Cum înființezi un ONG?

Dacă te-ai hotărât să faci parte din mișcarea ONG-istă, felicitări, ai ajuns unde trebuie. Vei găsi aici toți pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a face o asociație în România. 

 

????️ Pasul 1. Taxa pentru rezervarea de denumire

Trebuie să achiți o taxă de 36 de lei în Contul de disponibilități al Ministerului Justiției (prin orice mijloc de plată (transfer bancar, mandat poștal, etc) în contul următor: RO62TREZ7005032XXX013994. Codul fiscal al beneficiarului, adică Ministerul Justiției este 4265841. Le găsești și aici pe toate. 

????️ Pasul 2. Completezi cererea pentru rezervarea de denumire

Cererea asta este un tip. O găsești pe Ministerului Justiției. Cererea trebuie să conțină detalii despre solicitant, 3 variante de denumire și detaliile achitării taxei de 36 de lei. Ai grijă dacă denumirea ta e în altă limbă decât română, în caz contrar va trebui să faci traducere autorizată a denumirii pe care să o atașezi la cererea de rezervare. 

Ministerul Justiției o să-ți elibereze răspunsul în termen 3 zile iar rezervarea de denumire este valabilă 6 luni. 

????️ Pasul 3. Sediul

După ce rezervarea este făcută, trebuie să stabilești sediul. Îl poți stabili acolo unde locuiești sau la cineva de încredere gratis printr-un contract de comodat sau poți plăti chirie pentru un contract de locațiune. Pentru acest pas vei avea nevoie de cărțile de identitate ale membrilor fondatori, cartea de identitate a proprietarului imobilului în care va funcționa sediul, precum și o copie a actului de proprietate asupra imobilului. 

????️ Pasul 4. Statutul asociației

Statutul este documentul de bază al asociației. Prevede organele de conducere, modul de alegere al acestora, scopul și obiectivele, etc. Îți recomandăm să apelezi la cineva pentru acest pas pentru că e posibil ca un model pe care îl găsești pe net să nu se potrivească scopului tău. Statutul trebuie semnat de toți membrii fondatori (în prezent trebuie să fie minimum 2 persoane). 

????️ Pasul 5. Cazierul fiscal

Pentru a obține cazierul fiscal trebuie să mergi la ANAF sau la sucursala de la domiciliul tău. Îl poți scoate și online acum, ceea ce e de foarte mare ajutor. De obicei îl primești pe loc, dar are o valabilitate de 30 de zile, așa că va trebui să te grăbești puțin din acest moment. 

????️ Pasul 6. Taxa de timbru

Taxa de timbru este în valoare fixă de 100 de lei. Pentru a nu te încurca cu plata taxei de timbru, îți las aici un site pe care o poți plăti online. Dovada plății ei trebuie să o păstrezi și să atașezi la dosarul instanței, altfel îți va respinge cererea. 

????️ Pasul 7. Depui dosarul la instanță

Iei toate documentele pe care le-ai adunat până acum, faci un dosar clasic cu șină, o cere de înaintare și le depui pe toate la judecătoria din locul unde ai făcut sediul. 

Spre exemplu: Dacă ai sediul în Brașov, vei depune la Judecătoria Brașov

Instanța îți va da un număr de dosar și un termen în care va analiza cererea. Poți cere judecarea în lipsă, nu e obligatoriu să te duci în instanță de fiecare dată. Când totul va fi gata, judecătorul îți va comunica hotărârea și va dispune înregistrarea asociației în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor. 

????️ Pasul 8. Certificatul de înregistrare

După ce ai primit hotărârea de la instanță și totul este ok, mai faci o cerere la aceeași instanță prin care soliciți Certificatul de înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Îl vei primi destul de repede. 

????️ Pasul 9. Contul bancar

După ce ai primit Certificatul de înregistrare de la punctul anterior, mergi cu el la bancă și faci un cont bancar pentru asociația ta. Trebuie să depui în el 200 de lei. 

???? Felicitări, ai propria ta asociație! 

Dacă nu te descurci, poți oricând apela la un avocat sau la cineva care a mai făcut o asociație. Tot procesul poate fi destul de amplu și poate dura destul de mult timp, dar nu e imposibil să faci singur un ONG. 

Leave a Comment