a intra în legalitate cu casa nou construită trebuie efectuate o serie de demersuri administrative, în funcție de data la care a fost finalizată construcția.

   Reply
 64. Buna ziua ! Tatal sotului meu a decedat acum trei luni. Fiind recasatorit, sotia nr 2 nu ne a anuntat. Cum putem lua parte la succesiune din moment ce nu vrea sa stea de vorba cu noi ?Poate dezbate succesiunea fara sotul mei, unicul copil al decedatului ?

  Reply
 65. Bună seara. Bunicul meu a murit la începutul anului moștenitori au rămas bunica și tatăl meu care este înfiat de ei. Vrem sa deschidem taxa de succesiune dar nu putem lua legătura cu tatăl meu. Dacă bunica deschide taxa de succesiune tatăl meu o poate sparge după ani de zile în cazul în care afla ?

  Reply
 66. Bună dimineața,rog și eu îndrumare: am făcut succesiunea după parintii fără punerea în posesie (titlu moștenitor 1/2 ) fratele a decedat în martie 2022,ce trebuie să fac eu acum?Menționez ca fratele are copii.

  Reply
  • Bună ziua,

   Ce doriți să faceți?

   Trebuie deschisă succesiunea de pe frate (de către copii). Partea fratelui se va transfera copiilor.

   Dacă doriți să ieșiți din indiviziune o puteți face în contradictoriu cu copiii fratelui.

   Reply
 67. Buna ziua!
  In urma deceselui ultimului parinte,fratele meu a deschis dezbaterea succesiunii. Suntem 3 frati. La masa succesorala au intrat o casa,terenuri….etc.
  Intrebarea mea este cum ar trebui procedat: eu si fratele meu am dori sa fim toti 3 mostenitori,urmand ca apoi sa cedam partea noastra din mostenire( casa si terenul aferent casei) iar pentru restul si ce va mai fi pe viitor sa avem fiecare(toti 3) cota parte.
  Se poate rezolva totul odata,adica succesiunea si cedarea partii noastre din casa?
  Multumesc!

  Reply
 68. Buna ziua! In primul rând vă mulțumim că ne ajutați cu sfaturi pe toti!.. Sotul meu a avut un unchi care a decedat in 2020 neavând copii … și sora lui cu mult înaintea lui având pe soțul meu și singurul moștenitor al familiei . .Acești doi frați unchiul și soacra decedați amindoi nu au dezbătut succesiunea după părinții lor(casa părintească).Unchiul sa dat în întreținere unei fam au facut contract de vînzare cumpărare cu acea fam pt apartament pe care era proprietatea lui personală și pe bunuri ce le mai dețineau .Mentionez că soțul nu are pretenție la nimic din ce a fost proprietatea lui ci numai după casa părintească a (unchiului și a mamei soțului de care spuneam că succesiunea nu sa dezbătut după părinții lor. An fost la notar sa dezbatem succesiunea după unchiul sotului și nu am putut pentru că el avea făcut in fals certificat de unic moștenitor și atunci bănuiesc ca a intrat și partea lui de la casa de la tara și ne a îndrumat in instanta notarul ..Întrebare este:In cazul in care fam întreținătoare nu a făcut demersurile necesare de acceptarea in termen de un an cum spune legea mai are vreun drept după partea unchiului de la casa de la tara unde mai era și soțul meu moștenitor? Acel certificat in fals ne a încurcat și pe noi și nu am putut dezbate succesiunea in decurs de un an am avut de așteptat acte de la arhiva au fost foarte greoaie demersurile Va mulțumesc anticipat!

  Reply
  • Bună ziua,

   În condițiile în care soacra dvs. a accepta tacit sau expres succesiunea de pe părinți, iar soțul dvs. a acceptat succesiunea de pe mama sa (deși, fiind unic moștenitor nu prezintă foarte multă relevanță), puteți dezbate succesiunea bunicilor soțului și să anulați acel certificat de unic moștenitor, dat fiind faptul că este ca urmare a unui fals.

   Cu plăcere, însă ajutorul apare doar atunci când va decideți să acționati, restul sunt doar informații.

   Av. Toader Georgian

   Reply
 69. Buna ziua d-le Georgian,
  Vă rog să ne îndrumați privind o eventuală succesiune, având în vedere următoarele: Talal meu a decedat în urma cu trei zile. A fost recăsătorit în urma cu 30 de ani, actuala sotie fiind în viața. Tatăl meu a avut din prima căsătorie 2 băieți (eu și fratele meu). Mama noastră a decedat înainte cu un an de a se recăsătorit tatăl nostru. Soția actuala a tatălui nostru( cu care s- a recăsătorit) are la randul ei o fata din prima căsătorie. Pe parcursul căsniciei tatălui nostru cu actuala sotie, respectiv 30 de ani, eu și fratele meu nu am beneficiat de nici un fel de ajutor material din partea acestora.Refacandu- și viața, având alta familie, tatăl nostru și-a îndreptat toată atenția către bunăstarea fiicei soției actuale. Astfel, tatăl nostru a vândut un apartament cu 3 camere in care a stat cu mama noastră naturala, a cumpărat un apartament cu 2 camere pentru el și actuala sotie, respectiv o garsoniera pentru fiica actualei soții. Mai apoi a vândut și apartamentul cu 2 camere, influențat de actuala sotie și s-au mutat in apartamentul mamei soției actuale( după decesul acesteia). Între timp fiica actualei soții s- căsătorit și au fost ajutați material sa- și cumpere un apartament unde s- au mutat din garsoniera. Când tatăl nostru era pe patul de spital, soția actuala a scos toți banii din conturi, tinandu- i probabil în casa. Neavând acces la informații privind pe numele cui sunt înregistrate garsoniera și apartamentul fiicei soției actuale și nici câți bani sunt scoși din conturi, venim cu rugămintea sa ne ajutați cu un sfat daca noi ,cei doi fii legitimi ai tatălui nostru mai avem vreo șansă să beneficiem de ceva în urma tatălui nostru și să deschidem procedura de succesiune.
  Vă mulțumim anticipat ,

  Reply
  • Bună ziua,

   Daca cunoașteți adresele puteți vedea pe numele cui sunt bunurile imobile cumpărate de tatăl dvs.

   De principiu, bunurile cumpărate în timpul căsătoriei aparțin în cuantum de 50% tatălui dvs. (mă refer în timpul căsătoriei cu actuala soție0 chiar dacă sunt cumpărate pe numele soției.

   Cu privire la bani puteți vedea printr-o solicitare la bancă pe baza certificatului de moștenitor sau prin intermediul instanței.

   Așadar, de dezbătut succesiunea, cu siguranță puteți. Singurul termen ambiguu este masa partajabilă.

   Av. Toader Georgian
   0726279716

   Reply
 70. Bună ziua,
  Doresc clarificare în legătură cu succesiunea după bunica.
  Bunica a avut 3 copii si a decedat în anul 2011. Cu mulți ani înainte de deces mama s-a îngrijit de bunica la domiciliul nostru. Bunica a fost nevoita sa plece din casa ei în care locuia împreună cu un fiu și familia acestuia, întrucât acel fiul era alcoolic, se purta urat cu ea, iar soția acestuia lua lucrurile mai valoroase din casa și le vindea, insusindu-si banii.
  La un moment dat, mama mea a avut un accident vascular, a rămas imobilizata si a decedat după bunica în anul 2019.
  După imobilizarea mamei la pat, bunica a fost nevoita sa se întoarcă în casă ei și să locuiasca impreuna cu familia fiului ei alcoolic, până la deces.
  Precizez ca fiul locuiește în prezent în casă bunicii și de câte ori am deschis discuția despre succesiune, acesta s-a purtat foarte urat cu noi, copii mamei noastre, amenintandu-ne cu moartea, făcând scandal pe la poarta noastra, vorbind foarte urat…
  Precizez ca noi am dezbătut succesiunea după decesul mamei numai pe casa părintească, ptr a ne putea încadra în termenul prevazut.
  În urma cu câteva luni eu impreuna cu fratele meu am deschis succesiunea de la bunica, însă la notariat cei doi copii supraviețuitori ai bunicii au refuzau sa vină. Cel care locuiește în casă ne-a strigat ca el este proprietar pe casa bunicii pentru ca locuiește în ea, chiar el daca el nu a deschis succesiunea nici pana in prezent, noi fiind singurii care am demarat procedura.
  Am înțeles astfel ca trebuie sa ma adresez Instanței.
  În situația relatata, eu mai am vre-o șansă dacă am depășit termenul de 6 luni?
  Doresc sa ma indrumati dacă mai am drept de succesiune eu fiind nepoata bunicii, sau dacă unchiul meu rămâne cu toată casa bunicii, chiar dacă el nu a inițiat deschiderea succesiunii până in prezent. Are el un drept mai mare decât mama și fratele lui la casa bunicii?
  Mulțumesc frumos!

  Reply
  • Bună ziua,

   Mama si cei doi frați au drepturi egale la moștenire.
   În principiu, puteți face succesiunea dacă mama dvs. a făcut acte tacite de acceptare a succesiunii și, având grijă de bunica dvs., cel mai probabil a făcut.

   Av. Toader Georgian
   0726279716

   Reply
 71. Bună seara. Dacă la notar nu sa putut efectua succesiunea și în instanta sa judecat pana când sa perimat cauza și de 5 ani nu s-a mai făcut nimic. se mai poate deschide la notar din nou succesiunea? Dacă între timp din cei 7 frați au mai murit 2 și noi deschidem acum din nou succesiunea mai treb sa chemam și pe moștenitorii fraților decedati. Dacă deschidem dinnou se împarte doar la cei 5 frați în viata?? Precizez ca la notar și nici în instanta nu sa stabilit calitatea de moștenitor a niciunuia dintre frați și nici alocare cota din moștenire

  Reply
  • Bună ziua,

   Este puțin mai complicat.

   De principiu, dacă s-a perimat, puteți reîncepe succesiunea la notar.
   Vor fi chemați la moștenirea și moștenitorii fraților, în condițiilpe în care au dezbătut moștenirea fraților.

   Reply
 72. Buna ziua,

  Bunicul si unchiul au contract cu clauza de uzufruct. Unchiul a murit iar fiica lui a facut succesiune si a plecat in Germania. Bunicu nu mai poate sta nesupravegheat din cauza sanatatii iar verisoara nu raspunde la nici un fel de comunicatie. Daca eu am grija de bunicu ce pot face in aceasta privinta pentru a fi despagubita material.

  Reply
  • Bună ziua,

   Dacă bunicul a făcut contract de vânzare-cumpărare către unchi, cu drept de uzufruct, poate fi considerat o donație deghizată și pe cale de consecință să fie, în anumite condiții, retractată de bunic.

   Dar, în condițiile în care aveți grijă de el, nu înseamnă că vă va reveni vreun drept asupra imobilului.

   Reply
 73. Buna dimineața. Va rog frumos sa îmi răspundeți și mie la următoarea situație. Mama a decedat acum 4 ani eu și frații mei nu am știut că trebuie să mergem până int un an sa acceptăm moștenirea. Acum vrem sa facem succesiunea. Se poate face succesiunea chiar daca nu am acceptat moștenirea? Nu știu dacă se ia în considerație că până la un an de la moartea mamei eu m am ocupat de toate cele creștinești.
  Vă mulțumesc anticipat și că ne ajutați cu răspunsuri!

  Reply
 74. Buna dimineața ,deranjez cu o problema puțin c am încurcată și anume in urma cu câțiva ani s a făcut o succesiune la un teren după unchiul și tatăl meu , decedați ambii. Noi suntem 4 frați iar la momentul succesiunii 1 sora era decedata( aceasta având copii) când s a făcut succesiunea la teren s a făcut succesiune și la casa părintească dar la partea unchiului mort nu a fost trecută sora decedata. Am aflat decurgând când am fost sa achit impozitul la primarie. Acum copii surori mele nu au dreptul la partea unchiului ce este de făcut sa aibă și ei dreptul?

  Reply
 75. Buna seara
  Se poate deschide o alta succesiune la alt notar decat la acela in care a fost deschisa o succesiune oentru o executare siluta de vanzare a unui apartament in anul 2011
  Mai exista un bun care nu a vrut nitara respectiva sa il cuorinda in masa succesorala , fiind foarte grabita sa se incheie acea executare silita, aoartamentul intrand in proprietatea nepoatei ei
  Din acest motiv nu vrem sa mai colaboram cu ea
  Multumesc

  Reply
 76. Buna ziua d-le Georgian. Tatal meu a decedat la final de an 2022. Mostenitori sunt mama mea ,eu ,un frate si o sora. Parintii au fost casatoriti ,iar toti 3 copii au rezultat din aceasta casatorie.Nu exista vreun testament. Dorim sa facem succesiunea. Masa succesorala se compune din urmatoarele bunuri imobile si mobile:
  -casa parinteasca,cumparata impreuna de tata si mama in timpul casatoriei,exista CF pe ambi parinti
  -1/2 din casa bunicilor din partea tatalui,mentionez faptul ca tatal meu a facut dezbaterea succesiunii cu sora lui ptr acest imobil,exista CF pe ambii frati :tata decedat si sora lui in viata
  -apartament cumparat impreuna de tata si mama in timpul casatoriei,exista CVC ,dar nu era intabulat in CF pe parintii mei, vandut in 2022 cu o promisiune bilaterala de vanzare incheiata la notar,cel care a cumparat avand o imputernicire data de parintii mei ptr a intabula acest apartament
  -terenuri agricole proprietatea tatalui meu,exista titlu de proprietate emis doar pe numele tatalui decedat
  -terenuri agricole mostenite de tatal meu de la bunici,in urma succesiunii si partajului voluntar facute impreuna cu sora lui,exista certificat de mostenitor si act de partaj voluntar emise de notar
  -terenuri agricole aflate in posesie,exista proces-verbal de punere in posesie emis de primaria unde sunt situate terenurile respective
  -depozite bancare,titular fiind tatal meu si mama la clauza de imputernicire
  -depozite bancare titular mama mea si tatal la clauza de imputernicire
  -autoturism si tractor inmatriculate in circulatie pe numele tatalui meu,cumparate in timpul casatorie
  -bani cash ,de care stim toti 3 copiii
  Rugamintea mea este sa-mi comunicati,care este modalitatea de impartire ptr fiecare din aceste bunuri? Adica,in momentul in care facem succesiunea cat revine din aceste bunuri fiecarui mostenitor?
  Multumesc anticipat

  Reply
 77. Buna ziua! Va cer sprijinul petnru ca nu gasesc raspuns in alta parte.
  Tatal meu a avut 3 relatii; din 2 dintre ele existand 2 copii (eu si sora vitrega). Cu ultima sotie nu a avut copii.
  In octombrie 2022, a decedat, dar a lasat un testament prin care m-a instituit legatar universal.

  Sotia supravietuitoare doreste deschiderea succesiunii, dar ne lovim de reticenta sorei vitrege, care nu doreste sa comunice, sa participe sau sa fie parte in acest demers.
  Ii cunosc doar numele de familie si numarul de telefon…atat!

  Sucesiunea va trebui facuta intr-un oras mic, nu cu f multi notari, iar toate incercarile de a gasi un notar care sa ne preia cazul, a fost in zadar, motivandu-ne ca acel testament poate baga bete-n roate si se poate ajunge in instanta.

  Am rugamintea sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz.
  Multumesc!

  Reply
  • Bună ziua,
   Singura modalitate de a dezbate succesiunea în condițiile în care nu aveti concursul tuturor moștenitorilor este prin intermediul instanței de judecată.

   Reply
 78. Buna seara! Bunicii sotului meu a locuit cu unchiul sotului.Ambii bunici au decedat (ea in 1987, el in 1991) ,unchiul nu are decat o hartaie scrisa de mana ca are drept sa locuiasca in casa facuta intre tata si unchi. Socrul meu cat a trait a incercat pe cale amiabila sa vorbeasca cu ,cumnatul si cumnata,dar nu au dezbatut mostenire. Socrii mei au decedat si ei(ea in 1990 si socrul in 2004). Sotul meu este mostenitor legal cu unchiul lui? Pentru ca unchiul sotului a mers si a dat in judecata partile(2 mostenitori,primarie si cadastru).De ce? Pe langa casa in care locuiesc si nu au act de vanzare cumparare,act de donatie….mai au si ceva hectare teren agricol.De ce nu au vrut sa dezbata succesiunea?Sotului meu i se cuvine ceva? Au titlul de proprietate pe numele bunicului nu al unchiului.

  Reply
  • Bună ziua,

   NU înțeleg exact situația expusă. Nu știu dacă unchiul soțului invocă uzucapiunea sau altceva, dacă s-au făcut acte de acceptare expresă sau tacită a succesiunii etc.

   Dacă doriți îmi puteți trimite cererea de chemare în judecată pe [email protected] și revin acolo cu un răspuns.

   Reply
 79. Bună ziua! Dacă nu cer prea mult v as ruga sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea problema :Unchiul meu înainte de a deceda si a făcut un certificat de unic moștenitor în fals, dar de fapt acuma sânt singur moștenitor al fam M am prezentat la notar pt a deschide succesiunea si am aflat ca facuse testament unei persoane jumătatea unei proprietăți, 1) Acum știu ca trebuie sa ma prezint în instanta pt a anula acel certificat fals dar nu știu cum ramine cu acel testament făcut acelei persoane mai ramine valabil sau se anulează? Menționez ca acea persoana nici nu a făcut aceea declarație de acceptarea moștenirii în termen de un an în cazul acesta este lovit de nulitate? Si mai o întrebare :2) Eu ca unic moștenitor trebuia sa fac si eu acea declarație la notar pt acceptarea moștenirii sau se poate repune în termen. Eu am început a face demersuri pt deschiderea succesiunii dar nu am reușit sa mi adun actele în termenul de un an pentra ca proprietatea era pe bunica si chiar pe strabunic. Va mulțumesc din suflet!

  Reply
  • Bună ziua,

   Sfatul meu ar fi să veniți la o consultanță pentru a discuta problemele deoarece implică mai multe mecanisme juridice destul de complexe iar dvs. faceți referire la documente pe care am nevoie să le studiez.

   De principiu, puteți anula un certificat de moștenitor fals. Apoi, testamentul, nu va produce efecte.
   Chiar și în calitate de unic moștenitor trebuie să acceptați succesiunea. Posibil sa ofi acceptat tacit.

   Reply
 80. Bună ziua.
  Aș avea nevoie de o părere avizată.

  Mi-a murit în toamna anului trecut soțul. Împreună avem 3 minuni de copilași.
  Noi apucasem să ne mutăm la casă, pe terenul părinților soțului, în curte cu aceștia.

  Părinții soțului sunt în viață. Ei aveau un apartament pe care l-au vândut, iar banii i-au dăruit surorii soțului meu, ca parte de moștenire.
  Când trăia și soțul, au făcut un act prin care îi donau soțului meu, cu rezerva uzufructului viager, casa și curtea, tot ca parte de moștenire.
  Nu știu dacă au avut un acord scris, dar asta știu că a fost înțelegerea dintre ei.

  Acum, pentru că soțul meu a murit, eu nu știu dacă și cât vor moșteni copilașii noștri.
  Recunosc, am încercat să citesc legislația, dar mi se pare complicat.

  În afară de casă + teren, ar mai fi 2 mașini, și din câte cred, și pensia privată pilonul II care s-a acumulat.

  Îmi puteți spune ce drepturi au cei mici și ce drepturi avem noi toți ceilalți? Cum se va împărți totul?

  Reply
  • Bună ziua,

   Din ce înțeleg din mesajul dvs., soțul dvs. a primit deja donație casa.

   Moștenirea soțului (casa și mașinile) se vor împărți între dvs. și copii. La fel și pilonul II de pensii.

   Copiii vor lua 3/4, pe care îi vor împărții iar dvs. veți avea 1/4 din moștenire.

   Reply

Leave a Comment