Autoritate părintească! Cum stabilesc pensia alimentară?

În articolul "Autoritate părintească. Cum se stabilește domiciliul minorului?"ale acestuia în natură, asigurându-i cele necesare.

Din moment ce părintele rezident participă la creșterea și îngrijirea minorului în natură (îi face de mâncare, îi calcă, îi dă bani de buzunar, îi plătește consumul la facturi ș.a.), părintele nerezident de asemenea este obligat să participe la creșterea, educarea și îngrijirea minorului printr-o pensie de întreținere.

Pensia de întreținere

Pot plăti pensia de întreținere în natură?

Conform dispozițiilor articolului 530 alin. (1) din Codul civil „Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.”

Asta înseamnă nu doar că poți plăti pensia de întreținere în natură ba, mai mult, aceasta este regula (din punct de vedere legal) atunci când vine vorba de plata pensiei de întreținere (pensia alimentară, cum este cunoscută în limbaj curent)

Cu toate acestea, în practică, rareori pensia alimentară este stabilită în natură (și, nici eu nu recomand clienților să se înțeleagă astfel) din mai multe motive:

 1. este greu ca părintele nerezident să anticipeze nevoile minorilor, cu atât mai mult cu cât acestea se schimbă;
 2. Obligă părinții să comunice constant și să se înțeleagă ceea ce uneori este aproape imposibil;
 3. Este greu de executat în caz de neîndeplinire de bună voie;

Astfel, îndrumarea mea este să stabiliți pensia de întreținere prin echivalent bănesc.

Dacă totuși doriți să stabiliți pensia de întreținere în natură, vă recomand articolul acesta: Pot plăti pensia de întreținere în natură? Cum o stabilești eficient!

 

Pensia alimentară prin echivalent bănesc

Pensia de întreținere prin echivalent bănesc poate fi în cuantum variabil, respectiv procentual din veniturile nete ale părintelui nerezident sau într-un  cuantum pecuniar fix.

Privind cuantumul fix este destul de ușor de determinat pensia de întreținere în sensul că fie părțile se înțeleg asupra unei sume  lunare fie instanța determină la cererea uneia dintre părți o sumă fixă lunară.

Cuantumul variabil depinde numărul de copiii, părintele nerezident fiind obligat să plătească ¼ din venit în cazul în care are un singur copil în întreținere; 1/3 din venit în cazul în care are doi copii în întreținere; ½ din venitul net în cazul  are în întreținere 3 sau mai mulți copii.

Totodată, pe parcursul vieții copilului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani (dacă acesta este în continuarea studiilor) obligația de întreținere trebuie executată, poate fi majorată sau poate fi micșorată.

Majorarea pensiei de întreținere în instanță

Achitarea pensiei de întreținere este o obligație unilaterală ce se desfășoară prin prestații succesive pe o perioadă mare de timp, fiind afectată de un termen prestabilit.

Înainte să te sperii de terminologia juridică, lasă-mă să îți explic.

Pensia de întreținere este datorată pe o perioadă foarte lungă de timp, mai exact între 1 și 26 de ani  iar situația de fapt se poate schimba în această perioadă in mod substanțial.

La momentul în care se stabilește pensia alimentară sunt avute în vedere nevoile minorului dar și situația financiară a debitorului pensiei de întreținere, adică a părintelui care nu locuiește cu copilul.

În cazul în care pensia de întreținere este stabilită procentual, în general, nu există motive de majorare a acesteia dat fiind că odată cu creșterea veniturilor părintelui nerezident  va crește, în mod evident, și cuantumul pensiei de întreținere.

Problema apare în contextul în care cuantumul pensiei de întreținere este unul fix iar, de obicei, un cuantum fix este stabilit prin acordul părților (la notar) ceea ce nu recomand.

Spre exemplu, să presupunem că în  luna ianuarie a anului 2014 tu și partenerul tău v-ați despărțit, iar acesta avea salariul minim pe economie, care la acel moment era 850 lei. Pentru a fi echitabil, ați stabilit ca acesta să achite 200 de lei, adică aproape ¼ din venitul acestuia.

La acest moment, salariul minim pe economie este 1524 lei. Dar, să presupunem că părintele nerezident are un salariu de 4000 de lei, deoarece în ultimii 7 ani a avansat profesional.

Ei bine, deși salariul acestuia a crescut în mod substanțial (și prețurile la alimente, îmbrăcăminte ș.a. de asemenea) pensia de întreținere încă se raportează la venitul din  momentul stabilirii acesteia, respectiv 200 de lei.

Pentru a putea face față nevoilor minorului și pentru că părintele nerezident are posibilitatea financiară poți face în instanță o cerere de majorare a pensiei de întreținere.

Conform textului legal „Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”.

Asta înseamnă că tot ce este nevoie să dovedești este faptul că nevoile minorului au crescut (și poți face asta arătând cheltuielile pe care le faci cu minorul) și faptul că părintele nerezident are o situație financiară care să îi permită să plătească o pensie de întreținere majorată.

Micșorarea pensiei de întreținere în instanță

Ți-am spus că „„Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”.

Asta înseamnă că pensia alimentară poate să fie și micșorată, nu doar majorată, în condițiile în care:

 • Nevoile minorului se micșorează - spre exemplu un minor care a avut diverse nevoie de natură medicală s-a vindecat și nu mai are nevoie de tratament;
 • Posibilitatea părintelui nerezident de a achita pensia se micșorează – spre exemplu, veniturile părintelui nerezident scad în mod semnificativ ca urmare a pierderii unui loc de muncă sau cheltuielile acestuia cresc în mod semnificativ din cauza unor probleme de natură medicală sau socială;

Un alt motiv pentru micșorarea pensiei de întreținere, de această dată a celei  stabilite procentual, este acela că  părintele rezident are încă un copil în întreținere.

Astfel, dacă la stabilirea pensiei de întreținere copilul vostru era singurul copil al părintelui nerezident, pensia a fost stabilită la ¼ din  veniturile acestuia.

În condițiile în care acesta va avea încă un copil, pensia alimentară datorată pentru doi copii este de 1/3 din venitul net al părintelui nerezident, deci copilului tău îi va reveni 1/6 din venitul acestuia.

Încetarea obligației achitării pensiei de întreținere

Obligația de a achita pensia de întreținere încetează de drept:

 • Atunci când copilul împlinește 18 ani, dacă nu își continuă studiile;
 • Atunci când copilul care a împlinit 18 ani își încetează studiile;
 • Atunci când copilul împlinește 26 de ani, indiferent că acesta își continuă sau nu studiile;

Obligația de a achita pensia de întreținere poate înceta și pe cale judiciară dacă părintele nerezident ajunge în imposibilitate de plată.

În condițiile în care încetarea obligației este temporară, din punct de vedere juridic spunem că este „suspendată obligația achitării pensiei de întreținere”.

Încă mai ai întrebări?

49 thoughts on “Autoritate părintească! Cum stabilesc pensia alimentară?”

 1. Bunt ziua!
  Intrebarea mea este dacå undulat dintre pårinte locuieste in ståinåtate cum se stabilaste pensia alimentarå pentru 1 copil?
  Vå multiumesc pentru respons!
  Irina

  Reply
 2. Buna ziua. As avea și eu o întrebare. Dacă avem 2 copii , unul este la mama și altul la tata….cum se stabilește cine și cât va plăti pensie alimentara?

  Reply
  • Bună ziua,

   Dacă se ajunge la stabilirea pensiei alimentare în instanță fiecare va plăti 1/4 din veniturile lunare.

   Se va compensa suma cea mai mică din suma mai mare iar diferența de preț va fi achitată de părintele cu venituri mai mari.

   Reply
 3. Buna ziua! Iata o asemenea situatie delicata. Dupa divort se afla ca minorul de 14 ani 9 luni care primeste pensie alimentara de la tatal lui de la varsta de 10 ani si 11 luni, nu este copilul lui, adica tatal nu este tata natural al minorului. Ce este facut, se pot recupera banii dati pana in prezent?
  Multumesc

  Reply
   • Buna ziua. Deci sa inteleg ca chiar daca mama l-a facut fiind in casnicie cu alt barbat, cel care cu care se afla in casnicie este obligat acum cand sunt divortati sa-l intretina pe minor? Eu stiam ca daca se dovedeste ca minorul nu este ruda de sange cu tatal lui, mama lui trebuie sa rambursese tot banii primiti pana in momentul cand s-a dovedit nerudenia si plata pensiei alimentare se intrerupe aici. Nu este asa?
    Multumesc!

    Reply
 4. Buna ziua, daca copilul in varsta de 16 ani nu se m-ai duce la scoala din luna aprilie si e plecat cu mama in Anglia m ai sunt obligat sa ii platesc pensie?

  Reply
 5. Buna ziua,

  Am un copil dintr o relatie care nu s a conretizat cu o casatorie. Timp de 3 ani mama copilului nu a vrut sa mi raspunda la nici un mesaj sau apel telefonic. Acum printr o minune a inceput sa mi raspunda la mesaje. Mi a spus ca dc doresc sa mi dobandesc drepturile vrea sa mergem in instanta. In tot acest timp am incercat sa i ofer ajutorul meu pt a creste copiul dar am fost repetat in nenumarate randuri. Ce ma sfatuiti sa fac? Va rog o recomandare de avocat specializat pe acest gen de spete. Personal nu doresc sa ajungem in instanta, vreau sa rezolvam problema amiabil.

  Reply
 6. Dacă în sentința judecătorească sunt obligat la plata pensiei “până la vârsta majoratului” (exact așa scrie) a 25% din venit, după vârsta majoratului pot opri plata și aștept să fiu dat în judecată? Și dacă acum am alt copil rezultat din actuala căsătorie, cum se recalculează procentul pentru plata?

  Reply
 7. Buna ziua,
  Daca tatal a castigat la pariuri in timpul casatoriei, apoi s-a pronuntat divortul, mama copilului ii poate imputa dupa doi ani si jumatate cei 25 % din castigurile de atunci? Mentionez ca declaratia 205 privind impozitarea acelor castiguri a aparut la ANAF anul urmator si pe ele se bazeaza mama copilului chiar daca nu atunci a incasat tatal banii castigati.
  Multumesc!

  Reply
 8. Bună ziua.La stabilirea pensiei alimentare este luata în calcul și diurna pe care fostul sot care lucreaza pe tir o primește pe un alt card de euro la finalul cursei când vine în tara ? Asta în afara salariului ?Este angajat în tara.

  Reply
 9. Buna seara,
  In urma divorțului, minorul a rămas cu reședința la mama.
  Custodie comuna, 1 sapt la mama, 1 sapt la tata.
  Calculul pensiei, platita de către tata, este tot 1/4?
  Mulțumesc.

  Reply
  • Bună ziua,
   Dacă ați stabilit pensia de 1/4 aceasta încă trebuie achitată de părintele care NU are domiciliul minorului d.p.d.v. legal.
   Dar, in principiu, în condițiile existenței unei locuințe alternative, fiecare părinte face cheltuielile în natură și nu se mai achită pensie alimentară.

   Cum este stabilit în hotărârea de divorț?

   Reply
 10. Bună ziua. Cazul e următorul: După o relație se câțiva ani, fosta mea mea prietenă a născut un copil și acum îmi cere pensie în condițiile în care nu sunt trecut ca și părinte. Mă poate da în judecată în condițiile date? Mă poate cita pentru paternitate? Mulțumesc.

  Reply
 11. Buna daca tatal copilului este inchis pe patru ani are datorie cu piesia alimentara este vrio lege pentru el ca sa achite si inca o rugaminte daca bunica adica mama lui sia facut un grafic la primaria raionala ne ajutind nepoata nici prin bunuri sau cu financiar dar are un grafic pentru mine ca mama iesit din comun de Simbata de la 10 pina adoua zi la ore cinci siara asa grafic este posibil mie imi pare esit din comun

  Reply
  • Bună ziua,

   Din păcate nu înțeleg foarte bine întrebarea dvs.

   Tatăl este obligat să achite pensia alimentară. Îl puteți pune în executare silită, dacă aveți vreo hotărâre, sau putem să obținem o hotărâre împotriva sa, dacă nu aveți.

   Reply
 12. Buna seara,

  Daca nu am salariu dar pe viitor castig o suma mare de bani din investitii, mama copilului poate cere marirea pensiei alimentare pe baza banilor care ii am in cont sau bunurilor dobandite?

  Multumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Cred că v-am răspuns și pe e-mail.

   Pensia alimentară se raportează la veniturile constante ale dvs. Deci, dacă suma este, spre exemplu, din investiții la bursă, nu veți plăti pensie alimentarăde 1/4. Dacă investiția reprezintă un venit constant (spre exemplu chiria primită pentru darea în locațiune a unui bun imobil), sunteți obligat să plătiți 1/4 dina aceasta pensie alimentară.

   Reply
 13. Bună ziua,
  Mă puteți ajuta cu un răspuns va rog!

  Am un copil in vârsta de 15 ani și 7 luni din prima relație căruia îi plătesc pensie alimentara in cuantum de 390 lei! Actualmente, din prezenta relație am 2 copii minori, 4 ani si 6 luni și respectiv un bebeluș de 7 luni! Ne aflăm în prezent procedura de divorț! M-ar interesa la ce suma este legal a se stabili pensia alimentara aferentă pentru cei 2 copii minori!

  Mulțumesc din suflet!

  Reply
  • Bună ziua,

   Pensia alimentară pentru toți copiii (3) poate fi stabilită la maxim 1/2 din salariul dvs. Astfel, pentru fiecare copil în parte, pensia alimentară poate fi stabilită la cel mult 1/6 din salariul dvs.

   Dacă aveți nevoie de asistența și reprezentare în dosar ne puteți contacta la [email protected] sau 0726279716

   Reply
 14. Bună seara.va rog s aici răspundeți și mie.daca tatăl copilului meu care am divorțat este plecat în străinătate și lucrează la negru.este obligat sa îmi plătească pensia alimentara a copilului ?

  Reply
 15. Buna ! Sunt in proces de formulare a cererii de divort si am o situatie mai neclara pentru care nu am gasit indrumare:
  Avem un copil de 4 ani si un bebelus de 10 luni, mama este parintele rezident. Copilul sta la tata 2 saptamani/luna iar bebelusul cate 2 weekenduri/luna. Pot folosi in cererea de divort formularea “plata a 1/4 din venitul lunar al tatalui pentru copilul care sta mai mult de 2 saptamani (15 zile) /luna cu mama” ?Exista cazuri in care instanta ar putea agrea o astfel de plata a obligatiei de intretinere. Practic in momentul in care bebelusul va sta 2 saptamani la tata obligatia de a plati pensie alimentara se stinge.
  Tatal a oferit o suma fixa care este mult sub 25%din venitul sau lunar net afirmand ca indemnizatia de crestere copil pe care o primeste mama pana la 2 ani acopera nevoile de intretinere ale bebelusului.

  Reply
  • Bună ziua,

   În primul rând: indemnizația pe care o primește mama pentru creșterea copilului nu echivalează cu o contribuție a tatălui.

   Puteti individualiza pensia de întreținere pentru fiecare copil. Însă, plata va fi de 1/6 pentru bebeluș, deoarece tatăl are 2 copii în intreținere (ambii cu dvs.).

   Cel mai probabil instanța va agrea o astfel de soluție.

   Dacă aveți nevoei de asistență sau reprezentare ne puteți scrie la [email protected] sau 0726279716

   Reply
 16. As dori sa stiu in baza carui art.din codul civil a republicii moldova pot sa apelez la judecata pe copilul minor care nu isi ajuta mama la batrinete cu mare parere de rau

  Reply
 17. Bună ziua as dorii sa știu câți bani,trebuie să plătesc la 2 copii minori care sunt la fostul soț, iar acum mai am un copil cu actualul soț si momentan nu lucrez?

  Reply
  • 2/6 din venit.

   Dacă aveți deja o obligatie stabilită printr-o hotărâre judecătoreacă sau convenție notarială, trebuie să faceți un proces de micșorare pensie.

   Dacă nu lucrați este 2/6 din salariul minim pe economie.

   Reply

Leave a Comment