🏢 Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?

“Am construit fără autorizație de construire, ce fac acum?” sau "Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?" sunt întrebări cu care ne-am confruntat de multe ori. Adesea, din necunoașterea legii, din grabă sau din comoditate, multe persoane construiesc fără autorizație de construire, cu atât mai mult cu cât procesul de obținere al unei autorizații de construire de multe ori este greoi și încărcat birocratic.

Ce se întâmplă dacă am construit fără autorizație de construire?

Legea 50/1991 este destul de clară cu privire la ce se poate întâmpla dacă ai construit fără autorizație de construire.

În primul rând,  dacă ai construit fără autorizație de construire, poți primi o amendă între 1000 și 100.000 lei. Fapta poate fi constatată de angajații din cadrul Departamentului de Urbanism al primăriei care trebuia să  emită autorizația sau de către lucrători ai  Poliției Locale, din cadrul Disciplinei in Construcții, însă amenda va fi aplicată de șeful instituției.

În al doilea rând, prin Procesul – Verbal de sancționare vei fi obligat ca într-un termen rezonabil să intri în legalitate, obținând toate autorizațiile necesare.

În cazul în care ai construit fără autorizație de construire și ai fost amendat, iar în termenul dispus prin Procesul – Verbal de constatare și sancționare a contravenției NU ai intrat în legalitate, Primăria te poate da în judecată și te poate obliga să îți demolezi construcția nelegală sau ți-o poate demola chiar instituția statului (pe cheltuiala ta, desigur).

Dacă ai construit fără autorizație de construire și îți dorești să intri în legalitate, îți explic imediat ce poți face...

Ce pot face dacă am construit fără autorizație de construire?

„Primăria vrea să îmi dărâme casa” a fost unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le poți auzi, însă demolarea casei de către Primărie este un risc real dacă ai construit fără autorizație de construire.

Iată ce poți face...

Ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001

Dacă ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001 te poți considera norocos deoarece poți beneficia de prevederile art. 37 alin. (2) din Legea nr. 7/1996.

În principiu, acest text legal, spune că iți poți înscrie dreptul de proprietate asupra construcției în Cartea Funciară pe baza Certificatului de Atestare Fiscală și Documentația Cadastrală a Imobilului. Altfel spus, dacă ai făcut cadastrul și plătești impozite, dreptul de proprietate va fi înscris în Cartea Funciară.

Din practică însă am observat că există o condiție suplimentară impusă de ANCPI, anume,  dacă vrei să îți intabulezi construcția în  Cartea Funciară trebuie să ai și un drept asupra terenului pe care  ai construit fără autorizație de construire.

Ai construit fără  autorizație de construire acum 3 ani sau mai mult

Dacă ai finalizat construcția de mai mult de trei ani poți intra în legalitate și iți poți intabula construcția pe baza unui Certificat de atestare a construcției.

Va trebui să faci solicitarea către instituția competentă și va trebui să întocmești un întreg dosar ce va fi analizat de către organele competente, adică de Președintele Consiliului Județean, Primar sau Arhitect șef, după caz.

În urma analizei dosarului depus de tine, organele competente vor constata faptul că s-a împlinit termenul general de prescripție pentru aplicarea amenzilor contravenționale prevăzut în Legea nr. 50/1991 și astfel nu te vor mai putea sancționa pentru ridicarea ilegală a construcției.

Dacă vrei să obții Certificatul de atestare a construcției, va trebui să îndeplinești următoarele:

 • ai construit fără autorizație de construire;
 • au trecut cel puțin 3 ani de la ridicarea construcției;
 • ai realizat o expertiză cu privire la respectarea cerințelor legale în domeniul construcțiilor și  urbanismului iar din aceasta rezultă că sunt respectate toate cerințele legale pentru ridicarea construcției;

Dacă instituțiile Statului îți refuză intrarea în legalitate a construcției ridicate fără autorizație de construire, poți ataca decizia în instanță, în procedura de contencios administrativ.

Ai construit fără autorizație de construire, în ultimii 3 ani.

Dacă ai construit fără autorizație de construire și nu au trecut cel puțin 3 ani de la  finalizarea în fapt a lucrărilor, ai posibilitatea de a intra în legalitate prin procedura administrativă.

Altfel spus, înainte sau după ce ai fost sancționat contravențional pentru construcția ridicată fără autorizație de construire, ai posibilitatea de a obține documentele necesare intrării în legalitate, documente ce coincid cu cele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire.

Vei avea nevoie de Certificatul de Urbanism și avizele menționate în acesta, documentația tehnică a construcției, raport de expertiză,  documentația cadastrală și, desigur, recepția lucrării efectuate de autoritatea de stat competentă.

Și în acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale iar autoritățile publice îți refuză intrarea în legalitate, te poți adresa instanței de judecată în procedura de contencios – administrativ.

Ce pot face daca primăria îmi  refuză intrarea în legalitate?

După cum spuneam există posibilitatea ca autoritățile publice să îți refuze intrarea în legalitate sau să tergiverseze procedura suficient de mult încât să nu te poți încadra în termenul de intrare în legalitate dispus în Procesul – Verbal de sancționare a contravenției.

În acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale pentru  emiterea unei autorizații de construire și, deci, pentru intrarea în legalitate instanța poate suplini acordul autorității publice și poate pronunța o hotărâre prin care să oblige autoritatea publică să îți recunoască construcția ca fiind legală.

Dacă te confrunți cu oricare dintre problemele mai sus menționate sau alte probleme legate de drept imobiliar și urbanism, nu ezita să ne contactezi.

22 thoughts on “🏢 Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?”

 1. Buna ziua!
  Am modificat un apartament cu 2 camere din semidecomandat in decomandat. Am dărâmat un perete de la holul de la ușa la întrarea in sufragerie, deci usa nu mai este, și am ridicat un perete despărțitor in sufragerie. am câștigat astfel din sufragerie un hol și o camera. Acum este decomandat. Aveam nevoie de 2 dormitoare.Nu au trecut 3 ani, nu era perete de rezistenta, nu am umblat la grinda. Ce pot face acum retroactiv? Din cauza timpului, nu am făcut documentația. Vă mulțumesc!

  Reply
  • Bună dimineața,

   Conform dispozițiilor legale NU este necesară autorizație de construire în cazul în care modificarea NU afectează structura de rezistență a clădirii.

   Reply
 2. Bună dimineața!
  Peste casa care avea parter si la etaj 2 camere, am facut la etaj 4 camere iar deasupra mansarda, in anul 2008.
  Cum pot intra in legalitate si cum ar trebui sa procedez?
  Vă mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Este necesară realizarea unei expertize pe baza căreia veți obține Certificatul de atestare al construcției.
   Ulterior, expertiza, alături de o serie de documente va trebui depusă la organele competente (în funcție de locul în care ați construit).
   Depinde, de asemenea, și dacă vă încadrați în PUZ.

   Dacă aveți nevoie de ajutor nu ezitați să ne contactați.

   Reply
 3. Buna seara Am cumparat 1 casa si vreau sa o extind cu 1 camera si sai schimb acoperisul. Intrebare : Pot sa efectuez lucrarea fara autorizatie ?
  Tel : 0744336190 . Va multumesc Simionof Nicolae

  Reply
  • Bună dimineața,

   Acoperișul, dacă nu i se schimbă structura sau designeul, îl puteți construi fără autorizație (dacă doar doriți să schimbați acoperișul cu unul identic, dar nou).

   O cameră nu o puteți efectua, în niciun caz, fără autorizație însă obținerea unei autorizații nu este extrem de dificilă câtă vreme vă încadrați în planurile urbanistice.

   Av. Toader Georgian

   Reply
 4. Buna seara,am o casa pe care am extins -o cu un hol ,camera si o baie.Constructia a fost facuta mai bine de 5 ani.Cum pot intra in legalitate?cum ar trebui sa porcedez.Multumesc

  Reply
 5. Buna ziua.

  Stau la bloc , la parter , dețin o mică grădina . Am construit o terasa pe acel teren acum din lemn pe piloni. Am nevoie de autorizație ?

  Reply
 6. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect.

  Reply
 7. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect. Negel Mirabela Dumitrița

  Reply
 8. Buna ziua. Sunt proprietar în indiviziune pe un teren de 700 mp, cu 2 cote indivize, una de 35 mp, alta de 41.50mp. Pe acest teren exista o baterie de 15 garaje lipite unul de celalalt, eu dețin 2 garaje : unul pe cota de 35 mp, unul pe cota de 41.50 mp. Bateria de garaje este construita in anul 1989, pe vremea când era domeniu public. In anul 1995 terenul a fost retrocedat, iar noi am devenit proprietari pe teren , in indiviziune, cumpărând de la cel care a retrocedat, lotul de teren aferent. In anul 2005 a fost obținută o autorizație de construire de la primărie pentru întreaga baterie de garaje, deci nu individual pentru fiecare garaj in parte, dar nu a fost făcută recepția lucrărilor, deoarece autorizația prevedea ca toate garajele sa fie construite din beton, iar 2 dintre ele sunt din tabla. Lucrurile au rămas așa, noi plătim impozit pe teren , fiecare pe cota/cotele sale indivize, garajele nefiind înscrise în cartea funciară.
  Ne încadrăm la construcții fara autorizație de construire edificate înainte de 1 august 2001 ? Ele fizic sunt acolo din anul 1989.
  Cei 3 ani in care puteam fi sancționați sunt prescriși de peste 10 ori.
  Nu am fost niciodată sancționați până acum, primăria știe despre situația noastră, nu am avut probleme, dar eu personal as dori sa intram in legalitate.
  Întrebările mele sunt următoarele:

  Care este procedura de intrare în legalitate și cam care ar fi costurile, cât ar dura ?
  Ce riscam daca nu intram în legalitate?
  Pot intra doar eu in legalitate, daca ceilalți proprietari nu vor ?
  Aștept un răspuns de la dumneavoastră aici sau pe email la adresa: [email protected]

  Cu sima și respect.

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu aș putea să vă rășpund în lipsa studierii documentelor. Nu știu exact ce doriți să faceți.

   În principiu, dacă refacerea nu schimbă structura casei (amprenta) și nu presupune demolări și refaceri de pereți de rezistență, nu aveți nevoie de autorizație de construire.

   Reply
 9. Buna, am cumparat o casain Oradea, in urma cu 3 ani de zile, ulterior am constatat ca fostul proprietar nu avea autorizatie pentru o anexa, este vorba despre o camara de lemne si o magazie din lemn fara fundatie.Am incercat sa intram in legalitate dar nu a fost posibil, Primaria solicita 485 metri patrati pe care sa ii donez, deoarece spuneau ca o sa fie construita o sosea de 12 metri….Anul acesta am revenit cu documentatia aferenta, deoarece sa construit o sosea de categoria 4B, de 7 metri, dar din nou am refuzati pe motiv ca pe viitor se va face o sosea de 12 metri….Nu cred ca este normal ca Primaria sa te conditioneze sa cedai terenul tau, pentru a intra in legalitate cu aceasta anexa….De ce au mai facut soseaua actuala ? Va multumesc anticipat….

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu doar că nu este normal ca primăria să vă condiționeze intrarea în legalitate de nimic altceva decât respectarea dispozițiilor legale dar, mai mult, cei de la primărie au săvârșit o serie de infracțiuni.

   Depuneți documentele pentru intrarea în legalitate.
   Dacă vă refuză/nu vă soluționează cererea puteți merge mai departe în contencios administrativ.

   Av. Toader Georgian
   0726279716

   Reply
 10. Bună ziua,
  Am construit o casa cu autorizație de construcție, la recepție s au constatat ceva modificări interioare care nu schimba structura de rezistenta, un mic perete de rigips, o ușă într o poziție nu identica cu planurile, primăria a trimis disciplina în construcții care m au amendat cu 1000 euro, cum pot întra în legalitate și primi recepția finala?

  Reply
  • Bună ziua,

   În funcție de modificări este nevoie să refaceți schițele inițiale și sa solicitați aprobarea pentru noua structură. De principiu nu ar trebui să fie nicio problemă o modificare interioară de această natură.

   Reply

Leave a Comment