Ce este studiul de însorire, când este necesar și cum se obține?

Articolul explică ce este studiul de însorire și la ce îți folosește, când ai nevoie legal de el și poți obține un astfel de studiu. 

 Ce este studiul de însorire?

Studiul de însorire poate fi un document foarte important pentru obținerea autorizației de construire sau pentru completarea dosarului în vederea emiterii unui PUD sau a unui PUZ. 

Legea impune ca fiecare cameră să fie luminată direct timp de cel puțin o oră și jumătate zilnic. Astfel, prin studiul de însorire se analizează modul în care umbra unei construcții afectează iluminatul natural al clădirilor învecinate.

Pentru a calcula gradul de însorire, se vor analiza umbrele proiectate de construcția care urmează a fi ridicată pentru tot timpul anului, prin raportare la ora 12. De asemenea, se va ține cont si de elemente precum vânturile dominante, orientarea camerelor față de punctele cardinale sau curenții locali de aer.

 Când este necesar?

Conform Ordinului nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienã și sănătate publică privind modul de viață al populației, este necesar să se întocmească un studiu de însorire atunci când distanța dintre imobilul care urmează a fi construit și imobilele vecine este mai mică sau cel puțin egală cu jumătate din înălțimea imobilului viitor. 

Spre exemplu, construcțiile cu perete comun, dar și construcțiile cu un regim de înălțime mare fac parte din categoriile de construcții pentru care este necesar un studiu.

În orice caz, necesitatea de a întocmi un studiu de însorire pentru a continua demersurile în vederea autorizării construcției va fi pusă în sarcina constructorului prin certificatul de urbanism. 

Mențiunea din certificat cu privire la acest studiu face ca întocmirea lui să fie obligatorie, iar nu doar recomandată, astfel încât studiul de însorire nu are doar un scop informativ.

 Cum se obține?

Actele necesare pentru a realiza un studiu de însorire sunt:

  • certificatul de urbanism;
  • planul de situație și de fațade al imobilulul;
  • memoriu de arhitectură.

Studiul trebuie întocmit de un specialist care să fie autorizat pentru a realiza un astfel de tip de documentație. În caz contrar, studiul nu are nicio valoare juridică și nu va putea fi luat în considerare de autoritatea la care se depune. De aceea, trebuie apelat la un arhitect cu drept de semnătură. 

Acesta va întocmi studiul de însorire, care va fi verificat de un expert atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Poți citi aici despre situațiile în care sunt necesare avizele de mediu. 

2 thoughts on “Ce este studiul de însorire, când este necesar și cum se obține?”

  1. Bună seara! Situația cu care ma confrunt este destul de complicata: bunicii mei au decedat bunica mea acum 4 ani și bunicul meu acum 1 an (impreuna au detinut casa si mai multe terenuri agricole) ei au un fiu (tatal meu) care are 3 copii (eu fata, un frate si o sora ) in urma decesului bunicilor tatal meu a mostenit tot si acum ar vrea sa imparta mostenirea intre noi cei 3 fratii..tatal meu nu vrea sa imparta egal ci cum considera el de cuviinta si suntem de acord (problema este ca fratele meu nu este multumit de cate terenuri ne ofera tatal noua fetelor ceea ce personal il inteleg ..sora mea acum fiind multumita de ce i sa promis vrea sa isi primeasca terenurile care I sau promis de tata fara sa se consulte cu fratele meu care mentionez ca doar el a sustinut financiar bunicii in ultimii lor ani de viata + el a suportat cheltuielile de inmormantare + plata impozitului terenuri si alte multe cheltuieli..iar pe tata in ultimii 3 ani fratele meu si eu lam sustinut financiar lunar iar sora mea implicându-se extrem de puțin poate de 2, 3 ori pe an ) ..problema este ca pe majoritatea terenurilor are hartii scrise de mana din moși strămoși cum se facea mai demult pe la tara act de vanzare cumparare in scris unele find si stampilate daca nu chiar toate. Tin sa mentionez ca la un moment cu mulți ani în urma când bunicul inca trăia tatal meu ar fi vrut sa vândă un teren și atunci bunicul ar fi făcut un act ca tata sa nu aibă dreptul sa vândă nimic iar în acel act este menționat fratele meu ca si urmas..nu stiu exact despre ce act ar fi vorba.. intrebarea mea este daca tata poate sa imparta terenurile cum considera el fără ca fratele meu sa se poata implica si ce pasi ar trebui urmati pentru a se face actele? Mulțumesc

    Reply
    • În România, în cazul unui deces, bunurile unei persoane sunt transferate la moștenitori prin lege sau prin testament. În acest caz, dacă nu există un testament care să stabilească cum se vor împărți bunurile, acestea vor fi împărțite conform legii. Potrivit legii românești, în cazul în care decedatul are copii, aceștia sunt considerați moștenitorii legali și vor împărți averea în mod egal.

      În cazul de față, tatăl dvs. a moștenit întreaga proprietate a bunicilor săi și dorește să împartă proprietatea între cei trei copii ai săi, inclusiv dumneavoastră. Cu toate acestea, unul dintre frații dumneavoastră nu este de acord cu cantitatea de terenuri pe care tatăl dvs. dorește să le ofere fiecăruia dintre voi.

      În astfel de situații, este recomandabil să aveți o discuție deschisă și onestă cu tatăl dvs. și cu frații dumneavoastră pentru a ajunge la un consens cu privire la împărțirea bunurilor. Dacă nu puteți ajunge la un acord, ne puteți contacta pentru a vă oferi consultanță la [email protected]

      De asemenea, în cazul în care există documente scrise de mână din moștenire care atestă proprietatea unor terenuri, acestea pot fi folosite pentru a dovedi dreptul de proprietate. Cu toate acestea, în cazul în care există conflicte cu privire la dreptul de proprietate, este important să aveți documente legale clare și actualizate, precum acte de proprietate și acte notariale pentru a proteja drepturile dvs.

      Reply

Leave a Comment