🏢 Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?

“Am construit fără autorizație de construire, ce fac acum?” sau "Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?" sunt întrebări cu care ne-am confruntat de multe ori. Adesea, din necunoașterea legii, din grabă sau din comoditate, multe persoane construiesc fără autorizație de construire, cu atât mai mult cu cât procesul de obținere al unei autorizații de construire de multe ori este greoi și încărcat birocratic.

Ce se întâmplă dacă am construit fără autorizație de construire?

Legea 50/1991 este destul de clară cu privire la ce se poate întâmpla dacă ai construit fără autorizație de construire.

În primul rând,  dacă ai construit fără autorizație de construire, poți primi o amendă între 1000 și 100.000 lei. Fapta poate fi constatată de angajații din cadrul Departamentului de Urbanism al primăriei care trebuia să  emită autorizația sau de către lucrători ai  Poliției Locale, din cadrul Disciplinei in Construcții, însă amenda va fi aplicată de șeful instituției.

În al doilea rând, prin Procesul – Verbal de sancționare vei fi obligat ca într-un termen rezonabil să intri în legalitate, obținând toate autorizațiile necesare.

În cazul în care ai construit fără autorizație de construire și ai fost amendat, iar în termenul dispus prin Procesul – Verbal de constatare și sancționare a contravenției NU ai intrat în legalitate, Primăria te poate da în judecată și te poate obliga să îți demolezi construcția nelegală sau ți-o poate demola chiar instituția statului (pe cheltuiala ta, desigur).

Dacă ai construit fără autorizație de construire și îți dorești să intri în legalitate, îți explic imediat ce poți face...

Ce pot face dacă am construit fără autorizație de construire?

„Primăria vrea să îmi dărâme casa” a fost unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le poți auzi, însă demolarea casei de către Primărie este un risc real dacă ai construit fără autorizație de construire.

Iată ce poți face...

Ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001

Dacă ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001 te poți considera norocos deoarece poți beneficia de prevederile art. 37 alin. (2) din Legea nr. 7/1996.

În principiu, acest text legal, spune că iți poți înscrie dreptul de proprietate asupra construcției în Cartea Funciară pe baza Certificatului de Atestare Fiscală și Documentația Cadastrală a Imobilului. Altfel spus, dacă ai făcut cadastrul și plătești impozite, dreptul de proprietate va fi înscris în Cartea Funciară.

Din practică însă am observat că există o condiție suplimentară impusă de ANCPI, anume,  dacă vrei să îți intabulezi construcția în  Cartea Funciară trebuie să ai și un drept asupra terenului pe care  ai construit fără autorizație de construire.

Ai construit fără  autorizație de construire acum 3 ani sau mai mult

Dacă ai finalizat construcția de mai mult de trei ani poți intra în legalitate și iți poți intabula construcția pe baza unui Certificat de atestare a construcției.

Va trebui să faci solicitarea către instituția competentă și va trebui să întocmești un întreg dosar ce va fi analizat de către organele competente, adică de Președintele Consiliului Județean, Primar sau Arhitect șef, după caz.

În urma analizei dosarului depus de tine, organele competente vor constata faptul că s-a împlinit termenul general de prescripție pentru aplicarea amenzilor contravenționale prevăzut în Legea nr. 50/1991 și astfel nu te vor mai putea sancționa pentru ridicarea ilegală a construcției.

Dacă vrei să obții Certificatul de atestare a construcției, va trebui să îndeplinești următoarele:

 • ai construit fără autorizație de construire;
 • au trecut cel puțin 3 ani de la ridicarea construcției;
 • ai realizat o expertiză cu privire la respectarea cerințelor legale în domeniul construcțiilor și  urbanismului iar din aceasta rezultă că sunt respectate toate cerințele legale pentru ridicarea construcției;

Dacă instituțiile Statului îți refuză intrarea în legalitate a construcției ridicate fără autorizație de construire, poți ataca decizia în instanță, în procedura de contencios administrativ.

Ai construit fără autorizație de construire, în ultimii 3 ani.

Dacă ai construit fără autorizație de construire și nu au trecut cel puțin 3 ani de la  finalizarea în fapt a lucrărilor, ai posibilitatea de a intra în legalitate prin procedura administrativă.

Altfel spus, înainte sau după ce ai fost sancționat contravențional pentru construcția ridicată fără autorizație de construire, ai posibilitatea de a obține documentele necesare intrării în legalitate, documente ce coincid cu cele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire.

Vei avea nevoie de Certificatul de Urbanism și avizele menționate în acesta, documentația tehnică a construcției, raport de expertiză,  documentația cadastrală și, desigur, recepția lucrării efectuate de autoritatea de stat competentă.

Și în acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale iar autoritățile publice îți refuză intrarea în legalitate, te poți adresa instanței de judecată în procedura de contencios – administrativ.

Ce pot face daca primăria îmi  refuză intrarea în legalitate?

După cum spuneam există posibilitatea ca autoritățile publice să îți refuze intrarea în legalitate sau să tergiverseze procedura suficient de mult încât să nu te poți încadra în termenul de intrare în legalitate dispus în Procesul – Verbal de sancționare a contravenției.

În acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale pentru  emiterea unei autorizații de construire și, deci, pentru intrarea în legalitate instanța poate suplini acordul autorității publice și poate pronunța o hotărâre prin care să oblige autoritatea publică să îți recunoască construcția ca fiind legală.

Dacă te confrunți cu oricare dintre problemele mai sus menționate sau alte probleme legate de drept imobiliar și urbanism, nu ezita să ne contactezi.

84 thoughts on “🏢 Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?”

 1. Buna ziua!
  Am modificat un apartament cu 2 camere din semidecomandat in decomandat. Am dărâmat un perete de la holul de la ușa la întrarea in sufragerie, deci usa nu mai este, și am ridicat un perete despărțitor in sufragerie. am câștigat astfel din sufragerie un hol și o camera. Acum este decomandat. Aveam nevoie de 2 dormitoare.Nu au trecut 3 ani, nu era perete de rezistenta, nu am umblat la grinda. Ce pot face acum retroactiv? Din cauza timpului, nu am făcut documentația. Vă mulțumesc!

  Reply
  • Bună dimineața,

   Conform dispozițiilor legale NU este necesară autorizație de construire în cazul în care modificarea NU afectează structura de rezistență a clădirii.

   Reply
 2. Bună dimineața!
  Peste casa care avea parter si la etaj 2 camere, am facut la etaj 4 camere iar deasupra mansarda, in anul 2008.
  Cum pot intra in legalitate si cum ar trebui sa procedez?
  Vă mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Este necesară realizarea unei expertize pe baza căreia veți obține Certificatul de atestare al construcției.
   Ulterior, expertiza, alături de o serie de documente va trebui depusă la organele competente (în funcție de locul în care ați construit).
   Depinde, de asemenea, și dacă vă încadrați în PUZ.

   Dacă aveți nevoie de ajutor nu ezitați să ne contactați.

   Reply
 3. Buna seara Am cumparat 1 casa si vreau sa o extind cu 1 camera si sai schimb acoperisul. Intrebare : Pot sa efectuez lucrarea fara autorizatie ?
  Tel : 0744336190 . Va multumesc Simionof Nicolae

  Reply
  • Bună dimineața,

   Acoperișul, dacă nu i se schimbă structura sau designeul, îl puteți construi fără autorizație (dacă doar doriți să schimbați acoperișul cu unul identic, dar nou).

   O cameră nu o puteți efectua, în niciun caz, fără autorizație însă obținerea unei autorizații nu este extrem de dificilă câtă vreme vă încadrați în planurile urbanistice.

   Av. Toader Georgian

   Reply
 4. Buna seara,am o casa pe care am extins -o cu un hol ,camera si o baie.Constructia a fost facuta mai bine de 5 ani.Cum pot intra in legalitate?cum ar trebui sa porcedez.Multumesc

  Reply
 5. Buna ziua.

  Stau la bloc , la parter , dețin o mică grădina . Am construit o terasa pe acel teren acum din lemn pe piloni. Am nevoie de autorizație ?

  Reply
 6. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect.

  Reply
 7. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect. Negel Mirabela Dumitrița

  Reply
 8. Buna ziua. Sunt proprietar în indiviziune pe un teren de 700 mp, cu 2 cote indivize, una de 35 mp, alta de 41.50mp. Pe acest teren exista o baterie de 15 garaje lipite unul de celalalt, eu dețin 2 garaje : unul pe cota de 35 mp, unul pe cota de 41.50 mp. Bateria de garaje este construita in anul 1989, pe vremea când era domeniu public. In anul 1995 terenul a fost retrocedat, iar noi am devenit proprietari pe teren , in indiviziune, cumpărând de la cel care a retrocedat, lotul de teren aferent. In anul 2005 a fost obținută o autorizație de construire de la primărie pentru întreaga baterie de garaje, deci nu individual pentru fiecare garaj in parte, dar nu a fost făcută recepția lucrărilor, deoarece autorizația prevedea ca toate garajele sa fie construite din beton, iar 2 dintre ele sunt din tabla. Lucrurile au rămas așa, noi plătim impozit pe teren , fiecare pe cota/cotele sale indivize, garajele nefiind înscrise în cartea funciară.
  Ne încadrăm la construcții fara autorizație de construire edificate înainte de 1 august 2001 ? Ele fizic sunt acolo din anul 1989.
  Cei 3 ani in care puteam fi sancționați sunt prescriși de peste 10 ori.
  Nu am fost niciodată sancționați până acum, primăria știe despre situația noastră, nu am avut probleme, dar eu personal as dori sa intram in legalitate.
  Întrebările mele sunt următoarele:

  Care este procedura de intrare în legalitate și cam care ar fi costurile, cât ar dura ?
  Ce riscam daca nu intram în legalitate?
  Pot intra doar eu in legalitate, daca ceilalți proprietari nu vor ?
  Aștept un răspuns de la dumneavoastră aici sau pe email la adresa: [email protected]

  Cu sima și respect.

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu aș putea să vă rășpund în lipsa studierii documentelor. Nu știu exact ce doriți să faceți.

   În principiu, dacă refacerea nu schimbă structura casei (amprenta) și nu presupune demolări și refaceri de pereți de rezistență, nu aveți nevoie de autorizație de construire.

   Reply
 9. Buna, am cumparat o casain Oradea, in urma cu 3 ani de zile, ulterior am constatat ca fostul proprietar nu avea autorizatie pentru o anexa, este vorba despre o camara de lemne si o magazie din lemn fara fundatie.Am incercat sa intram in legalitate dar nu a fost posibil, Primaria solicita 485 metri patrati pe care sa ii donez, deoarece spuneau ca o sa fie construita o sosea de 12 metri….Anul acesta am revenit cu documentatia aferenta, deoarece sa construit o sosea de categoria 4B, de 7 metri, dar din nou am refuzati pe motiv ca pe viitor se va face o sosea de 12 metri….Nu cred ca este normal ca Primaria sa te conditioneze sa cedai terenul tau, pentru a intra in legalitate cu aceasta anexa….De ce au mai facut soseaua actuala ? Va multumesc anticipat….

  Reply
  • Bună ziua,

   Nu doar că nu este normal ca primăria să vă condiționeze intrarea în legalitate de nimic altceva decât respectarea dispozițiilor legale dar, mai mult, cei de la primărie au săvârșit o serie de infracțiuni.

   Depuneți documentele pentru intrarea în legalitate.
   Dacă vă refuză/nu vă soluționează cererea puteți merge mai departe în contencios administrativ.

   Av. Toader Georgian
   0726279716

   Reply
 10. Bună ziua,
  Am construit o casa cu autorizație de construcție, la recepție s au constatat ceva modificări interioare care nu schimba structura de rezistenta, un mic perete de rigips, o ușă într o poziție nu identica cu planurile, primăria a trimis disciplina în construcții care m au amendat cu 1000 euro, cum pot întra în legalitate și primi recepția finala?

  Reply
  • Bună ziua,

   În funcție de modificări este nevoie să refaceți schițele inițiale și sa solicitați aprobarea pentru noua structură. De principiu nu ar trebui să fie nicio problemă o modificare interioară de această natură.

   Reply
 11. Buna ziua…am construit o casuta cu 2 camere o baie si bucatarie in curtea parintilor fara a merge la primarie…cum pot intra acum in legalitate?ce ar trebui sa facem acum?multumesc

  Reply
 12. Bună seara. Am construit o casă unifamiliala pe un teren extravilan (955mp), încadrat de alte construcții aflate pe intravilan. Ce ar trebui să fac pt. a intra în legalitate?

  Reply
  • Bună ziua,

   Aveți nevoie să parcurgeți aceeași procedură de intrare în legalitate, cu mențiunea că nu aveți nevoie de anumite avize în condițiile î ncare este o casă unifamilială.

   Reply
 13. Buna seara,am construit o casa pe un singur nivel in urma cu trei ani…pe un teren extravilan de Galati care este lipit de intravilanul comunei Smardan.(am construit asa la recomandarea arhitectului …nu mai intru in amanunte.

  )Bun mi-a intocmit dosarul pentru intrare in legalitate (de 130 documente..avize si foarte multe taxe ) toate avizele pozitive doar MEDIUL au dat negativ..am facut contestatie nimic…Ma chinui de trei ani de zile sa intru in legalitate si nu se poate din cauza Mediului
  Mentionez ca am case vecine care au reusit sa obtina avizul favorabil desi au construit tot inainte de autorizatie.Nu poluez nu e fabrica nu deversez uleiuri deseuri …Din acest motiv nu ma pot racorda la utilitati .Am mama in varsta de 72 ani si nu mai putem locui fara curent si apa
  Va rog din tot sufletul sa ma indrumati ce pot face in aceasta situatie .Va multumesc

  Reply
  • Bună ziua,

   În condițiile in care nu primiți avizul de la mediu puteți să mergeți mai departe în instnață și să solicitați obligarea acestora de emitere a avizului dat fiind faptul că, cel mai probabil, refuzul este abuziv.

   Pentru asistență și reprezentare 0726279716 sau [email protected]

   Reply
 14. Am sonsolidat și construit peste casa veche un etaj an anul 1999 ce acte miar trebui mai ămi trebuie aviz de la inspecția de stat ăn construcție am acte pe casă veche și pe teren

  Reply
 15. Buna ziua,
  am gasit articolul dv. si mi-am dat seama ca eu am un garaj neintabulat…nu detin alta constructie pe teren….acest garaj de beton tip Granitul, l-am cumparat de la un vecin care si-a terminat casa in 2010 si nu mai avea nevoie de el. Ideea e ca primaria interpreteaza abuziv RLU PUG Bucuresti si zice ca nu se poate construi , ca trebuie PUZ . Da, intr-adevat in PUG scrie la art 1.2 ca intre intravilanul existent in 1998 si intravilanul propus pana in 2025 este necesar puz pentru zona L1c. Dar la art 3.4 din RLU PUG face precizarea ca prin puz se schimba regimul de impozitare, adica vor deveni din extravilan in intravilan, si din agricol in construibil .
  Mentionez, eu am terenul in intravilan din 1997, am adresa si nr postal tot de atunci, deci nu ma incadrez la noile enclave care vor fi introduse dupa 1998, sa fie necesar puz. Precizez ca sunt in zona fiscala C din 2003 ( adica o zona constituita in care exista un tesut urban , mai razlet). Terenul este curti constructii. Accesul la teren se face din drumul public prin drum de acces intabulat. In capatul terenului la 47 m, pe drumul public avem retele gaze si curent, iar peste drum este o casa. Vreau sa ma ajutati sa putem intabula acest garaj si in baza lui sa putem trage si curent pt iluminat, pt instalare sistem security cu alarma si camere de luat vederi, alimentare utilaje pt tuns iarba, put cu pompa. Mentionez ca acesta este al doilea lot de la drumul public. Pe primul lot de la drumul public ( deci vis a vis de casa de care zicem mai sus), vecinul are un pud in lucru pentru o casa, a primit deja avizul CTUAT. Cum pot intabula garajul de preferat fara sa trec pe la primarie?

  Reply
 16. Bună ziua! În 2006 am scos autorizație de construcție pentru o locuință. Însă nu am respectat proiectul atât ca suprafață cât și ca înălțime. Casa încă nu este terminata nici în momentul acesta cu toate ca plătesc impozit pe baza proiectului înregistrat în autorizația de construcție de mai bine de 10 ani. Momentan sunt locuibile la parter 2 camere, hol, bucatarie si baia. Planul de sus (etaj-mansarda)este nelocuibil pentru ca nu este terminat. Casa nu a avut făcută recepția finala și nici intabulare. În momentul acesta doresc sa întru în legalitate pentru a putea finaliza casa. Care sunt pașii pentru a putea actualiza autorizația de construcție. Va mulțumesc anticipat.

  Reply
  • Bună ziua,
   Nu puteți “actualiza autorizația de construire”. În general, aceasta are o valabiltiate pe care probail ați depășit-o.

   Puteți face o recepție parțială, eventual, și să obțineți o nouă autorizație de constuire pentru continuarea proiectului.

   Reply
 17. Am construit un etaj deasupra parterului, constructie din lemn in anul 2008, am declaratie de la vecin precum ca am construito personal( declaratie notariala), am fost la ditl sector 5, am depus declaratia mi a cerut 500 lei amenda, platesc impozit anual si vreau sa intru in legalitate. Am fost la primarie anul trecut si de la urbanism mi a spus ca nu pot intra in legalitate fiindca Nicusor Dan, a interzis intrarea in legalitate. Ce pot face?. Multumesc.

  Reply
  • Bună ziua,

   Situația dvs. ar trebui discutată în cadrul unei consultanțe juridice. Este important unde ați construit, care este PUZ-ul aplicabil, cui aparține competența privind intrarea în legalitate și multe altele.

   Pentru detalii 0276279716

   Reply
 18. Bună ziua; dețin cota din moștenire ( 180 mp) dintr-un total de 1080 mp.; fara a fi facută dezmembrarea.Am construit fără autorizație în urma cu 10 ani, cu aceptul celorlati proprietari( tata si frate);deci a trecut perioada de prescripție. Pot intra în legalitate ; solicitând actele pe numele meu. Unde trebuie să mă adresez. Trebuie făcută expertiza tehnică înainte sau desemnează primaria pe cineva.

  Reply
 19. Bună ziua! Am nevoie de autorizatie construcție dacă vreau să închid terasa casei cu geamuri termopan? Terasa are deja fundația și acoperișul care fac parte din proiectul original.
  Și as mai dori să știu dacă pentru o boltă de viță de vie, pe care vreu s-o construiesc cu 1 metru mai înaltă decât gardul, trebuie autorizatie. Dacă da, de ce acte am nevoie?
  Mulțumesc!

  Reply
   • Bună ziua, în aproximativ aceeași situație sunt și eu cu bolta de viță de vie: de gardul vechi m-am legat cu o structură metalică în sus și am pus o copertina între gard și casă (am făcut un fel garaj, dar fără pereți proprii, este între poarta auto din stradă, casă, gard și curtea interioară), iar de structura metalică am făcut o boltă destul de înaltă 2,5 metri pe toată lungimea copertinei. Acum noua vecină a fost cât de cât de acord cu copertina (ea exista din anii 80 fără vreo autorizație, cu panta spre vecină) iar eu am modificat tot de gura ei panta spre stradă să nu îi vină apa, însă cu bolta nu a fost de acord că ‘vrea să vadă cerul și îi ia din lumină’. În actele casei nu scrie nimic de gard cu atât mai puțin de structura lui, înălțime și materiale, e doar poziția pe planșe (acte vechi 1980). Mentionez că bolta este fixată în fiecare stâlp al gardului de beton cu inserție stalpi metalici în câte 3 șuruburi, dar are și câteva suduri să fie rigidă și să nu cadă. În cartier sunt mulți vecini care au boltă de viță, inclusiv sprijinită de gard, de la ei m-am inspirat, ce-i drept a mea e cea mai solidă dar eu am interpretat că ‘garajul’ nu e o construcție în sine neavând pereți proprii, iar bolta s-ar încadra la construcție temporară ușoară (dovadă șuruburile care sunt la vedere și de la ea). Ce pot să fac pentru a nu avea neplăceri cu vecina, există vreo posibilitate să fac vre-un act care să mă acopere de amenzi/ instanță? Am făcut bolta în 2022 iar modificarea garajului în 2021. Sector 1

    Reply
    • Bună ziua,

     Nu pot fi 100% sigur, dar din ce îmi relatați nu cred că aveți nevoie de autorizație de construire, doar dacă ați fi într-o zonă protejată și, de principiu, nici în acest caz.

     Ar putea fi mai degrabă un eventual litigiu civil (pentru că sprijiniți bolta de gard) dar ar trebui să dovedească un prejudiciu cauzat de imposibilitatea ei de a utiliza la rândul său gardul în aceeași manieră.

     Reply
 20. Bună ziua!Dețin o casa in mediul rural,construita în anii 50, moștenită de mine în anul 2006 de la bunica mea.Am carte funciara făcută atunci,intabulata pe numele meu.In cartea funciara este descrisă ca fiind “din pământ bătut,acoperita tigla”,iar în rolul de la Primarie este la fel,fiind și impozitata astfel.
  Eu am consolidat casa(stâlpi de beton,centuri,subzidire) și am mai construit o camera,am schimbat acoperisul (tigla metalica),astfel incat în prezent are si cu cca 20mp mai mult decat în cartea funciara.
  Întrebarea mea este cum as putea sa actualizez datele cu fapticul din teren,deoarece as vrea sa pot face o asigurare la adevărata valoare actuala.Momentan nu o pot asigura decât la un PAD de 10 euro.
  Mulțumesc!

  Reply
 21. Buna ziua!
  Am cumparat un apartament la curte comuna cu o terasa din lemn .Va rog frumos sa imi spuneti cum pot intra in legalitate cu terasa .Mentionez ca nu este trecuta in contractul de vanzare-cumparare.

  Reply
 22. Buna ziua! Am construit o casa de lemn fara ac (amprenta la sol 48mp+ o cameră in pod) pe un teren extravilan la limita intravilanului. Menționez că terenul a fost în intravilanul localității până în anul 2007 si a fost scos ( la realizarea noului PUG) deoarece exista cândva o ferma care nu mai există( instituindu-se zona de protecție sanitară de 500 de metri terenul meu situinduse limita inferioara la 580 metri de acea limită).Menționez că construcția am inceput o anul trecut fiind în stadiul la “roșu”. Se poate intra in legalitate?Mulțumesc!

  Reply
 23. Buna seara,

  Am cumparat o casa cu pod inalt, acoperisul este relativ nou, insa am dori sa ii adaugam doua geamuri (fara a schimba forma acoperisului). Este nevoie de aprobare pentru aceasta lucrare?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Reply
 24. Buna ziua,
  Am depus actele pentru a fi semnata autorizatia de construire la primarie, insa aceasta se eschiveaza pentru a primi semnatura.
  Mentionez ca am inceput constructia deoarece actele durau foarte mult, fiind aproape finalizata?
  Exista posibilitatea sa nu o accepte sau sa primesc o contraventie de la primarie cum ca am deja cladirea ridicata, avand in vedere ca am toate actele si avizele depuse insa nu am inca autorizatia?Multumesc

  Reply
  • Bună ziua,

   Desigur că există posibilitatea să fiți sancționat.

   Dacă Primăria nu vă răspunde în termenul legal aveți posibilitatea de a da în judecată insttuția în contencios administrativ, nu să construiți fără autorizație.

   Pentru detalii [email protected] sau 0726279716

   Reply
 25. Bună ziua

  Sunt moștenitor al unui teren intravilan de 256 mp.si a unei case cu un nivel de 76 mp intabulate.Pe această suprafață a mai fost construita o casa cu un nivel + mansarda fără nici un proiect, autorizație de construcție. Nu îndeplinește nici o condiție de la urbanism.A fost construită de cineva care au fost lăsați sa locuiască de părinții decedați. Construcția a început în anul 2007 și încă nu este finalizata în totalitate.A fost un proces care a avut câștig de cei care au construit ilegal.De bună credință a încuviințat instanta.Dupa recurs care a fost în favoarea constructorulu de bună credință instanta ne obligă sa le achitam o suma foarte mare de bani și cu casa construită ilegal nu putem face nimic sa întrat în legalitate sa o putem valorifica.Suntem într-un moment disperat. Va rugam sa ne dați o soluție. Mulțumesc

  Reply
 26. Bună ziua, am construit chiar la limita proprietății o magazie și o terasa din lemn, fără fundație, doar stâlpi de lemn iar magazia cu OSB, ambele acoperite cu tabla, pardoseala este un beton de 5 cm turnat. Chiar la limita proprietății este construita și casa vecinului (spatele casei, cu 1 etaj plus pod) casa lui a fost construita înainte de 1990. Doar ca acum vrea sa își izoleze spatele casei și nu are cum sa pună schela pt ca este construita magazia mea. I-am propus sa izoleze cu un alpinist și nu vrea. A zis ca ma da în judecata ca am construit fără autorizație și ca să daram terasa și magazia. Întrebarea mea este: am nevoie de autorizație pt construcții ușoare din lemn, dacă da pot obține acum autorizația dacă au trecut 2,5 ani de la efectuarea constructiei sau sa aștept sa treacă 3 ani. Care ar fi costurile și cui sa ma adresez. Va multumesc anticipat

  Reply
 27. Buna seara,
  Se poate intra in legalitate in cazul in care imobilul pe care il detin a fost edificat in 2018, fara autorizatie, pe un teren extravilan, care se afla in oras?
  Multumesc

  Reply
 28. Bună seara! Am cumpărat în apartament la parter cu teren de 31 mp care are funcție de grădină. La ieșirea din apartament în grădină, am construit un balcon din termopan, nu s-a făcut fundație s-a turnat doar ciment jos pentru ca era pământ. Pe restul suprafeței ramase am pus pavele pe nisip nu s-a turnat. Va rog sa îmi spuneți dacă am nevoie de autorizație pentru acest balcon și pentru ca am pus pavele în curte. De la primărie asa ni s-a transmis. Pentru balcon as înțelege deși nu este construcție cu fundație dar și pentru pavele? Nu este spațiu public, este proprietate privata. Mulțumesc frumos!

  Reply
  • Bună ziua,

   Depinde de PUZ.

   De principiu aveți nevoei doar pentru balcon, dar sunt anumite zone în care sunt reglementate condiții speciale pentru diverse activități. Dacă prin PUZ este specificat faptul că vă este interzis să puneți pavele fără AC, aveți nevoie de AC. E discutabil.

   [email protected]

   Reply
 29. Bună seara, dețin un teren extravilan la 3.5 km de oras pe cere am plantat livadă de pomi fructiferi și arbuști. As vrea sa construiesc o anexa gospodăresc la exploatatia agricola ( asa sa încadrat la recomandarea arhitectului) . Nu am branșament la apa, canal ,gaze etc fiind destul de departe de oraș. De 2 ani ma străduiesc sa obțin o autorizație de construcție și ma tot împiedic în birouri și hârtii. Am nevoie de un sfat , indrumare. Fiind un caz complicat aștept un răspuns pe mail sa va pot transmite toate detaliile.
  Mulțumesc mult!

  Reply
 30. Buna ziua!!! Am un garaj construction din 1978 dar nu exista acte pt aceasta constructie,am primit aprobare de unde lucram sa construuesc,cum pot intra in tegularitate!!! Am platit impolite tot timpul pt constructie…!!! Multumesc!!!

  Reply
 31. Buna ziua,in anul 2005 am finalizat constructia unui imobil cu toate docomentele legale .Dupa un an am construit si o piscina , la care nu am mai solicitat certificarile necesare,nestiind ca sunt necesare .Vreau sa intru in legalitate,printr-un birou de avovcatura (am 75 + si un certificat de handicap de gradul II accentuat, si mi-e greu sa ma ocup .Credeti ca ma puteti ajuta?Daca da, las o adresa de email : [email protected].
  Cu stima,
  L L

  Reply
 32. Bună seara. sunt administrator de imobile și o proprietară a venit la asociație cu solicitarea de a fi ajutată să intre în legalitate cu un balcon construit în anul 2007, fără incadrarea in termenele de execuție conform autorizației de construire. La vremea respectivă a avut acordul proprietarilor direct afectați și al conducerii asociației. Acum dorește intrarea în legalitate. Este legal ca Adunarea generală a proprietarilor să-i solicite plata unei chirii având în vedere că balconul este construit pe o suprafață mult mai mare față de suprafața balcoanelor de pe acel tronson? există normative pentru calculul acestei chirii? Vă mulțumesc.

  Reply
 33. Buna seara, Pentru o magazie de unelte (2.5 mp), complet demontabila, construita din lemn, fara fundatie, care se sprijina pe niste dale din beton, fara niciun racord la utilitati, este nevoie de acea notificare la care face referire actul normativ din 2022 care modifica legea constructiilor? Din pacate, ca orice act normativ emis in Romania, lasa loc de interpretare. Multumesc.

  Reply
 34. Buna ziua eu am o casa de vanzare pentru care detin acte de unic mostenitor dobandit dupa succesiune la notar . Pana aici totul in regula dar cand am avut intalnirea cu cumparatorul am connstatat ca in cadastru e schita veche a casei acesteia fiindui anexate o constructie de 40 mp si apoi construit acoperis nou peste tot. Acum cumparatorul Mia impus sa rezolv aceasta problema sa nu intampine el probleme pe urma Ce at fi de facut ?

  Reply
 35. buna ziua am un teren de 200 mp in bucuresti intravilan am construit in 2008 o casuta pe teren fara autorizatie. constructia este de 100mp vreau sa fac autorizatia pe casa cadastru si intabularea sa intru in legalitate ce trebuie sa fac primi pasi.
  va multumesc astept raspuns

  Reply
 36. Buna ziua , am un certificat de mstenitor ,parinti au construit o casa pe numele bunici , parinti Sint decedati si bunica la fel .Succesori suntem in 5 .. .fiica unui mostenitor a oprit succesiunea …deoarece nu este de acord cu cota .. exista un testament care spune Ca’ este o cota egala la toti fii .. . .. EU pot face Acte pe casa construita de tatal meu pe 100 de m care i se cuvine ? Am nevoie de un avocat ?va multumesc

  Reply
 37. În anul 1991 am cumpărat un teren, cu contract de mana. Terenul este în vecinătatea noastră, am demolat gardul despărțitor. În anul 2020 am construit pe el un garaj. Cum pot întra în legalitate cu garajul dacă terenul nu este intabulat pe mine? Ar trebui sa fac intai Uzucapiune?
  Mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Într-adevăr, mai întâi trebuie să faceți uzucapiune.

   Există și posibilitatea, în funcție de mărimea terenului, să vă înscrieți posesia în CF.

   0726279716

   Reply
 38. Buna ziua,

  Cum pot intra in legalitate pentru o casa construita in jud. Calarasi fara autorizatie de constructie, precizez ca a fost construita pe fundatie tip sant, si este din lemn facuta, parter + mansarda. Casa a fost construita pe terenul socrilor, si acum am dori sa intram in legalitate pentru casa construita si in acelasi timp ne dori sa facem si actul de vanzare cumparare al terenului sa intram in posesia lui.

  Va multumesc

  Reply

Leave a Comment